Přednáška 2. 10. 2015 Wundt W., Freud S., Freudová A. Wundt-vznik vědecké psychologie Freud-zakladatel psychoanalýzy a psychodynamicky orientované psychologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Sigmund Freud 6. května 1856, Příbor – 23. září 1939, Londýn
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
Analytická psychologie
Teorie osobnosti S. Freud, C.G.Jung, A. Adler.
Přístupy k osobnosti Škola:
Významní teoretici v historii psychologie
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
Eriksonova teorie psychosociálního vývoje
Psychoanalytické /Psychodynamické teorie
Náročné životní situace
Motivační témata a životní příběhy
Psychoanalýza Psychoanalýza a z ní vycházející směry: Ego-psychologie
v pedagogické diagnostice
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
Psychologie osobnosti
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Členění životního cyklu
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Obecná a vývojová psychologie
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Anna Freudová.
Způsoby řešení náročných životních situací
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ANNA FREUDOVÁ Jakub Novák, C4A Jakub Novák C4A Dorothy a Anna.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Přednáška č. 1 a 2 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry a obory Obecná a vývojová psychologie 2015/16.
Mgr. Michal Vičar.  Zrání (biologický vývoj) versus učení  Aktivita versus pasivita  Vědomý versus nevědomý vývoj  Nature vs. Nurture.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Teorie a přístupy v SP. Podmínky atestace Písemný test.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Dějiny psychologie Psychoanalýza.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Psychologie adolescentů
Periodizace lidského vývoje
Psychoanalytická teória S. Freuda
Zameranie na psychodynamické sily:
Psychodynamický přístup
Nevědomí.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

Přednáška Wundt W., Freud S., Freudová A. Wundt-vznik vědecké psychologie Freud-zakladatel psychoanalýzy a psychodynamicky orientované psychologie Freudová-ego obranné mechanismy

Wilhelm Wundt 1879-vznik vědecké psychologie Wilhelm Wundt-první psychologická laboratoř Lipsko Výzkum smyslů (zrak), pozornosti, emocí, paměti. Metoda introspekce.

Sigmund Freud Jeden z největších intelektuálů 20. století Učitel mnoha významných nástupců- Anny Freudové, C.G. Junga, Alfreda Adlera, Karen Horney, Erich Fromm.. Sebrané spisy obsahují 24 svazků (Výklad snů 1900….. Nárys psychoanalýzy 1940)

Psychoanalýza Psychoanalýza a z ní vycházející směry: Ego-psychologie Britská škola objektních vztahů Americká škola objektních vztahů = PSYCHODYNAMICKÁ PSYCHOLOGIE

Sigmund Freud-zakladatel psychoanalýzy Životopis Příbor na Moravě 1856 Vídeň-studia medicíny stáž u Charcota (psychiatr) v Paříži Po návratu přechod od neurologie k psychopatologii 1938 azyl v Anglii-Londýn,1939 umírá

Psychoanalýza-psychodynamická psychologie Z psychoanalýzy vznikly další školy: Ego-psychologie Britská škola objektních vztahů Americká škola objektních vztahů = PSYCHODYNAMICKÁ PSYCHOLOGIE

Psychodynamická psychologie Psychodynamická psychologie – jde pod povrch vědomí a snaží se analyzovat podvědomé či nevědomé aktivity psychického života. Hlubinné vrstvy tvoří podle této školy jádro psychiky, vědomí představuje pouhý zlomek duševního dění.

PSYCHOANALÝZA-SIGMUND FREUD ZÁKLADNÍ FREUDOVY POSTULÁTY: Konstantnost psychické energie-při nahromadění vybití (pocit slasti či úlevy). Zdrojem psychické energie jsou PUDY. Hlavní dynamickou silou je pud sexuální, libido. Po 1. světové válce se přidává ještě pud smrti-Thanatos. Existence mentálního aparátu (psychické struktury). Princip nevědomí. Velká část duševního aparátu funguje nevědomě.

Hlavní body psychoanal. teorie DYNAMIKA OSOBNOSTI Determinace lidské psychiky-všechny naše myšlenky, činy, emoce mají příčinu-většina je způsobena neuspokojenými pudy a nevědomými přáními. Libido (slast)-zdroj energie, je svou povahou sexuální Přesouvání energie-nelze ji zničit-budeme ji ventilovat jinak (např. agresivní impuls může být přesunut do sarkastického smyslu pro humor).Neurotické symptomy, sny-projev přesunuté psychické energie, která se nemohla ventilovat.

Sigmund Freud-Teorie psychosexuálního vývoje  Sexuální pud a instinkt je přítomný už u novorozenců-ale Sexualitou u novorozenců Freud mínil obecnou touhu po rozkoši VŠEHO DRUHU-původně široký sexuální instinkt se postupně usměrní, v dospělosti se soustředí na genitální sexualitu s partnerem. Poruchy psychosexuálního vývoje: fixace na některou z fází infantilní sexuality. Fixace se projeví jako sexuální úchylka(např. preference), nebo (častěji) se promítá do charakteru. Orální charakter, Anální charakter

Psychosexuální vývoj 5 stadií, kterými projde jedinec. Sexualita v širokém slova smyslu. Id (hledající slast) se zaměřuje na určitou oblast těla a činnosti spojené s touto oblastí. Orální stadium - kojení a sání zdrojem požitku, odstavení-a růst zoubků Anální stadium - slast spojená s uvolňováním střev-nácvik čistotnosti Falické stadium - zkoumání vlastního pohlaví, autoerotické chování. Oidipův konflikt-zaměření na matku, otec rival. Kastrační úzkost. Identifikace s otcem. Elektřin komplex u dívek.

Psychosexuální vývoj Období latence (7-12 let) - období klidu, děti se méně zaměřují na svoje tělo, ustupují sexuální impulsy, nutnost zvládat sociální porstředí. Genitální stadium — od puberty a adolescence dále-libido propuká s novou silou, fáze dospělých sexuálních zájmů a slastí. Problémy některém ze stadií způsobí fixaci ve stadiu a ovlivnění osobnosti jedince (např. orální fixace-nadměrné pití alkoholu, anální fixace- šetřivost, přehnaná čistotnost, Oidipův komplex- potíže s autoritami…..)

Sigmund Freud-modely psychiky  2 modely naší psychiky  1/ Topografický model (starší model) tzv. model ledovce. 3 složky-nevědomí, předvědomí, vědomí.

Sigmund Freud-modely psychiky Strukturální model Id je nevědomé a primární (novorozenec), funguje na principu SLASTI Později se vytváří EGO (vlivem výchovy a začleňování do společnosti). Funguje na principu REALITY SUPEREGO-se rozvíjí jako následek Oidipovského komplexu- identifikací s příkazy rodiče. Řídí se principem DOKONALOSTI. Příliš rozvinuté superego (perfekcionisté) x málo rozvinuté superego (antisociální chování). Konflikty mezi ID, EGO, SUPEREGO.

Oidipův komplex Dle Freuda nejvýznamější psychologická událost dětského života ve vývoji. Falické období, cca v pěti letech, chlapci. „Rivalita chlapce vůči jeho otci v něm vyvolává strach, že si ho silný otec podrobí kastrací. Chlapec potlačí sexuální pocity k matce a nahradí je pocitem lásky, rivalitu k otci přemění na stotožnění s ním a s jeho životní rolí“ (Hunt, 2000, upraveno).

Elektřin komplex Ekvivalent Oidipova komplexu u dívek Závist penisu, touha po otci Nakonec ztotožnění s matkou  Odráží Freudovo pojetí dívky jako „nevydařeného chlapce“ (Kritika ze strany psychoanalytiček-žen).

Sigmund Freud a sny Funkce snů dle S. Freuda:“Strážci spánku, kteří jej chrání před narušením.“ SEN-manifestní a skrytý (latentní) význam. Sny podávají vhled do nevědomých přání osoby. V každém snu můžeme rozpoznat pozůstatky uplynulého dne. Výkla snů je jedním ze základních prvků analytické techniky. Analýza snů=královská cesta do nevědomí Kniha Výklad snů. PARAPRAXE-chybné úkony. Vnější činy s nevědomými úkony.

Ego-psychologie Ego-struktura u Freuda relativně málo popsána, proto vznik ego-psychologie. Anna Freudová – psychoterapie dětí, psychoanalytická vývojová psychologie Práce Ego a obranné mechanismy Obrany jsou součástí ega. Působí na nevědomé úrovni. Chrání ego před ohrožujícími přáními či myšlenkami, které vyvolávají úzkost.

Anna Freudová a obranné mechanismy ega Vytěsnění - útěk od nepřijatelných myšlenek. Ego odstraní ohrožující myšlenku do nevědomí. Sublimace – převedení libida od sexuálního uspokojení do činnost, které si společnost cení. Užití sexuální energie k tvůrčím ůčelům. Regrese a fixace – ego regreduje nižšímu vývojovému stádiu, které bylo méně stresové.Nadměrné pití a jídlo-orální stadium, anální stadium-zanedbávání pořádku. Regrese je dočasná, fixace je dlouhodobá.

Úkol domácí č. 1-do Nastudujte si téma Obranné mechanismy. Vyberte 3 obranné mechanismy, které se podle Vás uplatňují u lidí ve Vašem okolí, ve filmu, u literárních postav. U reálných lidí prosím nejmenovat. Popište, na čem pozorujete, že tito jedinci uplatňují obranné mechanismy. Rozsah min. 1-2 normostrany, vkládat do odevzdávárny do

Literatura: Drapela, V (2011): Přehled teorií osobnosti. Portál, Praha. Kapitola 2. Psychoanalytická teorie-Sigmund Freud. S (včetně stručného úvodu do obranných mechanismů) Doplňkově např.: Baštecká, B (ed.) (2009): Encyklopedie aplikované psychologie. Academia. Praha, obranné mechanismy s Wikipedia heslo Psychoanalýza (jsou tam vysvětleny i ego-obranné mechanismy)

Otázky k tématu Jak vysvětluje Freud fungování naší psychiky? Jak Freud vysvětluje funkci snů a tzv.,, chybných úkonů“? Vysvětlete funkci obranných mechanismů- kdy se s nimi můžete setkat např. u klientů v praxi?