Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod ženský - růže

2 ROD ŽENSKÝ – VZOR RŮŽE Jednotné číslo Množné číslo 1.pád – růže 2.pád – růže 2.pád - růží 3.pád – růži 3.pád - růžím 4.pád – růži 4.pád - růže 5.pád – růže! 6.pád – o růži 6.pád - růžích 7.pád – růží 7.pád - růžem i

3 Doplň: Ve vycházkové košil__,v půl-, s šavlem__, kop__, v neděl__, v ponděl__, ryb__, za kapl__, ze žul__, se silnou vůl__, nab__l pistol__, sedni si na židl__, v televiz__, na jedl_.

4 Doplň a proveď slovní rozbor. Půjčil jsem si košil__ naší Ev__. Dali jsme hlav__ dohromady. Potom jsem si sedl na židl__ před tabul__ a chvíl__ vzpomínal. Na stolku byly vázy se sněženkam__, bledulem__ a konvalinkam__. V létě tam míváme chrp__. Okna byla zatažena záclonam__. Na neb__ svítil měsíc s hvězdam__. V zimě chodívám ze škol__ až za tm__. K večeři mám nejraději maso s fazolem__. Obv__kle se dívám na televiz__.

5 Doplň a podtrhni podstatná jména rodu ženského. Nedob__né hradb__, na stromech rostly slív__, ulehl jsem do slám__, mláďata pěnkav_, strmé skál__ kolem Sázavy,cihl__ na stavbu ob__dl__, v__lezl z jám__, půjdu až k rokl__, používám ostré břitv__, posp__chej do škol__, pohled do map__, šla s babkam__ trhat b__l__, modré chrp__, tancovaly tu prý víl__.

6 Najdeš všechna podstatná jména,která se skloňují podle vzoru růže ? Mísa, rýže, židle, chyba, mrkev, země, pole, koťátko, chvíle, lavice, větev, tabule, tele, osoba, Alice, ovce, hřiště, berle.

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google