Sousedé - Polsko Jm é no autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvořen ízáří 2011 Ročn í k 9. Vzděl á vac í oblast obor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
Advertisements

P O L S K O.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
VY_32_INOVACE_03_Polská republika
Česká republika-1 poloha, rozloha…
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_15.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Evropské regiony – Střední Evropa - Polsko
Polsko Eliška Pokorná.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Polsko oficiální název Polská republika je stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
Za předpokladu použití mapy Polska a psacích potřeb
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
STŘEDNÍ EVROPA pokračování. SLOVENSKO – Bratislava (rep.) Hornatý stát s krásnou přírodou. Karpaty (Vysoké Tatry) – rozvodí Baltského a Černého m., Slovenský.
Polsko Mapa Polska Dominik Svoboda 2010.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Polská republika 5. ročník
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Německo.
STŘEDNÍ EVROPA.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Polská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS16 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_12_22_POLSKO. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Polska Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstup.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Guten Tag - dobrý den Auf Wiedersehen – na shledanou Danke - děkuji Bitte - prosím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Polsko a Maďarsko.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
P O L S K O. POLOHA Ve východní části střední Evropy Ve východní části střední Evropy Rozloha: km² Rozloha: km² leží při jižním pobřeží.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Administrativní členění - Prezentace s výkladem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká republika jako součást Evropy
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Obecná charakteristika kontinentu
Severní Západní Jižní 9.a Střední (11) Jihovýchodní Východní
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Sousedé - Polsko Jm é no autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvořen ízáří 2011 Ročn í k 9. Vzděl á vac í oblast obor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Regiony světa T é ma – n á zev učebn í ho materi á lu Sousedé - Polsko Anotace Pomocí prezentace s výkladem zpracovávají poznámky a získávají vědomosti o Polsku

Téma 3 Sousedé České republiky - Polská republika

POLSKÁ REPUBLIKA Rzeczpospolita Polska

Základní údaje Hlavní město: Varšava ( obyvatel) Správní členění: 16 vojvodství Počet obyvatel: Rozloha: km² Hustota zalidnění: 123 ob. / km²

Na severu Polska převažují nížiny; roviny, na jihu zase hory; pohoří a vysočiny. Nejvyšší hory v Polsku jsou Vysoké Tatry. Polsko má dvě velké řeky Wislu; Vislu a Odru, která pramení na území České republiky. V Polsku se sklidí nejvíce brambor v Evropě. Největším městem Polska je Varšava. Historickým centrem Polska je Krakov, který byl po dlouhou dobu i hlavním městem státu.

Polsko má přístup k Baltskému moři. Polsko je po Německu největším; lidnatějším; rozsáhlejším státem střední Evropy. Polsko má velké nerostné bohatství. V polských tepelných elektrárnách se spaluje méně kvalitní černé uhlí, což je zdrojem znečištění ovzduší. Lodž je druhým největším městem Polska. Střediskem Dolního Slezska je Vratislav; Wróclaw. Na pobřeží Baltského moře se nacházejí velké přístavy Štětín; Szczecin, Gdyně a Gdaňsk.

Zajímavosti o Polsku Polsko hraničí s Německem (456 km) na západě, S Českem (761,8 km) a Slovenskem (444 km) na jihu, Běloruskem (407 km) a Ukrajinou (526 km) na východě a s Litvou (91 km) a Ruskem (206 km) na severu. Ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři (491 km pobřeží).

Rozdělení Polska na 16 vojvodství

1. Varšava – Mazovské VaršavaMazovské 2. Lodž – Lodžské LodžLodžské 3. Krakov – Malopolské KrakovMalopolské 4. Vratislav -Wrocław – Dolnoslezské VratislavWrocławDolnoslezské 5. Poznaň – Velkopolské PoznaňVelkopolské 6. Gdaňsk – Pomořské GdaňskPomořské 7. Štětín – Szczecin – Západopomořské ŠtětínSzczecinZápadopomořské 8. Bydhošť – Bydgoszcz - Kujavsko-pomořské BydhošťBydgoszczKujavsko-pomořské 9. Lublin – Lublinské LublinLublinské 10.Katovice – Katowice – Slezské KatoviceKatowiceSlezské

Rychlodráha v Poznani

Na břehu řeky Odry

Základní údaje Hlavní město : Varšava Rozloha : km² Počet obyvatel : Počet obyvatel na km2 : 123 Nejvyšší bod : Rysy (2499,2 m n. m.) Celkově je v Polsku chráněno km² území, což představuje 32,1 % rozlohy země. Ochrana přírody se v Polsku soustřeďuje zejména do 23 NP:Ochrana přírody se v Polsku BabiogórskiBabiogórski, Białowieski, Biebrzański, Bieszczadzki, Bory Tucholskie, Drawieński, Gorczański, Gór Stołowych, Kampinoski, Karkonoski, Magurski, Narwiański, Ojcowski, Pieniński, Poleski, Roztoczański, Słowiński, Swiętokrzyski, Tatrzański, Ujście Warty, Wielkopolski, Wigierski, WolińskiBiałowieskiBiebrzański BieszczadzkiBory Tucholskie DrawieńskiGorczańskiGór StołowychKampinoskiKarkonoski MagurskiNarwiańskiOjcowski PienińskiPoleskiRoztoczański SłowińskiSwiętokrzyskiTatrzański Ujście WartyWielkopolskiWigierski Woliński Známé osobnosti : Polská kultura: Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki, Henryk Sienkiewicz, Fryderyk Chopin, Jan Matejko, Jacek Malczewski (malíři)Adam MickiewiczJuliusz SłowackiHenryk SienkiewiczFryderyk ChopinJan MatejkoJacek Malczewski Kulturní dědictví: Krakov, Varšava, Bělověžský prales, Osvětim (pl:Oświęcim - koncentrační tábor) - památky UNESCOKrakovVaršava Bělověžský pralesOsvětimpl:OświęcimUNESCO Polská věda: Mikołaj Kopernik (astronom), Marie Curie-Skłodowska (laureátka Nobelovy ceny za fyziku a chemiiMikołaj KopernikMarie Curie-SkłodowskaNobelovy ceny Polský sport: Adam Małysz (skokan na lyžích), Justyna Kowalczyk (běžkyně na lyžích), Robert Kubica (závodník F1), Ebi Smolarek (fotbalista), Artur Boruc (fotbalista)Adam MałyszJustyna KowalczykRobert KubicaEbi SmolarekArtur Boruc

Geografie Polsko má velmi hustou říční síť. Největší splavné řeky Visla a Odra odvádějí vodu asi z 90 % území Polska do Baltského moře. Je zde velké množství jezer a přehradních nádrží. V Tatrách leží vysoko položená jezera (plesa) ledovcového původu.řeky VislaOdra Baltského mořeplesa Severní Polsko vyplňují Pomořanská i Mazurská jezerní plošina jako pozůstatek pleistocenního zalednění; místy se na pobřeží vyskytují i písečně přesypy a kosy. Středovýchodní a jihovýchodní část tvoří nízké vrchoviny Malopolská vrchovina a Lublinská vrchovina. Jih Polska prostupuje v příhraniční pás prvohorních horských masivů Jizerské hory, Krkonoše, Góry Sowie, pískovcové Stolové hory, Bystřické hory a Masiv Králického Sněžníku. Třetihorní Karpaty zahrnují pohoří Vysokých a Nízkých Beskyd, Tatry a Bukovské vrchy.Jizerské horyKrkonošeGóry SowieStolové horyBystřické horyMasiv Králického SněžníkuKarpatyTatryBukovské vrchy

Použité zdroje ich.JPG