Láska a smetí Ivan Klíma. Ivan Klíma - *14.9.1931 český prozaik, dramatik a publicista, autor mnoha próz, esejů a divadelních her narodil se v Praze v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Advertisements

Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Okupace Československa
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Victor Hugo ( ).
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
1. Zazni dnes Hospodinu chvála, | Bůh v lásce nám se podává | a milost jeho neskonalá | na věky s námi zůstává. | Hlas spasení | a věčná chvála zástupy.
Ivan Klíma 9. ročník.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Vývoj počtu obyvatel Česka 1.s.v. krize odsun Němců Husákovy děti Sametová revoluce.
Karel Čapek.
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
Československo v letech
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marie Majerová 9. ročník.
Co si představíš pod pojmem „socialismus s lidskou tváří“?
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Vypracoval: Ondřej Dutka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Totalitní vláda komunistické strany
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Májovci.
Karel Čapek.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Láska a smetí Ivan Klíma

Ivan Klíma - * český prozaik, dramatik a publicista, autor mnoha próz, esejů a divadelních her narodil se v Praze v rodině vědce v době druhé světové války strávil jako školák tři roky v terezínském koncentračním táboře po gymnáziu (1951) vystudoval FF UK, obor čeština a literární věda (1956) v 60. letech redaktor literárních časopisů novin v letech 1969 a 1970 pracoval v USA v 70. a 80. letech nemohl publikovat procesem normalizace

normalizace oficiální pojmenování pro čistky, propouštění ze zaměstnání, zavedení tuhé cenzury, zrušení mnoha zájmových a politických sdružení a organizací a další opatření po násilném potlačení Pražského jara v roce 1968 armádami Varšavské smlouvy. Termín normalizace pochází z Moskevského protokolu. Poučení z krizového vývoje shrnuje obsah protokolu i normalizace takto: „Českoslovenští představitelé v tomto dokumentu vyjádřili své odhodlání dosáhnout normalizace poměrů v naší zemi na základě marxismu-leninismu, obnovit vedoucí úlohu strany a autoritu státní moci dělnické třídy, vyřadit kontrarevoluční organizace z politického života a upevnit mezinárodní svazky ČSSR se Sovětským svazem a dalšími socialistickými spojenci. (…) Na celkových pozitivních výsledcích moskevských jednání se z československé strany aktivně podíleli soudruzi L. Svoboda, G. Husák, V. Biľak a další soudruzi zaujímající jasné třídní internacionalistické pozice.“ Po celou dobu normalizace byla na československém území umístěna sovětská vojska.

Dílo: povídky "Bezvadný den (1960); Hodina ticha (1963); Milenci na jednu noc (1964); Loď jménem Naděje (1969); Milenci na jeden den (1970); Má veselá jitra (1978); Moje první lásky (1985, 1990); Moje zlatá řemesla (1989); Milostné rozhovory (1995)" romány "Milostné léto (1972); Stojí, stojí šibenička (1978) - přepracovaný pod názvem Soudce z milosti (1986); Láska a smetí (1988, 1990); Ostrov mrtvých králů (1992); Čekání na tmu, čekání na světlo (1995); Poslední stupeň důvěrnosti (1996)" drama "Zámek (1964); Porota (1968); Cukrárna Myriam (1968); Klára a dva páni (1968); Ženich pro Marcelu (1969); Pokoj pro dva (1971); Ministr a anděl (1973)" pro děti "Kokrhací hodiny (1965); Markétin zvěřinec (1990)" eseje Karel Čapek (1962, 1965)

Láska a smetí hlavní postavou je sám autor hrdina pracuje jako metař,ženatý, má dvě děti Vedlejší postavy:rodina, spolupracovníci, ženy hl.děj se točí kolem vnitřního rozporu hrdiny, lhát nebo ne, milovat nebo být věrný, Zamýšlení nad lidskou existencí přeložena do mnoha jazyků

Děj: Odehrává se v Praze Zaměstnán jako metař, schází se se spolupracovníky v hospodě, vyprávějí si příběhy veselé i smutné, baví se Do hospody chodí i Venuše, zamiluje se do ní, podvádí manželku,poté přichází Darja Manželka tuší o jeho záletech,vše však akceptuje

Na konci knihy autor své milenky opouští a navrací se k rodině Manželka muže příjmá a vše mu odpouští,,Sexualní svobodu nechápu jako nebezpečnou a proti sociálním zásadám,myslím si, že každý může mít milenku a je jen na jedinci čemu dá přednost jestli rodině nebo milence.“ relativně konservativní v názorech na rodinu, měl mnoho afér s spisovatelkami a intelektuálkami, opravdu se zamiloval avšak opravdu nikdy neopustil svou rodinu. nyní jsou oba znovu šťastni a jejich manželství přežilo Citát z knihy:,,Prázdno v duši se nedá zaplnit ani všemi věcmi světa‘‘