POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Chemická vazba.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Vedení elektrického proudu v látkách
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Integrovaná střední škola, Slaný
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
MAGNETISMUS AutorMgr. Libor Vakrčka AnotacePrezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KONDENZÁTOR Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí.
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
Transformace napětí, proudu
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Elektrický proud v plynech
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Křížovka - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Elektrický proud v kapalinách
Transformátor SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
Digitální učební materiál
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace, videa, animace žáci pochopí rozdíl mezi vlastními a příměsovými polovodiči, pochopí princip elektronové a děrové vodivosti Tematická oblast Elektřina a magnetismus Téma Polovodiče Předmět Fyzika Ročník První Obor vzdělávání Autotronik, Mechanik seřizovač Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělání Název DUM Š1_S3_14_Polovodiče Datum SOŠ JOSEFA SOUSEDÍKA VSETÍN ZLÍNSKÝ KRAJ

Polovodiče Teoretická východiska Teoretická východiska: jsou pevné látky, jejichž elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách, a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit 2

33Polovodiče Vlastní polovodiče Vlastní polovodiče změna vnějších podmínek dodání některého druhu energie – nejčastěji tepelné, elektrické nebo světelné Příměsové polovodiče Příměsové polovodiče změna vnitřních podmínek příměs jiného prvku v polovodiči Klikni na Hypertextový odkaz Hypertextový odkaz

4 Vlastní polovodiče o Dodáme-li krystalu vlastního polovodiče (Si, Ge) energii formou záření (tepla, světla), atomy začnou tepelně kmitat, dojde k porušení některých vazeb - některé valenční elektrony, které byly předtím pevně vázány, získají dostatek energie a přeskočí z valenčního pásu do vodivostního a budou se neuspořádaně pohybovat prostorem krystalové mřížky (mezi atomy). díra o Na tomto místě, kde vyskočil valenční elektron z vazby, vznikl nedostatek záporného náboje (přebytek kladného náboje), kterému říkáme zkráceně díra. generací o Vznik páru elektron-díra nazýváme generací. o Díra a elektron vznikají současně Volné elektrony elektronovou vodivost (polovodiče typu N). o Z hlediska částic se při dodávání energie polovodiči jedná o uvolňování elektronů. Volné elektrony způsobují tzv. elektronovou vodivost (polovodiče typu N). díra děrovou vodivost (polovodiče typu P) o Zároveň s uvolněným elektronem vzniká na jeho původním místě tzv. díra – místo, které vykazuje kladný elektrický potenciál. Díry se mohou přemisťovat pomocí přeskoků elektronů a tento pohyb způsobuje tzv. děrovou vodivost (polovodiče typu P)

5 Volná díra Volný elektron Děrová vodivost

6 Příměsové polovodiče o polovodivé vlastnosti materiál získá, popř. jsou tyto vlastnosti výrazně zesíleny příměsovými prvky Polovodič typu P Polovodič typu P Polovodič typu P Polovodič typu P Polovodič typu N Polovodič typu N Polovodič typu N Polovodič typu N

7 Zdroje Literatura: Internet: Odkazy ze dne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Libor Vakrčka