Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Realistický román.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Victor Hugo ( ).
František Halas a Bohuslav Reynek
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vítězslav Hálek Májovci
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Český jazyk a literatura
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Karel Toman Anarchistický buřič.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SPIRITUÁLNÍ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Z. Wintera a V. B. Třebízského.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Významní představitelé renesanční literatury
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Vypracoval: Ondřej Dutka
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jan Neruda Open Presentation.
AUTOR: Kateřina Křížová
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Ladislav Stroupežnický
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této prezentaci se žáci seznámí s představiteli křesťanského proudu s ruralisty (venkovská próza). Mají pochopit, že i v dnešní době jsou myšlenky víry a vztahu k venkovu a půdě spolehlivou zárukou mezilidských vztahů.

LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ KATOLICKÝ PROUD RURALISTÉ

KATOLICKÝ PROUD próza duchovní a křesťanské orientace Představitelé: Jakub Deml Jaroslav Durych Jan Čep

JAKUB DEML (1878 – 1971) básník, prozaik, publicista, překladatel katolický kněz DÍLO: Hrad smrti, Tanec smrti – lyrické prózy laděné expresionisticky témata smrti, úzkosti z ohrožení, děsivé vize, temná gotická fantastičnost Moji přátelé – lyrizovaná próza, rozhovory s rostlinami, oslava lásky a přírody = říše řádu využití symboliky květin, stromů, trávy Miriam – milostná poezie, moderní parafráze Písně písní Šlépěje – 26 svazků deníkových zápisků z let 1917 – 1941 básnické i prozaické texty, poznámky, komentáře, pamflety Zapomenuté světlo – výpověď vlastního zoufalství (konflikt smyslovosti a kněžství), metoda osobní zpovědi

JAROSLAV DURYCH (1886 – 1962) prozaik, básník, dramatik, publicista vojenský lékař DÍLO: Sedmikráska – novela, milostný příběh s prvky symbolismu spiritualizace chudoby – zdroje čistoty, něžnosti a prostoty Bloudění – tzv. větší valdštejnská trilogie spiritualizace historie, téma bloudění = cesta ke katolictví 2 dějové linie: období baroka (od Bílé hory po Valdštejnovu smrt) s hrůzami třicetileté války vedle milostného příběhu jazyková dokonalost, dramatický spád; dějový rámec – poprava šlechticů na Staroměstském náměstí a smrt Albrechta z Valdštejna Rekviem – tzv. menší valdštejnská trilogie – 3 povídky s tematikou osudu Albrechta z Valdštejna – doba po jeho smrti

JAN ČEP (1902 – 1974) prozaik, esejista, překladatel DÍLO: Dvojí domov – povídky z vesnického prostředí, dvojí rovina: realita života X sen o ráji člověk je zachycen obvykle v mezních situacích, východiskem z těžkých životních stavů je víra v Boha Zeměžluč, Letnice, Děravý plášť aj. – soubory povídek – motiv hledání domov jako ztraceného ráje, práce jako hlavní smysl života venkovanů, jediné bezpečí v chaotické době - jistota rodného kraje, tradice a víra v Boha

RURALISTÉ dominantní vztah k půdě = jistota, zakotvenost venkovský život je spolehlivou zárukou mravnosti a čistoty X zhoubný vliv města a technické civilizace obraz těžkého údělu venkovanů, mýtizace selství – význam tradice, rodinné vazby s přírodou a křesťanství Představitelé: Josef Knap František Křelina

JOSEF KNAP (1900 – 1973) prozaik, literární a divadelní kritik, teoretik ruralismu V 50. letech vězněn DÍLO: Réva na zdi – selský román s motivem lásky – vliv šrámkovského lyrismu a impresionismu sepětí člověka s přírodou Zaváté šlépěje – povídky plné bolesti, lidských vášní – o ztroskotancích a lidech bez domova Muži a hory – ze slovenských hor, o životě pastevců Puszta – román z Podkarpatské Rusi osídlené českými hospodáři

FRANTIŠEK KŘELINA (1903 – 1976) prozaik, básník, dramatik V 50.letech vězněn, po propuštění a rehabilitaci dělníkem DÍLO: Půlnoční svítání, Předjitřní tma, Plaché světlo – básnické sbírky – výraz odcizení člověka v moderní době lži a přetvářky, východisko = návrat k selské půdě a víře Hubená léta – román, hospodářská krize v Podještědí Hlas v poušti, Puklý chrám, Bábel, Soud nad Bábelem – volná tetralogie, obraz venkova jako prostředí, kde je člověk schopen s pomocí víry snášet lidský úděl X zkaženost velkoměsta, zhoubná městská morálka; příklon k půdě, poctivé práci, víře a oběti pro druhé = východisko z životní absurdity a skepse

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Jaká témata zpracovávají ve svých dílech představitelé katolického proudu? 2. Kteří autoři patří ke katolickému proudu, která díla napsali? 3. Které historické postavě jsou věnovány romány Jaroslava Durycha Bloudění a Rekviem? 4. Kdo patří k představitelům tzv. ruralistů?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – 0185 – 2 SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 3. vydání, ISBN 80 – 7200 – Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – X