Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k 31. 12. 2014)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Ing. Stanislava Správková
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Co je sociální začleňování
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Základní informace o projektu ANALÝZA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT V ČR Mgr. Markéta Pěchoučková MPSV, Řídicí orgán Operačního programu Zaměstnanost Závěrečná.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň
Ing. Stanislava Správková
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Obor zdravotních služeb MZ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )

Obsah Stručná informace o projektu „Sociální začleňování“ Demografický vývoj v České republice Národní akční plán podporující pozitivního stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k ) Agenda přípravy na stárnutí Rada vlády pro seniory a stárnutí populace Závěr

Základní informace o projektu Úplný názevPodpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni Zkrácený názevSociální začleňování Reg. č. OP LZZCZ.1.04/3.1.00/ Oblast podpory3.1 – Podpora sociální integrace a sociálních služeb Prioritní osa3 – Sociální integrace a sociální služby Termín realizace

Stručný obsah projektu Výstupy v oblasti sociálního začleňování: Metodika vytváření strategií sociálního začleňování a boje s chudobou na regionální a místní úrovni Informační balíček pro osoby v krizové situaci Návrh řešení vybraných ekonomických aspektů problematiky bezdomovectví s vazbou na regionální a místní specifika Návrh řešení vybraných zdravotně- sociálních aspektů problematiky bezdomovectví s vazbou na regionální a místní specifika Výstupy v oblasti přípravy na stárnutí: Metodika vytváření akčních plánů podporujících pozitivní stárnutí pro období let 2013–2017 na regionální a místní úrovni Analýza zapojení osob 50+ do dobrovolnických aktivit Analýza stávajícího systému nastavení odchodu do důchodu Informační brožury na téma demografického vývoje a problémů s tím spojených 4 workshopy na téma Realizace politiky přípravy na stárnutí (Praha, Brno, Ústí n. L., Olomouc) Hlavní cíl projektu: poskytnutí metodické podpory ze strany státu při realizaci sociálně začleňujících politik na místní a regionální úrovni Závěrečná konference projektu: Praha, Přijměte srdečné pozvání!

Demografický vývoj

vývoj v České republice Demografický vývoj v České republice Stárnutí populace je nejcharakterističtějším rysem demografického vývoje nejen v České republice, ale i v dalších zemí Evropy. – výrazný nárůst starších věkových kategorií, – celkový pokles obyvatelstva – prodlužující se pravděpodobná doba dožití Z demografických prognóz vyplývá, že: –počet osob nad 65 let v roce 2014 bylo 1,8 mil. a v roce 2050 stoupne jejich počet nad 3,8 mil. –počet osob nad 85 let v roce 2014 bylo 0,2 mil. a v roce 2050 stoupne jejich počet nad 0,6 mil. Obyvatelstvo ČR výrazně zestárne → 1/3 osob bude starší 65 let

Demografická situace Struktura populace dle věkových skupin (rok 2012) Střední délka života neboli naděje dožití (2012) Zdravá délka života – délka života prožitá ve zdraví (2012) Věková skupina0–1415–6465+ EU %66.5%17.9% ČR14.7%69.1%16.2% Muži ČR /EU-28/ EU-top (Norsko) Ženy ČR /EU-28/ EU-top ( Malta) Muži ČR /EU-28/ EU-top75,177,581,6 (Island) Ženy ČR /EU-28/ EU-top81, ,5 (Španělsko)

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (dále též „NAP“) Aktualizovaná verze k

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k ) I Vznik mezirezortní pracovní skupiny k aktualizaci NAP (zástupci krajů, měst, ministerstev, ústředních správních úřadů, neziskových organizací) NAP schválen usnesením vlády č. 218 ze dne č. 218 Oblasti NAP: Realizace politiky přípravy na stárnutí v České republice Zajištění a ochrana lidských práv starších osob Celoživotní učení Zaměstnávání starších pracovníků a seniorů Dobrovolnictví a mezigenerační spolupráce Kvalitní prostředí pro život seniorů Zdravé stárnutí Péče o seniory s omezenou soběstačností

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k ) II Cíle: Vydefinovat základní priority a opatření ve spolupráci s odpovědnými gestory se zástupci ministerstev, krajské a místní samosprávy a dalšími odborníky), naformulovat reálná opatření a rozdělení gescí Provázanost opatření NAP s koncepčními dokumenty na ministerstvech, následně na krajích Vytvořit prostor pro realizaci politiky přípravy na stárnutí ve společnosti – na úrovni celostátní, úrovni krajské a místní samosprávy Vytvoření stálých kontaktních míst Předpoklad pro zajištění agendy přípravy na stárnutí – personální a finanční posílení

