Vybrané kapitoly z kulturálních studií PhDr. Irena Reifová, Ph.D. LS 2015/2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Kulturální studia: program kursu
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Média? kulturu? komunikaci? Chcete studovat. • Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme? • Chcete.
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Jak reformulovat disertační teze. Anotace vystoupení Ve svých doktorandských tezích se pohybuji na pomezí politické sociologie, politologie a mediálních.
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Média: nástroj vládnoucí třídy
Politologie jako věda Politika moc
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
funkce médií ve společnosti moc médií
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Studijní obor: Sociální činnost
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Sociologie zpravodajství. Perspektivy zkoumání zpravodajství podle Michaela Schudsona sociologická kritické politické ekonomie kulturálních studií.
Masová komunikace Martina Bartůňková.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Média a role čtenáře: kulturální studia
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Úvod do učiva občanské výchovy
Sociální etika 2 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 2 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Politika Pavel Šuranský.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Masmédia.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Název politologie je složen z následujících slov:
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Etnografie a národnostní politika ČLR
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.
Spor kulturálních studií s politickou ekonomií Mgr. Markéta Štechová Kurz PhDr. Ireny Reifové, Ph.D. LS.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Občanská práva a povinnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
Sociální skupiny a role
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Úvod do politologie (PS) Vyučuje: PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapomenutý volič a skryté nerovnosti
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Komunální politika: teorie a praxe. Úvodní informace
Transkript prezentace:

Vybrané kapitoly z kulturálních studií PhDr. Irena Reifová, Ph.D. LS 2015/2016

7. KULTURNÍ OBČANSTVÍ

OBČANÉ u voleb na mítinku na schůzi na manifestaci na FB profilu starosty na Dni Země na zastupitelstvu v kině u televizoru u počítačové hry u staženého seriálu nad Photoshopem na Instagramu s románem pro ženy veřejná sféra

KONVERGENCE POLITIKY A ZÁBAVY Dominantní přístup: VS je vlivem médií kontaminována (odvozeno z J. Habermase) – probíhá zezábavňování politiky Doplňkový přístup: VS je třeba rozšířit za hranice elitistického pojetí – role obsahů populární kultury jako sociálně relevantních významů– probíhá politizace populární kultury Dva směry studia konvergence politiky a populární kultury zezábavňování politiky politizace populární kultury

TEORETICKÉ PŘÍSTUPY KE KONVERGENCI I. PURISTICKÝ PŘÍSTUP kritická teorie transformace politické komunikace HYBRIDIZU- JÍCÍ PŘÍSTUP kulturální studiakulturní občanství Zezábavňování politiky Kontaminace VS Politika a zábava: oddělené sféry Publika: trvalá potenciální oběť Politizace populární kultury Obohacení veřejné sféry Politika a zábava: prolínání Publika: kreativní spolutvůrci významů

TEORETICKÉ PŘÍSTUPY KE KONVERGENCI II. Jaký je teoretický zdroj? Kde vidí oblast tvorby významů? Jak daný stav hodnotí? PURISTICKÝ kritická teorie společnosti elita a její kritická debata nutnost udržení „čistoty“ debaty veřejné sféry HYBRIDIZUJÍCÍkulturální studia celospolečenská debata stimulovaná mnoha zdroji obohacení debaty ve veřejné sféře o mnohost hlasů

TRANSFORMACE POLITICKÉ KOMUNIKACE Iniciace: mediální průmysl x politický marketing Vliv na kvalitu demokracie: Proměna mediálních obsahů: trivializace, tabloidizace, komodifikace, personalizace, privatizace, celebritizace, emocionalizace, infotainment Vliv na důvěru voličů v politiku, pokles volební účasti a mezivolební participace (demokratický deficit): videomalaise (Robinson 1975), „bowling alone“ (Putnam, 2000)

KULTURNÍ OBČANSTVÍ Starověký Řím: tradice administrativního občanství (vztah ke státu, příslušnost, adresa) Starověké Řecko: tradice politického občanství (podíl na správě věcí veřejných, Aristoteles: člověk je zoon politikon) Thomas Humprey Marshall (Citizenship and Social Class, 1950): právní, politické, sociální občanství De-etatizace občanství: odpoutání od národního státu (globální, ekologické občanství) Kulturní občanství: občanství odvíjející se od příslušnosti k sub/kultuře, identitě (gender, etnicita, rasa, sexuální orientace)

POPKULTURNÍ OBČANSTVÍ Sounáležitost s obcí: „obcí“ je společenství fanoušků/uživatelů popkulturního produktu Politická dimenze: zpracovává témata, která patří do oblasti veřejného zájmu (genderové vztahy, homosexualita, sociální nerovnosti, péče o zdraví…) – předává k dispozici rozsáhlé skupině diváků Kristina Riegert – „politicotainment“ John Hartley – „democratainment“ John Mepham – populární narace jako usable stories Lisbet van Zoonen – podobnost mezi fanoušky určitého populárního artefaktu a voliči politického programu John Hartley – do-it-yourself občanství (kutilské občanství Peter Dahlgren: získané občanství x dosažené občanství

„THE POLITICS“ A „THE POLITICAL“ Populární kultura jako zdroj politických významů --- specifické pojetí pojmu „politický“ Chantal Mouffe (2005) Antagonismus (destruktivní, nepřátelé) x agonismus (produktivní, protivníci, uznání legitimity druhého) Politické a jeho sféra: debata o tom, co se stalo předmětem sporu „politické“ (the political) „politika“ (the politics) soubor institucionalizovaných praktik jedna z dimenzí antagonismu, který utváří lidskou společnost