Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů a s galerijními pracovníky. Vzájemné vazby výtvarného a literárního projevu. Jarmila Hubrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní akce v areálu zámku a Barok pas 2016 Zažijte Zámek ve Žďáru nad Sázavou.
Advertisements

PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Výtvarný ateliér v muzeu, výtvarný umělec v roli animátora, vícedenní a pobytové ateliéry. Příklady ze zahraničí i z českých galerií a muzeí. Jitka Burdová.
Principy tvůrčího psaní a dramatické výchovy v galerijních animacích a dalších doprovodných programech v muzeu umění. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Společenské vědy Legislativní proces v ČR.
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
Komplexní systém hodnocení
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Plánování ve školní tělesné výchově
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Výrobní faktory v organizaci
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Techniky práce s mentálně postiženými
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Schůzka fakultních cvičných učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PODPORA ŽÁKŮ S OMJ V PRAXI: MOŽNOSTI, PŘEKÁŽKY A INSPIRACE
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Rešerše.
Gymnasium Jižní Město Praha
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
jak budovat kulturu školy společně
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
vzdělávání dětí a žáků s odlišným mateřským jazykem
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ BESEDY O UMĚNÍ VE VÝTVARNÉ PEDAGOGICE DRUHÉ POLOVINY 20. STOLETÍ A V SOUČASNÉM POJETÍ Barbora Sedláčková.
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Strategické řízení a plánování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Akční plán - plánované společné aktivity
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Science centrum a návštěvník se zrakovým handicapem
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů a s galerijními pracovníky. Vzájemné vazby výtvarného a literárního projevu. Jarmila Hubrová Metodika galerijní pedagogiky GP3MP_MGP vyučující Mgr. Alice Stuchlíková Jaro 2012

Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů Znamená v praxi využití mezioborového přesahu v rámci propojení dvou a více předmětů dohromady a následné uskutečnění vícečetného výtvarného programu majícího určité rysy: Projekt – v rámci uplatnění projektové výuky 1.Využívá a propojuje mezipředmětové vazby. 2.Výtvarný pedagog získá potřebné materiály od kolegů a projekt si realizuje a řídí sám v rámci vlastní výuky. 3.Výtvarný pedagog může takový projekt sám předpřipravit a jeho kolegové se spolupodílí na jeho realizaci v době vyučování i mimo tuto dobu. 4.Váže se na určité téma, které může být aktuální (např. v určitém ročním období - Vánoce, Velikonoce, Halloween v zahraničí atd.), nebo na volné téma, které si výtvarný pedagog zvolí na základě inspirace (viz. ot. 5.B.).

Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů Školní výtvarná dílna 1.Akce pro třídu či celou školu. 2.Jednodenní, několikadenní. 3.Mohou se zapojit všichni pedagogové a činnosti si rozdělit. 4.Možným výstupem může být prezentace hotových děl či produktů prostřednictvím vernisáže, výstavy, jarmarku spojeného s prodejem výrobků atd. Seminář, kurz 1.Výchovně-vzdělávací program vedený buď samotnými pedagogy školy nebo i ve spolupráci s externím odborníkem, případně samostatný výjezd do některé instituce (školy, galerie, muzea atd). 2.Školy a výstavní instituce nabízejí mimo jiné také semináře, kurzy a programy pouze pro učitele (dále také konference a sympozia nejrůznějšího typu).

Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů Cíle spolupráce: 1.zprostředkování zážitku 2.zpestření výuky s ohledem na školní osnovy 3.podpora schopnosti organizace práce ve skupině 4.motivace žáků ke kreativnímu vyjádření 5.motivace k zamyšlení se nad vzájemnými vztahy předmětů, uchopení i zdánlivě „neužitečného“ a uplatnění v praxi 6.budování a rozvoj spolupráce v žákovském kolektivu 7.v případě kooperace žáků odlišného věku prevence šikany

Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů Existuje řada portálů zaměřených na sběr kvalitních a užitečných materiálů, textů, rad, pomůcek, obsahujících nápady a tipy na projekty, tvořivé dílny… V podstatě plní funkci „učitelé sobě“

Spolupráce výtvarného pedagoga s galerijními pracovníky Předpoklady spolupráce: 1.Je třeba, aby pedagog společně v galerijním pracovníkem objevili a rozpoznali vzdělávací a výchovnou hodnotu muzea pro své vzdělávací záměry. 2.Aby se tak v muzeu, galerii odehrávaly takové aktivity, které škola sama nemůže nabídnout či zajistit. 3.Návštěva by měla být předem koncepčně připravena a odsouhlasena z obou stran (galerijním pracovníkem i učitelem), aby byla co nejefektivnější. 4.Výtvarný pedagog by měl vybrat co nejadekvátnější část expozice či výstavy. 5.Po uskutečnění takového programu pro žáky by měly následovat aktivity ve škole, zamyšlení, zpětná vazba (je hodnotná jak pro školu, tak pro výstavní instituci). 1

Spolupráce výtvarného pedagoga s galerijními pracovníky V rámci konání takové aktivity v galerii se může i nemusí výtvarný pedagog přímo podílet na průběhu realizace. Může dát galerijnímu pracovníkovi volnou ruku a může se stát pouze pozorovatelem. Muzea také mohou změnit postoj učitelů k návštěvě tím, že jim umožní, aby se z pouhého doprovodu změnili na partnera. 2 Mimo dílny a semináře pro děti nabízejí některé galerie a muzea také dílny a semináře pouze pro učitele (viz. slide č. 3). Kromě lektora či animátora může výtvarný pedagog také oslovit ke spolupráci např. s kurátora, vedoucí jednotlivých oddělení atd. Ukázka tvůrčích dílen pro pedagogy (v současnosti stop stav): program/aktuality/2011/dilny-pro-pedagogy.aspx program/aktuality/2011/dilny-pro-pedagogy.aspx

Vzájemné vazby výtvarného a literárního projevu Tato záležitost je úzce spjata s artefiletickou (zážitkovou) dílnou, která není čistě výtvarnou aktivitou, ale zahrnuje kromě dramatických a pohybových i literární prvky. Vzájemné propojení výtvarné a literární složky ve výuce však vyžaduje citlivý přístup k individualitě zúčastněného dítěte a opírá se o znalost určitých psychologických postupů. 3 Prvek volného tvůrčího psaní využívá také alternativní Freinetova moderní škola jako jednu ze svých osvědčených metod. Jedním ze známých pedagogů, který hojně tvůrčí psaní využíval a využívá je doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vzájemné vazby výtvarného a literárního projevu Literární projev: Psaný text může být volně komponován jako plánovité zpestření výuky, jako doplněk výtvarného úkolu. Může primárně plnit funkci podkladu pro následné zpracování, pro výtvarnou aktivitu. Sekundárně může být reakcí na výtvarné dílo. Napomáhá vnímat dílo hlouběji, najít cestu k autorovu poselství. Může fungovat jako zpětná vazba k výchovně-vzdělávacímu programu. Podporuje kreativitu a myšlení na základě asociace.

Užitečný odkaz (světová muzea ve virtuální perspektivě): Citace: 1 str str str. 209 Obrázky: Obr. 1: handicapovani/brana-muzea-otevrena.html handicapovani/brana-muzea-otevrena.html

Literární prameny BRABCOVÁ, Alexandra. Brána muzea otevřená. 1. vyd. Náchod: JUKO, s. ISBN Obr. 1