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k ) III Nově: Doplněna část A – Realizace politiky přípravy na stárnutí v ČR Do plnění vybraných opatření jsou jako spolugestoři doplněny další subjekty – sociální partneři – Asociace krajů, odbory, Svaz měst a obcí Role rodiny pro zdravý vývoj společnosti, mezigenerační vztahy, rozvoj mezigeneračních center, podpora neformálně pečujících Age Management a možnosti jeho uplatnění v České republice Oblast celoživotního vzdělávání – vzdělávání seniorů nejenom vzdělávací cíle, ale sociální rozměr, význam knihoven – prostor pro setkávání a sociální komunikaci

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k ) IV Usnesení vlády České republiky ze dne 30. března 2015 č. 218 – úkoly Věcně příslušné rezorty (ministerstva) - do 30. června 2015 přijmout opatření k odpovídajícímu zajištění agendy přípravy na stárnutí a k dostatečnému finančnímu a personálnímu zajištění plnění úkolů NAP v rámci rozpočtových kapitol jednotlivých resortů od roku MPSV – vyčlenit počínaje rokem 2016 v rámci rozpočtové kapitoly finanční prostředky ve výši 20 mil. Kč. na zřízení nového dotačního programu pro oblast podpory přípravy na stárnutí na místní úrovni MPSV – zajistit v rozpočtové kapitole finanční prostředky ve výši nejméně 5 mil. Kč k zajištění plnění úkolů uložených v NAP MPSV – každoročně vyčlenit od roku 2015 částku 3, 5 mil. Kč pro vznik a následné zajištění pěti funkčních míst k zajištění agendy pro oblast přípravy na stárnutí

Agenda přípravy na stárnutí

Agenda přípravy na stárnutí I Současnost – 2015: Organizační a personální změny na MPSV k , vznik samostatného oddělení politiky stárnutí 4 mil. Kč na realizaci aktivit v souladu s opatřeními NAP (aktivity na osvětu, semináře, zpracování analýz) Finanční posílení současného dotačního programu „Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností“ pro rok 2015, zvýšení na celkovou částku 12 mil. Příprava nového dotačního programu, zaměřeného na podporu aktivit krajů v oblasti politiky stárnutí – „Obec vstřícná seniorům“ Zpracování hodnotící zprávy o plnění NAP za rok schválena usnesením vlády ze dne Vydání NAP v tištěné podobě, příprava propagační publikace k problematice stárnutí v ČR

Agenda přípravy na stárnutí II Současnost : Zpracování indikátorů pro hodnocení plnění přípravy na stárnutí projekt TA ČR – Zvyšování efektivnosti NAP pro období let 2013 až 2017 (Mendelova univerzita v Brně) Realizace projektu ESF „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ – OP LZZ (MPSV, FDV) Dotazníkové šetření na seniorech „Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování“ – zpracovatel: Institut evaluací a sociálních analýz, zadavatel: VÚPSV Příprava projektů pro nové programové období 2014 – 2020 (od roku 2016) –Implementace politiky přípravy na stárnutí v České republice –Podpora rozvoje Age Managementu na národní úrovni Připravované analýzy: –Analýza dostupnosti bydlení a analýza stávající bytové situace seniorů –„Senioři – ohrožená sociální skupina exekucemi“ (VÚPSV)

Rada vlády pro seniory a stárnutí populace

Role Rady vlády pro seniory a stárnutí populace – stálý poradní orgán vlády pro otázky týkající se seniorů a stárnutí populace Založena na základě usnesení vlády č. 288 ze dne 22. března 2006 Rada řeší problematiku seniorské populace. Předsedou Rady je ministryně práce a sociálních věcí, je složena ze zástupců ministerstev, zástupců krajů, zdravotní pojišťovny, předseda Rady vlády České republiky pro lidská práva, odborových svazů, seniorských organizací, nestátních neziskových organizací, odborné veřejnosti, zástupci senátu a Poslanecké sněmovny, podnikatelských svazů, Pracovní skupiny Rady – význam pro prosazování a plnění opatření NAP –PS na ochranu práv seniorů - PS na podporu zaměstnávání starších osob - PS na podporu vzdělávání a dobrovolnictví - PS na podporu rozvoje služeb pro seniory

Závěr Stárnutí populace – celosvětový problém, je i výzvou, umět správně využít potenciál starších lidí je předpokladem pro zvládnutí problémů spojených se stárnutím populace v budoucnosti Role rodiny a posílení mezigeneračních vztahů, vytváření podmínek pro slaďování rodinného života Odpovědný přístup člověka ke svému životu a ke svému zdraví – osvěta Naplňování národní strategie (NAP) a provázanost politik na místní a regionální úrovni – provázanost s koncepčními dokumenty na úřadech (ministerstva, kraje, obce) Mediální obraz – významná role médií

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor rodinné politiky a politiky stárnutí Ing. Marta Koucká,