a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ
elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence nativní preparát barvený preparát MIKROSKOPICKÉ METODY V MIKROBIOLOGII
elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence nativní preparát barvený preparát MIKROSKOPICKÉ METODY V MIKROBIOLOGII
Barvený preparát má největší význam v bakteriologii hodnocení morfologie, velikosti a uspořádání bakterií fixace preparátu (usmrcování bakterií) mrtvé mikroorganismy přijímají barviva lépe teplem - mikrobi s pevnou buněčnou stěnou chemicky - šetrnější prvoci
1a) MONOCHROMATICKÉ BARVENÍ
je pouze orientační poskytuje informace o velikosti, tvaru a seskupení mikrobů informace o vzájemných kvantitativních poměrech jednotlivých mikrobiálních morfotypů a ostatních elementů ve vyšetřovaném materiálu
Stručný postup barvení 1. fixace teplem 2. barvení methylenovou modří 1 minutu 3. oplach vodou 4. sušení 5. pozorování imerzí
1b) BARVENÍ DLE GRAMA
nejdůležitější barvící metoda v mikrobiologii důležité kritérium při klasifikaci bakterií umožňuje rozlišení mikrobů na skupinu Gram-pozitivních Gram-negativních
Proč je to tak důležité??! G+ a G- bakterie se liší: biologickými vlastnostmi (toxicita, antigenicita) citlivostí na antibiotika a chemoterapeutika z klinického hlediska je významné pro cílenou léčbu antibiotiky
Odlišná barvitelnost je způsobena rozdíly v chemické struktuře bakteriální stěny: Buněčná stěna gram-pozitivních bakterií „silnější“ polysacharidy (peptidoglykan, kyseliny teichoové) aminokyseliny (tetrapeptidy, spojovací můstky) popř. bílkoviny (protein M, protein A)
Odlišná barvitelnost je způsobena rozdíly v chemické struktuře bakteriální stěny: Buněčná stěna gram-pozitivních bakterií „silnější“ polysacharidy (peptidoglykan, kyseliny teichoové) aminokyseliny (tetrapeptidy, spojovací můstky) popř. bílkoviny (protein M, protein A)
Odlišná barvitelnost je způsobena rozdíly v chemické struktuře bakteriální stěny: Buněčná stěna gram-negativních bakterií „tenčí“ lipidy (rozpustnost v alkoholu) polysacharidy (lipopolysacharidy, peptidoglykan) bílkoviny
Postup barvení
Postup barvení fixace teplem krystalová violeť 20 s Lugolův roztok 20 s aceton-alkohol 10 – 20 s oplach vodou safranin 30 – 60 s oplach vodou osušení prohlížení imerzním objektivem
Hodnocení preparátu nemikrobiální elementy - epitelie - leukocyty - erytrocyty (četnost) - buněčný detritus mikrobiální elementy - G+ koky - G- koky - G+tyčinky - G- tyčinky - ostatní – kvasinky, plísně příp. prvoci Při hodnocení mikrobů popisujeme četnost, G+ nebo G-, tvar, uspořádání, velikost
Streptococcus sp
Staphylococcus sp.
Staphylococcus v hemokultuře
Clostridium sp.
Corynebacterium sp.
Aktinomyces sp.
Campylobacter
Neisseria sp.
Bacteroides sp.
enterobakterie s pouzdrem (chrání bakterie před imunitním systémem těla)
Kvasinky (G+)