-Adriana Štosová 8.A -18.3. 2014. ZÁKLADNÍ INFORMACE: Krajské město:České Budějovice Rozloha:10056 km 2 Počet obyvatel:633 264 – (r.2008) Hustota zalidnění:63.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeský kraj.
Advertisements

Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_32_INOVACE_3088 NázevJihočeský kraj Téma hodinyJihočeský kraj PředmětRegionální.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj není příliš bohatý na nerostné suroviny. Převažuje těžba štěrkopísků, stavebního kamene, cihlářských hlín a v omezené míře.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihočeský kraj Jméno autora: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_09_Jihočeský kraj, ZŠ praktická,
Vítejte v Jičíně!!!.
Plzeňský kraj mapy.cz.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
JIHOČESKÝ KRAJ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_52_INOVACE_26_02_kraj Vysočina
Druh učebního materiálu
HOSPODÁŘSTVÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
České Budějovice VY_32_INOVACE_1C_16 Číslo projektu: CZ /1. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_49_Vodstvo ČR
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Bažiny a umělé vodní nádrže TÉMATICKÝ.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Česká republika - Třeboňsko
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
JIHOČESKÝ KRAJ Mgr. Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
Jaká část České republiky je označena žlutě?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
Předmět: Vlastivěda Ročník: V. Tematický celek: Česká republika
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Základní škola, Hradec Králové
Jihočeský kraj.
Ústecký kraj Marková Vendula.
Jihočeský kraj 1.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Nejstarší část střední Evropy
Základní škola, Hradec Králové
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Transkript prezentace:

-Adriana Štosová 8.A

ZÁKLADNÍ INFORMACE: Krajské město:České Budějovice Rozloha:10056 km 2 Počet obyvatel: – (r.2008) Hustota zalidnění:63 obyvatel/km 2 Převážně leží v n.v m n. m. Oproti ostatním krajům-drsnější klimatické podmínky Nachází se v nejjižnější oblasti ČR Vytvořen v roce → Budějovický kraj Je známou rybníkářskou oblastí

NEJ: Největším chráněným přírodním územím je Šumava → CHKO,NP Nachází se tam největší přehradní nádrž ČR –Lipno A taky nejhlubší přehradní nádrž - Orlík Nejvyšší bod kraje – Plechý(1378m n. m.) Nejvýznamnější tok kraje – Vltava Největší rybník - Rožmberk rybník Rožmberk

Plechý Lipno

OBYVATELSTVO: Má nejmenší hustotu zalidnění ze všech krajů ČR Asi ¼ obyvatel žije v krajském městě VĚTŠÍ OBCE: Tábor,Písek,Strakonice,Jindřichův Hradec Zámek Červená Lhota Zámek Hluboká nad Vltavou

SLAVNÉ OSOBNOSTI: MIKOLÁŠ ALEŠ JAN HUS ( )narozen v Miroticích u Písku ( ) narozen v Husinci

JAN ŽIŽKA ADAM MICHNA Z OTRADOVIC ( ) narozen v Trocnově ( ) narozen v Jindřichově Hradci

HOSPODÁŘSTVÍ: Rybníky se převážně nachází v oblasti Třeboňské a Českobudějovické pánve - chov ryb,někdy kačen Na polích se pěstují náročné obilniny,olejniny a brambory Kraj není příliš bohatý na nerostné suroviny → Těžba štěrkopísku,stavebního kamene a cihlářské hlíny Lesy pokrývají více než 1/3 kraje → využívá papírenský a dřevozpracující průmysl – např. výroba nábytku nebo tužek Arnika Č. Budějovice

Průmyslová výroba - okolí Č. Budějovic,Tábora a Strakonic Převážně zpracovatelský prům. – výroba potravin a nápojů → pivo Budvar z Č. Budějovic,mlékárna Madeta.. Textilní prům. – Písek (Jitex) Novým energetickým centrem je jaderná elektrárna Temelín. PRŮMYSL:

Jaderná elektrárna Temelín

CESTOVNÍ RUCH: Jihočeský kraj se stává významnou turistickou a rekreační oblastí. Cestovní ruch zaznamenal v posledních letech největší nárůst podílu na podnikatelských aktivitách v kraji. Jihočeský kraj má po Praze 2. největší ubytovací kapacitu a je turisty čtvrtým nejnavštěvovanějším krajem Česka (po Praze, Jihomoravském kraji a Královehradeckém kraji). Rožmberk

ZAJÍMAVOSTI: Atraktivní,hodně zalesněná krajina s četnými vodními plochami je využívána k rekreaci turisty z celé ČR i ze zahraničí Historické jádro města Český Krumlov a obec Holašovice se stavbami „selského baroka“ jsou zařazeny do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO Holašovice Český Krumlov

CHÝNOVSKÁ JESKYNĚ je národní přírodní památka ležící v katastrálním území obce Dolní Hořice představuje nejvýznamnější a nejrozsáhlejší krasový útvar jižních Čech.

SHRNUTÍ: Převážně rybníkářská oblast Nejvyšší bod Plechý (1378 m.n.m.) Největší rybník v ČR Rožmberk Přehradní nádrže : Lipno-největší v ČR Orlík-nejhlubší v ČR NP Šumava, CHKO Třeboňsko a CHKO Blanský les Nejmenší hustota zalidnění ze všech krajů ČR Není bohatý na nerostné suroviny-těžba štěrkopísku, stavebního kamene a cihlářské hlíny Lesy-papírenský a dřevozpracující průmysl Převážně zpracovatelský průmysl-výroba potravin a nápojů Jaderná elektrárna Temelín Český Krumlov a Holašovice(„selské baroko“)-UNESCO

KŘÍŽOVKA Ryby se chovají převážně v oblasti českobudějovické a ……… pánvi. 2.Stává se významnou turistickou a ……… oblastí. 3.Největší NP: 4.Největší rybník: 5.Nejhlubší přehradní nádrž: 6.Je převážně ……….. oblast. 7.CHKO Třeboňsko a CHKO ……. les.

TŘEBOŇSKÉ REKREAČNÍ ŠUMAVA ROŽMBERK ORLÍK RYBNÍKÁŘSKÁ BLANSKÝ TAJENKA:

ZDROJE: WIKIPEDIA GOOGLE UČEBNICE

KONEC