Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy Šíření a rychlost světla Odraz a lom světla
Advertisements

19. Zrcadla a čočky Číslo a název projektu
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Zobrazování optickými soustavami
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje A. Zobrazovací A1) Subjektivní – obraz neskutečný (brýle, mikroskopy, dalekohledy) A2) Objektivní – obraz skutečný (fotografické přístroje,
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
zpracovaný v rámci projektu
Světelné jevy Optika II..
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru
FY_092_ Světelné jevy_Optické přístroje
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika Čočky.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Dalekohledy.
Obrazy (geometrická optika)
39. Geometrická optika II Martin Lola.
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
Optický dalekohled či teleskop = přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel Hlavní parametry optických přístrojů - světelnost.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Optické přístroje - dalekohledy
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Dalekohled Optické přístroje Název školy
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Obrazy (geometrická optika)
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor: Jana Pěničková Období: Leden 2013 Věková skupina: 8. ročník Tematická oblast: Fyzika - optika Anotace: Základní pojmy z optiky

Optické přístroje slouží k lepšímu pozorování okolí (blízkých i vzdálených předmětů) – lupa, mikroskop, dalekohled – subjektivní optické přístroje používají se k trvalému záznamu obrazu a jeho reprodukci – fotoaparát, filmová kamera, promítací přístroje – objektivní optické přístroje

Parametry optických soustav zorný úhel ω úhel mezi paprsky, které přicházejí do oka z okraje předmětu čím je předmět blíže k oku, tím ω je větší konvenční zraková vzdálenost d ideální vzdálenost pro pozorování zdravé oko d = 25 cm

Subjektivní optické přístroje

Lupa Nejjednodušším subjektivním optickým přístrojem je lupa, jejíž optickou soustavu tvoří jedna jediná spojná čočka o malé ohniskové vzdálenosti. Lupu používáme tak, že ji přiblížíme k oku a předmět umístíme do předmětového ohniska lupy popř. do vzdálenosti o něco menší. Lupa spolu s oční čočkou pak vytváří optickou soustavu o větší mohutnosti, než má samotné oko. Úhlové zvětšení čočky je 4x až 25x u soustav čoček chovajících se jako spojka Vzniká vzpřímený, zvětšený a zdánlivý obraz.

Použití lupy Nejběžnější užití lupy je k optickému zvětšení sledovaného předmětu. Lupu však lze použít i k založení ohně. Natočením lupy ke Slunci a umístěním do vhodné vzdálenosti od předmětu dojde ke koncentraci paprsků dopadajících ze Slunce do čočky na malé místo na povrchu předmětu a k jeho silnému ohřátí. Pokud je předmět ze snadno zápalné látky (papír, dřevo), je zahřátí povrchu vyšší, než zápalná teplota, což může vést ke vzniku ohně.

Mikroskop skládá se ze dvou spojných soustav objektiv – spojka o malé ohniskové vzdálenosti (zvětšený a skutečný obraz) okulár – vytváří obraz z objektivu pomocí spojky, chová se jako lupa (zvětšený a zdánlivý obraz k obrazu z objektivu) obraz zvětšený, převrácený, neskutečný úhlové zvětšení až 2000x objektiv okulár

Dalekohledy Čočkové – refraktory – Keplerův hvězdářský 2 spojky: objektiv s velkou f, okulár s malou f obraz neskutečný, zvětšený, převrácený astronomické pozorování, v laboratořích ke čtení stupnic – Triedr pomocí převratných pravoúhlých hranolů vytváří přímý obraz pozemská pozorování – Galileův holandský objektiv – spojka, okulár – rozptylka obraz zvětšený, přímý, neskutečný divadelní kukátko Zrcadlové – reflektory – Newtonův hvězdářský objektiv tvoří duté kulové nebo parabolické zrcadlo astronomické pozorování

Hvězdářský Keplerův dalekohled

Triedr divadelní kukátko

Newtonův hvězdářský dalekohled

Zdroje g nikon_alphaphot_%2B.jpg letters.svg?uselang=ru G Reflektor_4.5_inch.jpg