Nezaměstnanost na Slovácku Markéta Hanáková 9.A. Slovácko-popis regionu Slovácký region se rozprostírá podél dolního toku Moravy od Napajedelské brány.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Nezaměstnanost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Rozklad cyklických a strukturálních šoků pomocí Beveridgeovy křivky
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Nezaměstnanost.
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Rozvoj venkovských mikroregionů v Jihomoravském kraji Předběžné výsledky projektu Interní grantové agentury AF MENDELU , Havlíčkův Brod Připravil:
Jihomoravský kraj.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
území bývalé Velkomoravské říše
ŘEKA DYJE JIŽNÍ MORAVA.
Zadání případové studie
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Nezaměstnanost.
Nezaměstnanost.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NEZAMĚSTNANOST.
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nezaměstnanost a trh práce
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
NEZAMĚSTNANOST Druhy nezaměstnanosti: FRIKČNÍ CYKLICKÁ STRUKTURÁLNÍ
Česká republika Vývoj hospodářství
Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Vodstvo ČR VY_32_INOVACE_03 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Úvod: organizační pokyny základní pojmy a vztahy
Nezaměstnanost.
Pracovní trh a politika zaměstnanosti EVSE
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Vsetín Město ve kterém žiji
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
PUTUJEME PO JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Studijní obor: Sociální činnost
Č e s k á r e p u b l i k a Jak se jmenuje žlutě označená oblast České republiky?
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
zpracovaný v rámci projektu
Nezaměstnanost.
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

Nezaměstnanost na Slovácku Markéta Hanáková 9.A

Slovácko-popis regionu Slovácký region se rozprostírá podél dolního toku Moravy od Napajedelské brány až po soutok s řekou Dyjí, kde se stýkají hranice tří států:České republiky, Slovenské republiky a Rakouska. Centry jsou města: Uherský Brod, Uherské Hradiště, Kyjov, Hodonín, Břeclav a Veselí nad Moravou.

Nezaměstnanost a typy nezaměstnanosti Pojmem nezaměstnanost se rozumí, že považovaná osoba je schopna pracovat, ale nemůže najít placené zaměstnání. Typy nezaměstnanosti máme tři druhy : - cyklická -způsobena útlumem ekonomiky tzn. Omezuje počet pracovních míst -frikční - způsobená přechodem z jednoho zaměstnání do jiného. -strukturální- způsobena změnami technologií nebo útlumem odvětví. -nedobrovolná- lidé se snaží najít práci,ale nedaří se jim to - dobrovolná- lidé práci nehledají.

Měření nezaměstnanosti Nezaměstnanost se vyjadřuje ukazatelem míry nezaměstnanosti: N n = —— x 100 (%) L n - míra nezaměstnanosti N- počet nezaměstnaných L -celkový počet práceschopných. Tedy když je míra nezaměstnanosti např.: 10%, znamená to, že ze skupiny 100 lidí je 10 lidí bez práce.Lidé bez práce se evidují na úřadu práce.

Nezaměstnanost jednotlivých regionů na Slovácku míra nezaměstnanosti 2010 Uherskohraďišťsko10,20% Hodonínsko16,30% Břeclavsko12,62% celá ČR9,60%

Důvody vysoké nezaměstnanosti na Slovácku -hornictví a těžba lignitu byly jedním z hlavních pilířů zaměstnanosti na Slovácku. Většina dolů byla však zavřena a lidé propuštěni. -některé průmyslové podniky zanikly nebo omezily výrobu (např.: Železárny ve Veselí n. Mor.) -úplně zaniklo obuvnictví,ve kterém byla zaměstnána spousta lidí.

Zlepšení zaměstnanosti na Slovácku -zlepšený přístup turistů do regionu např.:dálnice,nové silnice,cyklostezky atd…. -jednou z možností pro uchazeče o práci jsou rekvalifikační kurzy. -další možností je kvalitní vzdělání