Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státy střední Evropy.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Evropa – střední Evropa úvod
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO
Spolková republika Německo Vlastivěda – 5. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
Rakousko skládá se z 9 spolkových zemí
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Německo Aneta Bohdálková.
Německo Z_128_Evropa_Německo
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Německo.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
STŘEDNÍ EVROPA.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Střední Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/17_Jihovýchodní Evropa Téma: Státy jihovýchodní.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
NĚMECKO
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Antonín Košíček Sára Šobková
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Sousední státy České republiky VY_32_Inovace_03KR-3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_VLASTIVĚDA
Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VY_32_INOVACE_155_Slovensko
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Střední Evropa.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Spolková republika Německo
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
Transkript prezentace:

Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

A NOTACE Materiál je určen pro výuku předmětu zeměpis pro základní školu praktickou. Příprava není nutná. Doba vzniku listopad 2011 Doba ověření Je určen pro žáky 8.ročníku Učitel zařadí státy do střední Evropy. Ke každému státu uvede základní údaje. Žáci zvládli učivo bez problému a křížovku vyplnily bez dopomoci. Určeno pro práci na interaktivní tabuli

S TŘEDNÍ E VROPA Státy střední Evropy: 1. Česká republika 2. Německo 3. Rakousko 4. Slovensko 5. Maďarsko 6. Švýcarsko 7. Lichtenštejnsko 8. Polsko

N ĚMECKO ( SPOLKOVÁ REPUBLIKA ) Hlavní město – Berlín Měna – Euro Úřední jazyk – Němčina Povrch země tvoří většinou nížiny nejvyšší hory Alpy, leží na jihu. Významné řeky - Labe, Rýn, Dunaj Námořní přístavy – Hamburk, Brémy Německo patří mezi nejvyspělejší země světa. Průmysl- výroba železa, oceli, strojů, elektrotechnika, chemický průmysl, výroba automobilů, elektrických spotřebičů Zemědělství – pěstování obilnin, brambor, zeleniny, chmelu (výroba piva)

Německo – Berlín - Braniborská Brána

P OLSKO ( REPUBLIKA ) Hlavní město: Varšava měna: Zlotý úřední jazyk: Polština Povrch země tvoří rozsáhlé území nížin a rovin nejvyšším pohořím jsou Tatry- výška až 2500 m velmi významné zemědělství- skoro polovinu plochy Polska tvoří orná půda pěstují se zde obilniny, brambory, zelenina chov ovcí průmysl: těžba černého a hnědého uhlí

Chov ovcí v polských Tatrách

ŠVÝCARSKO (KONFEDERACE) hlavní město: Bern měna: Švýcarský frank Hlavní město Bern je světovým sídlem bankovnictví Povrch je hornatý - velehory švýcarské Alpy Zemědělství - velmi vyspělé pastevectví na vysokohorských loukách průmysl hlavně strojírenství výroba kvalitních hodinek léčiv a potravin- hlavně sýry a čokolády

největší švýcarské město Curych

Švýcarské Alpy

R AKOUSKO hlavní město: Vídeň měna: Euro úřední jazyk: Němčina zemědělství- vyspělé, dobře organizované pěstování obilovin a vinné révy v Alpách chov skotu a ovcí průmysl strojírenství chemický průmysl zpracování dřeva výroba sportovních potřeb

Rakousko –Vídeň - zámek Schönbrunn

Rakouské Alpy

S LOVENSKO ( REPUBLIKA ) hlavní město: Bratislava měna: Euro úřední jazyk: Slovenština zemědělství pěstují se tady náročné plodiny- kvalitní půda pšenice, kukuřice, cukrová řepa a zelenina rozsáhlý chov prasat v podhorských oblastech chov skotu a ovcí průmysl hlavně automobilový a elektrotechnický V Bratislavě se zpracovává ropa. V Košicích se vyrábí železo a ocel

Slovensko – Bratislava - Bratislavský hrad

Hlavní město: Budapešť měna: Forint úřední jazyk: Maďarština zemědělství hlavní pěstované plodiny- pšenice, slunečnice, kukuřice, zelenina, vinná réva známá maďarská paprika chov skotu a prasat průmysl velké zásoby bauxitu, z něhož se vyrábí hliník strojírenský, chemický, potravinářský, výroba léků M AĎARSKO ( REPUBLIKA )

Maďarsko – Budapešť - Dunaj

Poznáš co je na obrázcích?

K ŘÍŽOVKA Hlavní město Švýcarska je? Vídeň je hlavní město kterého státu? Hlavní město Polska je? Nejvyšší pohoří Evropy se jmenuje? Hlavní město Německa je? Bratislava je hlavní město kterého státu?

B B E E R R N N R R A A O O U U S S K K K K D D V V A A R R Š Š L L P P Y Y A A B B E E R R L L O O V V N N Š Š T T E E I I B B A A Ť Ť I I R R S S O O A A V V A A Í Í N N N N A A L L A A V V S S L L A A K ŘÍŽOVKA Hlavní město Švýcarska je? Vídeň je hlavní město kterého státu? Hlavní město Polska je? Nejvyšší pohoří Evropy se jmenuje? Hlavní město Německa je? Bratislava je hlavní město kterého státu?

Z DROJE Soubor:Central Europe (proposal 2).PNG. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: Soubor:Flag of Switzerland.svg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW:. Soubor:Bratislava Castle.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW:.