Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření1. 12. 2012 Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská kultura.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
Strahovský klášter Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Datace: Původ: majetek literátského bratrstva ve Žluticích (západní Čechy). V současnosti ve správě knihovny Památníku národního písemnictví.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
Historické prameny.
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Instituce zpracovávající historické prameny
Digitalizace výuky Příjemce
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 10 Sekunda osmiletého gymnázia Mgr. Bohumila Skrbková Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium.
Římské číslice Petr Šimek, V.B.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Oprava testu.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Historie kryptografie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Staré tisky ZSHML 2005 tyto a další tisky jsou k dispozici na stránkách tyto a další tisky jsou k dispozici na stránkách Vědecké knihovny v Olomouci:
J AK SE V KLÁŠTERECH PSALY KNIHY. VYŠEHRADSKÝ KODEX 11. stol. Kdy byl napsán tento text ?
Identifikátor materiálu: EU –
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Pomocné vědy historické pro medievisty
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
pomocné vědy historické
Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu,
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Tematická oblastKartografie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Kodikologie Pomocná věda historická, která studuje rukopisy neúřední povahy, to je literárního charakteru. Zařazuje je v příslušných vztazích do kulturního.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_06 TÉMA: VYNÁLEZY.
Tematická oblast Pomocné vědy historické Datum vytvoření Ročník7. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Tematická oblast Numizmatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
Knihvazačství Ševčíková Martina. Úvod  Seznámení se vznikem písma  Čím se maturitní práce zabývá  Jakého výsledku chci maturitní prací dosáhnout.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Pomocné vědy historické
Pomocné vědy historické
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Název prezentace (DUMu):
Pomocné vědy historické
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_20
Pomocné vědy historické
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Hudba - notace Tematická oblast
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Knihy ve středověku.
Transkript prezentace:

Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s pomocnou historickou vědou, která se zabývá způsoby vývoje knihy. Způsob využitíPrezentace slouží především k posílení vztahu ke knize jako uměleckému dílu. AutorMgr. Michael Dvorský KódVY_32_INOVACE_17_DDVR03 POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ

KODIKOLOGIE Kodikologie studuje rukopisné knihy neúřední povahy – tzv. kodexy. Kodex označoval původně svazek voskových destiček nebo svitek papyru. Později byl název přenesen na mnohalistou knihu.

Na kodikologii navazuje knihověda, která se zabývá: 1.Inkunábulemi (prvotisky), vzniklými do roku Starými tisky, editovanými do roku 1800

Nejstarší formou byl papyrusový svitek, zvaný rotulus. Navíjel se na váleček (dřevěný, kostěný). První list se nazýval protokol. Svinutý rukopis se zabalil do papyrusového listu nebo kůže a převázal řemínkem. Několik těchto svitků se vkládalo do pouzder, ty se skládaly do svazků. Svazky byly uchovávány ve skříních (bibliotheca)

Kodex jako svazek listů (kniha) měl předchůdce ve svazku voskových destiček. Pergamenový kodex byl původně vytvářen složkou určitého počtu (2 – 50) archů, přeložených na polovinu. Před příchodem papíru se pro silnější pergamen používala složka o čtyřech arších = osm listů.

Již od starověku fungovali písaři, vytvářející a opisující díla v písařských dílnách, tzv. skriptoriích. Ve středověku fungovala skriptoria především při klášterech. Kromě písařů pracovali na kodexech také iluminátoři. Ti vytvářeli: 1.Iniciály – zvýrazněná první písmena textu 2.bordury – ornamenty, lemující text 3.Miniatury – celostránkové či půlstránkové drobnomalby

Středověký písař ve skriptoriu

Iniciála

Kodex Vyšehradský ( kolem roku 1080) s bordurou a miniaturou sv. Václava

Bible Václava IV. (1400)

Nejstarší českou kodexovou památkou je tzv. Kodex Wolfenbütelský sepsaný před rokem 1006 na objednávku manželky knížete Boleslava II. kněžny Emmy.

Creative Commons Autor: Horsch, Willy Svitek Tóry

Autor: David BallDavid Ball Bible jako kodex

Úkoly 1.Zabývá se kodikologie veškerými písemnými památkami? 2.Jaký význam měl původně latinský název pro knihovnu – bibliotéka? 3.Které profese se podílely na tvorbě kodexu?

Odpovědi 1.Studuje knihy neúřední povahy – kodexy. 2.Skříň na uchovávání papyrusových svitků. 3.Písaři a iluminátoři.