Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Žák se seznamuje s divadlem J. Cimrmana a jeho tvorbou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.10 Název pro školu:
J. Cimrman – České nebe Celkový rozbor díla
Jára Cimrman 1.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
život a dílo zapomenutého českého génia
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12Škola: ZŠ Dr. M. Tyrše, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II.Autor: Bc. Eva Doležalová Název: Název:
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Věda a technika konce 19.st.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
ŽIŽKOVSKÉ DIVADLO JÁRY CIMRMANA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
DIVADLO JÁRY CIMRMANA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
William Shakespeare.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL, ZEMĚDĚLSTVÍ A SLUŽBY ČR
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ a MŠ Deštné v O. h. Autor Mgr. Martin Kapucián Název VY _52_INOVACE_A_01_Naši vynálezci Téma Fyzika Datum Č. projektu 001.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_08_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Divadlo Járy Cimrmana Divadlo Járy Cimrmana mystifikace inteligentní humor.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Jaroslava Haška.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_1406_Cimrman Téma: České divadlo – Divadlo Járy Cimrmana.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
modernizace společnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIVADLO 60. LET.
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hospodářská zvířata.
DUM I. / 4. domácí zvířata Bc. Zdeněk Klíma.
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Žák se seznamuje s divadlem J. Cimrmana a jeho tvorbou.

Narozen ve Vídni někdy mezi léty 1853 a 1859 (matrikářův nejistý rukopis připouští i roky 1856, 1864, 1868, 1883 či 1884). Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby. Za svého života se nedočkal uznání. Teprve objevem truhly s pozůstalostí dr. Evženem Hedvábným je evropská veřejnost seznámena s jeho géniem.

Busta J. C. se zcela strhanými rysy

Vzducholoď (spolu s hrabětem Zeppelinem) Setrvačník dámských hodinek Piccolo Jogurt Pupík na objímce první Edisonovy žárovky (járovka) CD (Cimrmanův disk)[1] Dvoudílné plavky Zubní nožní Vrtačka MI-6 Zubní protéza Veselý železničář Tretry Koniášky s hřeby dovnitř Pětitaktní motor (sání, stlačení, výbuch, výfuk a odpočinek) Klavírní výtah Technika metání hnoje pomocí výbušnin Univerzální ptakopysk – uměle vyšlechtěné zvíře o velikosti ratlíka. Vypadá jako normální ptakopysk. Denně snáší 1–2 vejce, dává až 0,5 litru acidofilního mléka. Je všežravec. Z jeho střev se dělají dietní párky. Jeho maso je čerstvé a sádelné jako maso kachní. Poskytuje jemnou angorskou vlnu. Jeho kůže se hodí k výrobě dámských bot. Má schopnost regenerace. Dynamit Dynamo Fivecykl [2] Vysejvač Rogallo Lepič poštovních známek Kontejner na přepravu Goudy Ornitologický dalekohled Podprsenka pro akrobatku Turbinová lokomotiva Rybářská ponorka Kolektivní dům Kolečkové brusle projekt Panamského průplavu Elektrická sesle (židli rekonstruoval doktor Hraběta) Čakovický prak Cimrmanova elektrická valcha (rekonstruoval doktor Hraběta) doručování poštovních zásilek polním dělostřelectvem originální způsob dopravy horníků z dolu na povrch vídeňský řízek

Jaroslav Smoljak a Zdeněk Svěrák Divadlo vzniklo v roce 1967, od svého vzniku uvedlo 16 her o fiktivním českém géniovi J. C. V divadle hrají jen muži Parodie vědeckého jazyka, mystifikace, neherci na jevišti Divadlo bylo „politicky“ pronásledováno (před rokem 1989) Mezi nejznámější hry patří: Záskok, Švestka, Blaník, Afrika, Vyšetřování ztráty třídní knihy

Hry se obvykle skládají ze dvou částí, odborného semináře ke hře (popis vzniku hry a života J. C.) a rekonstrukce hry samotné. Např. Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem Hra vypráví o skupince českých otužilců, kteří se rozhodnou pro cestu na severní pól. Vedoucím výpravy je Karel Němec, jejími členy pak pomocný učitel Václav Poustka, lékárník Vojtěch Šofr a Varel Frištenský (bratr Gustava Frištenského), jenž díky své síle nahrazuje dobrodruhům psí spřežení. Hru doprovázejí citace z učitelova deníku.

Použitá literatura a odkazy. MARTINKOVÁ, V., Teorie literatury netradičně. 1.vyd. Praha, Trizonia ISBN X VIEWEGHOVÁ, T., Čítanka pro 9. ročník základní školy, 1. vyd. Brno, Nová škola ISBN an_auto an_auto Citováno dne DUM uložen na-