R YCHLOST CHEMICKÉ REAKCE RNDr. Marta Najbertová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Advertisements

Chemická kinetika Doposud jsme se zabývali pouze polohou rovnováhy a nezabývali jsme se rychlostí chemických dějů – reakční kinetikou. Pojem aktivační.
Kinetika chemických reakcí
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
přednáška 1. ročník, Obecná chemie
A B Rychlost chemické reakce time D[A] Dt rychlost = - D[B] Dt
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
FS kombinované Chemické reakce
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Oxidačně-redukční reakce
Kinetika ∆c ∆t.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Termodynamika a chemická kinetika
Reakční kinetika zabývá se průběhem reakcí, rychlostmi reakcí
CHEMICKÉ REAKCE.
Kinetika chemických reakcí
Chemický děj.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Kinetika chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Chemické reakce Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemie anorganických materiálů I.
Dynamická podstata chemické rovnováhy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Základy chemické kinetiky
Chemické reakce Chemická rovnováha Termochemie.
Děje v roztocích RNDr. Marta Najbertová.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
A CIDOBAZICKÉ VLASTNOSTI ROZTOKŮ RNDr. Marta Najbertová.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
T ERMOCHEMIE – REAKČNÍ TEPLO, TERMOCHEMICKÉ ZÁKONY RNDr. Marta Najbertová.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
P ODMÍNKY VZNIKU CHEMICKÉ VAZBY Mgr. Jaroslav Najbert.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
C HEMICKÉ REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII Mgr. Jaroslav Najbert.
Stavová rovnice ideálního plynu
Chemické reakce RNDr. Marta Najbertová.
FYZIKÁLNÍ CHEMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název: Rychlost chemické reakce
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Reakční kinetika.
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

R YCHLOST CHEMICKÉ REAKCE RNDr. Marta Najbertová

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.06 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Rychlost chemické reakce Zhotoveno Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na problematiku rychlosti přechodu reagujícího systému a faktory, které rychlost chemické reakce ovlivňují. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

Reakční kinetika Reakční kinetika je oddíl fyzikální chemie, zabývající se časovým průběhem chemických reakcí. Formální reakční kinetika – zavádí a definuje pojem rychlost reakce v závislosti na změnách koncentrace látek v systému. Charakterizuje vliv jednotlivých faktorů (koncentrace, teplota, tlak, skupenství, velikost povrchu, katalyzátor) na rychlost chemické reakce. Reakční mechanismy – zkoumá mikromechanismy reakce – jakým způsobem systém z výchozího stavu přechází do rovnovážného stavu, vysvětluje vliv dílčích kroků ( dílčích reakcí) na průběh reakce. Zavádí pojem molekularita reakce.

Rychlost chemické reakce Rychlost chemické reakce (okamžitá rychlost) je definována jako změna látkového množství jedné z reagujících látek v definovaném velmi krátkém časovém okamžiku vztažená na stechiometrický koeficient látky. = časová změna látkového množství složky – u výchozích látek znaménko -, u produktů + = jednotkový stechiometrický koeficient Pro reakci aA + bB cC + dD lze psát

Rychlost chemické reakce Rychlost chemické reakce je vhodné pro řadu výpočtů definovat ve vztahu k jednotkovému objemu. Vztah má pak podobu Pro reakce, probíhající za konstantního objemu, lze provést úpravu dosazením vztah má podobu Rychlost chemické reakce v jednotkovém objemu je časová změna koncentrace reagující látky v definovaném velmi krátkém časovém okamžiku vztažená na stechiometrický koeficient látky.

Rychlost chemické reakce Probíhá–li izolovaná homogenní reakce α A + β B lze z předchozího odvodit vztah = rychlostní konstanta = koncentrace látek α, β = reakční řád složky – u jednoduchých reakcí se rovná stechiometrickým koeficientům. Reakční řád složky může být i nula – rychlost reakce pak na koncentraci této látky nezávisí. Pro reakce v plynném skupenství je koncentrace látek nahrazena parciálními tlaky

Arrheniova rovnice Vyjadřuje vliv teploty na rychlost chemické reakce. U elementárních reakcí hodnota k s teplotou stoupá. Z = frekvenční faktor – vyjadřuje pravděpodobnost účinné srážky -E* = aktivační energie R = univerzální plynová konstanta T = termodynamická teplota (jediná proměnná) e = Eulerovo číslo (základ exponenciální funkce)

Rozsah reakce, stupeň přeměny Výše uvedená rychlostní rovnice popisuje děj z hlediska všech zúčastněných složek. V praxi je vhodné popisovat změny v soustavě z hlediska jedné z látek. Rovnovážný rozsah reakce – změna látkového množství dělená stechiometrickým koeficientem – pro výchozí látky záporná hodnota. n A – výchozí látkové množství látky A n 0A – rovnovážné látkové množství látky A α – rovnovážné látkové množství látky A Rovnovážný stupeň přeměny (konverze) – podíl změny látkového množství a výchozího látkového množství – pouze pro výchozí látky.

Rovnovážný stupeň přeměny Z hodnoty α lze usuzovat na průběh reakce: látka vůbec nebo téměř vůbec nezreagovala látka úplně nebo téměř úplně zreagovala Př.: Určete stupeň přeměny dusíku v reakci syntézy na amoniak, jestliže výchozí množství dusíku v systému bylo 100 molů, v okamžiku ustanovení rovnováhy bylo v systému 45 molů dusíku. Stupeň přeměny dusíku je 0,55.

Faktory, ovlivňující rychlost chemické reakce Proměnná s vlivem na rychlost Velikost povrchu reagujících částic TeplotaKoncentrace reagujících částic Parciální tlak Katalyzátor

Vliv teploty Experimentálně bylo dokázáno, že zvýšení teploty o 10 ◦ C u většiny reakcí, které mají poločasy řádově v minutách až hodinách, vede ke zvýšení rychlosti 2-4x (van´t Hoff). Základní podmínkou vzniku chemické vazby je účinná srážka. Vyšší teplota systému znamená zrychlený tepelný pohyb částic, který má za následek: Větší počet srážek za stejnou časovou jednotku. Při srážkách částic se přemění větší množství kinetické energie na tepelnou, snáze se překoná aktivační bariéra. Matematik si může pohrát dosazováním různých hodnot za T s matematickým vyjádřením závislosti.

Vliv koncentrace Ze vztahu by se celkem logicky dalo odvodit, že zvýšení koncentrace jedné nebo obou částic v systému povede přímo úměrně ke zvýšení rychlosti – zvýší se pravděpodobnost srážky za stejnou časovou jednotku. O rychlosti reakce ale rozhoduje i reakční mechanismus, který zohledňuje i reakční řády (α, β), molekularitu reakce a to, zda k přeměně na produkty systému stačí jedna reakce, nebo probíhá v mezistupních. Reakční řád složky (určen experimentálně) může být i nula (koncentrace látky pak nemá na rychlost reakce vliv) nebo nemusí být celočíselný. Molekularita reakce udává, kolik molekul se musí současně srazit, aby došlo k účinné srážce (většina reakcí je bimolekulární).

Vliv koncentrace Reakce AB + C AC + B může probíhat dvojím mechanismem Krok 1AB A + B Krok 2 A + C AC Nejprve musí dojít k rozpadu výchozí látky, následně může dojít k vytvoření produktů. První krok určuje celkovou rychlost reakce a zvýšení koncentrace látky C nemá na rychlost výrazný vliv AB + C AC + B Srážkou obou částic vzniká přímo přechodný komplex, ze kterého rozpadem vznikají produkty. Na rychlost reakce mají vliv koncentrace obou látek. Je–li reakce elementární a reakční řády složek jsou 1, pak zvýšení koncentrace látky vede k urychlení reakce.

Vliv katalyzátorů AB+C+K A..B..K + C ABK+C ABK..C AC + B+K E* c E* 1 E* 2 Katalyzátory jsou látky, které mění průběh reakce. Reakce probíhá ve více krocích, jejichž aktivační energie je nižší. Změna Gibbsovy energie v obou krocích zůstala stejná, Gibbsova energie je stavová veličina, její hodnota nezávisí na průběhu děje.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura 1. ATKINS, P. W. a DE PAULA, Julio. Fyzikální chemie. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, xxvi, 915 s. ISBN KLIKORKA, Jiří, VOTINSKÝ, Jiří a HÁJEK, Bohumil. Obecná a anorganická chemie: celost. vysokošk. učebnice pro vys. školy chemicko-technologické. 1. vyd. Praha: SNTL, s. 3. Fotografie a vzorce z vlastní databáze autora. Vytvořeny programy ACD FREE 12, Snagit 4. Index of /fch/cz/pomucky/bartovska. ÚSTAV FYZIKÁLNÍ CHEMIE: Fyzikální chemie – přehled studijní literatury [online]. [cit ]. Dostupné z: