Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize 1998 - 2000 - pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Produkty finančního trhu
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Nástroje finančního trhu
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
Pohyby na finančních trzích Společnost v potížíchKdo pomohl Bear Stearns JP Morgan(březen 2008) Countrywide FinancialBank of America(červen 2008) Fannie.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Velká hospodářská krize
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Makroekonomické ukazatele
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Kontext Ppt 9a zavedla model AD-AS.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Nominální a reálná úroková sazba
3. PLATEBNÍ BILANCE.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_18 Název materiáluKde si půjčit.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.. HYPOTEČNÍ ÚVĚR Dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. - zastavování nemovitostí.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Kód vzdělávacího materiálu:
Hospodaření obcí v roce 2016
Soudobé trendy v oblasti veřejných financí
Struktura finančního trhu
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
DUM - Digitální Učební Materiál
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Část VI: Hypoteční úvěry
HYPOTÉKY ODHAD SNÍŽENÍ ZDARMA SAZEB
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Příčiny a důsledky hypoteční krize

Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností v USA získává finanční zdroje emisí akcií (na rozdíl od situace v Evropě) řada firem bankrotovala, - omezení investic nejen do internetových technologií, - domácnosti omezily své výdaje, - kurz dolaru oslaboval (přesun investic z USA do jiných částí světa) → USA hrozila recese, FED během jednoho roku snížil základní úrokovou sazbu z 6,50 na 1,75 procenta → řada firem odvrátila negativní vývoj.

snížení úrokové sazby FEDu bylo spojeno i se snížením tržních úrokových sazeb: → spotřebitelských úvěrů → hypotečních úvěrů – úroková sazba hypotečního úvěru klesla v průběhu roku 2003 až na 3,50 % p.a.!

HÚ poskytovány i nízkopříjmovým domácnostem; Kontrola bonity klienta – nedostatečná; Zvýšená poptávka po rodinných domech; V roce 2002 se v USA prodalo nových rodinných domů, v roce 2004 již ; meziroční nárůst cen nemovitostí ve výši 8%; počet prodaných nemovitostí i jejich ceny rostly mnohem rychleji než příjmy obyvatelstva.

Bylo postaveno cca rodinných domů, které by bez „levných“ hypotečních úvěrů neexistovaly – hodnota 180 miliard dolarů V letech 2004 až 2007 byla cena prodaných stávajících domů navýšena (v důsledku růstu cen nemovitostí) o 300 až 500 miliard dolarů. → V ekonomice USA je v souhrnu 480 až 680 miliard dolarů přebytečných a problémových peněz.

FED zvýšil základní úrokovou sazbu z 1,00 procenta na 2,25 procenta; ,25% p.a. dopad na výši hypotečních úrokových sazeb – úr. sazba hypotečního úvěru s jednoletou fixací vzrostla během tří let z 3,50 na 5,50 procentních bodů.

Hypoteční krize - důsledky klesl počet žádostí o hypoteční úvěr, mezi lety poklesl prodej nových rodinných domů téměř o polovinu; ceny nemovitostí v USA začaly klesat; vzrostla prodejní doba nového rodinného domu (ze 4 na 10 měsíců). → finanční problémy nejméně bonitních domácností.

Růst výše splátek hypotečních úvěrů + růst cen ropy → domácnosti snižovaly výdaje → klesla poptávka po automobilech, elektronice, nábytku, stavebním materiálu … Lednové měsíční výdaje domácností v USA za potraviny a pohonné hmoty (mld. dolarů): růst výdajů ,6 42,6 44,4 46,6 49,2 +12,8% (potraviny) 22,9 28,8 35,3 32,6 40,1 +75,1% !! (pohonné hmoty) ,5 71,4 79,7 79,2 89,3 +34,3% (potraviny + PHM)

2007 – 2008 cena nových domů klesla o 22% v průběhu roku 2007; problémy se splácením tzv. rizikových hypotečních úvěrů (subprime mortgage) má 20 procent domácností (hodnota subprime mortgage – 500 mld. USD); reakce FEDu – snížení úrokových sazeb – což se ale promítlo do snížení úr. sazeb HÚ jen velice málo – kvůli zvýšenému rizikovému očekávání ze strany bank; jakmile je v portfoliu banky více než 5 procent neplatících klientů, nevyhne se banka bankrotu, popřípadě převzetí – viz březen 2008 investiční banka Bear Stearns, září 2008 krach Lehman Brothers

2008 Byl vydán Emergency Economic Stabilization Act – MF má právo skupovat riziková aktiva od bank a dalších institucí za cenu, kterou určí (celkem bylo vyčleněno 700 mld. USD) === cílem bylo očistit finanční i hypoteční trh od rizikových dluhopisůí a snížit nejistotu a neochotu bank půjčovat si mezi sebou. Zvýšen limit pojištění vkladů ze USD dočasně do roku 2009 na USD. Od roku 2011 postupná stabilizace ekonomických poměrů.

Vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů v ČR v letech Source:

Vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů v ČR v letech Source: