VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD ŽENSKÝ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor ves květina větev kniha čepice vařečka konev poklice sůl kuchařka lampa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
Vzory podstatných jmen
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
Český jazyk Vzor kost Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_558_VZORY_RODU_ŽENSKÉHO Téma: OPAKOVÁNÍ VZORŮ.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
Podstatná jména rodu ženského
Český jazyk Vzor píseň Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Podstatná jména AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KDE JSOU MÍČE – NA, POD, ZA, PŘED aktivita
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Řekni, proč se tomu směju?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_12_ČJ_Podstatná jména_píseň Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 4. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Podstatná jména-rod ženský Autor Mgr.
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
ŽENA RŮŽE PÍSEŇ KOST Určujeme: ROD ČÍSLO PÁD VZOR.
VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD STŘEDNÍ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor koření hnízdo prase hospodářství slunce rizoto dříví pole ucho vejce.
SLOVA NADŘAZENÁ, PODŘAZENÁ A SOUŘADNÁ Jméno: třída: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu.
VY_32_INOVACE_25B_PODSTATNÁ JMÉNA RODU ŽENSKÉHO
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ŽENA.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Skloňování podstatných jmen
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
VZORY PODSTATNÝCH JMEN
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
KVARTETO vzory podstatných jmen
VZORY PODSTATNÝCH JMEN
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
VZORY PODSTATNÝCH JMEN
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_28_ČJ4
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Barvy a tvary logické řady
Najdi dva stejné obrázky
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Procvičování skloňování podstatných jmen rodu ženského
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Skloňování přídavných jmen po členu určitém
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Už to umím ! ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Transkript prezentace:

VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD ŽENSKÝ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor ves květina větev kniha čepice vařečka konev poklice sůl kuchařka lampa směs televize pohovka směs rostlina smrt barva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Skloňování - podstatná jména rod ženský (řekni si jedna... a ukaž si zájmenem TA) rod ženský žena, -y růže, -e píseň, -ě kost, -i Určení vzoru: podstatné jméno si řekni v 1. a 2. pádě, podle zakončení poznáš, k jakému vzoru patří Číslo – jednotné - množné Pád 1.p. - kdo, co 2.p. - koho, čeho 3.p. - komu, čemu 4.p. - koho, co 5.p. - oslovujeme, voláme 6.p. - o kom, o čem 7.p. - s kým, s čím JAK NA TO Doplň i/y Hus_ mávají křídly. Na návs_ si hrají děti. Staří lidé chodí o hol_. Na tabul_ píšeme barevnými křídami. Někdy svítíme lampam_. Chybam_ se člověk učí. Rádi se zabýváme ručními pracem_. Koláče dáme do troub_. Žížal_ žijí v zem_. Pojedu do České Líp_. U rybníka jsme pozorovali žáb_. Jan Žižka zemřel u Přibyslav_. Z Vltav_ teče voda do Labe. Jsi zašpiněný od barv_. Jídlo bez sol_ není chutné. Do škol_ chodíme včas. Ze slám_ zhotovíme rohožku. Husité se vrátili z vítězné bitv_. U chalup_ rostou modré chrp_. Rád sbírám houb_. Namaluj čtyři podstatná jména, která se skloňují podle vzorů podstatných jmen rodu ženského

25 ŽENA PÁD jednotné č.množné č ženaženy 2 žen 3. ženěženám 4. ženuženy 5. ženoženy 6.6. ženěženách 7.7. ženouženami mísa, květina, kniha, šlehačka, váza, moucha, tužka KOST PÁD jednotné č.množné č kostkosti 2 kostí 3. kostikostem 4. kostkosti 5. kosti 6.6. kostech 7.7. kostíkostmi ves, lež, pěst, pověst, zlost, obuv, sůl, směs Doplň i/y Kuchař vložil pekáč do troub_. Na pasece tančí lesní víl_. Hvězd_ jasně svítily na nočním nebi. Dej pozor na nebezpečné vos_. Ozývalo se houkání sov_. Okolní louk_ hýří barvami. Cenné věci jsme uložili do truhl_. Doplň i/y Kvalitní nože se vyrábějí z ocel_. Teta leštila nádobí z mosaz_. Jeli jsme na kole do Břeclav_. Na okraji vs_ rostou topoly. Zlost_ nedávej volný průchod. Viděla jsem různé směs_.

RŮŽEPÍSEŇ 34 PÁD jednotné č. množné č růže 2 růží 3. růžirůžím 4. růžirůže 5. růže 6.6. růžirůžích 7.7. růžírůžemi poklice, kůže, sklenice, čarodějnice, brokolice, čepice, brokovnice, televize PÁD jednotné č.množné č píseňpísně 2 písní 3. písnipísním 4. píseňpísně 5. písnipísně 6.6. písnipísních 7.7. písnípísněmi větev, mrkev, skříň, pánev, láhev, petržel, postel, kázeň Doplň i/y Ve škole píšeme na tabul_. Maminka krájela cibul_. Nedívej se dlouho na televiz_. Komín je plný saz_. Strmé skály ční nad hlubokou rokl_. Sejdeme se za chvíl_. Doplň i/y Na pláž_ byly kamínky. Líný Honza ležel na pec_. Krtci si dělají chodbičky v zem_. Kompot s broskvem_ byl výborný. Voda v láhv_ byla teplá. Skřivan pípal na větv_.

Obrázek [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek kosti – Dušan Goš