BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0760BED
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Kubismus I. Polovina 20. století.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Umělecké směry 20. století
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní poezie počátku 20. století
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Christian Morgenstern
FUTURISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
SURREALISMUS.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Surrealismus.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Evropské umění počátku 20. století
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Dadaismus.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Věra Slezáková Název materiálu:
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Česká společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření RočníkTřetí/septima Stručný obsahZnaky jednotlivých básnických směrů, výrazní zástupci, 2 testy Způsob využitíHodiny literatury, seminář - gymnázia/ SŠ AutorMgr. Blanka Velčovská KódVY_32_INOVACE_15_CVEL07

KUBISMUS zakladatelé Pablo Picasso a Georges Braque nechtějí zobrazovat skutečnost z jednoho místa, na jednom obrazu přidají pohled z jiných míst – zezadu, zevnitř... = snaží se zachytit předměty z různých stran a navíc rozkládají předměty na jejich části uplatnil se především v malířství

( ) ( ) Pablo Picasso Les Demoiselles d'Avignon English: The Young Ladies of Avignon

( ) Dům U Černé Matky Boží v Praze na Starém Městě

_P%C5%99emyslova%2C_Neklanova_494.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Praha%2C_Vy%C5%A1ehrad_- _P%C5%99emyslova%2C_Neklanova_494.jpg ( ) Kubistický dům na rohu Přemyslovy a Neklanovy ulice v Praze

EXPRESIONISMUS 1910 – 20, žádný jednotný styl, žádný závazný manifest nebo program nejvíce v malířství a dramatu – snaha zvýraznit citové vyznění uměleckého díla, vyjevit nitro nejvýraznější v Německu – skupiny výtvarníků Die Brücke a Der Blaue Reiter, malíři Kandinskij, Klee, Kokoschka, Schiele, Nolde v literatuře depresivní směr, proti pokroku, který lidem nepomáhá, ale žene je do záhuby, převládají pocity úzkosti, osamělosti a strachu

Paul Klee - Blick in das Fruchtland ( )

Bohumil Kubišta obrazy Smoker a Pierot -_Smoker_%28Self-Portrait%29.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Bohumil_Kubi%C5%A1ta_ -_Smoker_%28Self-Portrait%29.JPG ( ) ( )

Expresionismus - autoři Dramatici: Bertold Brecht Frank Wedekind Básníci: Johannes R. Becher Gottfried Benn – dle něj je člověk ubohou hříčkou v rukou přírody, vyžívá se v popisech rozkladu, píše morbidní poezii (Márnice, Maso, Rumiště). U nás Ladislav Klíma (Utrpení knížete Sternenhocha) nebo brněnský básník Lev Blatný.

FUTURISMUS 1909 v Itálii Manifest futurismu – autor Filippo Tomasso Marinetti zavrhli své předchůdce, distancují se od předcházejících směrů, opovrhují tradicemi, konvencemi a harmonií obdivují pokrok, rychlost, pohyb, anarchismus, libují si v destrukci, oslavují válku jako jedinou hygienu svět (inklinace k fašismu) teorie tzv. osvobozených slov (bez interpunkce, podst. jména umístěna náhodně, slovesa v infinitivu, žádná přídavná jména) - snaha „vybudit“ čtenářovu obrazotvornost směr úspěšný také v Rusku

Futurismus - autoři Itálie: Filippo Thomasso Marinetti – Zzang tůmp tůmp, Futurismus a fašismus Rusko: Vladimír Majakovskij – Oblak v kalhotách Velemir Chlebnikov – Válka v myší pasti (hodně experimentoval s jazykem, nová slova, palindromy)

F. T. Marinetti a V. Majakovskij ( ) ti.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/FilippoTommasoMarinet ti.jpg ( )

DADAISMUS 1916 v Curychu ve Švýcarsku protiválečně orientovaní emigranti v literárním klubu Kabaret Voltaire vůdčí osobnost Tristan Tzara, původem Rumun, sešity Dada, Kalendářní biograf abstraktního srdce nezávislí, nedůvěřiví vůči společnosti, základem je princip náhody, vylučují logiku i roli podvědomí, odpor proti civilizaci šokují, provokují básněmi, které často nedávají smysl – náhodně seskládaná slova André Breton (v počátcích tvorby)

Tristan Tzara ( )

SURREALISMUS 20. léta 20. stol. – z popelu Dada (cca 1923) André Breton a Philippe Soupault - Magnetická pole (próza napsaná technikou bezděčně se tvořících obrazů v podvědomí = technika psychického automatismu) 1924 – André Breton – 1. manifest surrealismu, vliv psychoanalýzy Sigmunda Freuda, podprahový svět, sny, halucinace Básnický text = plynulý, automatický tok motivů, které vycházejí z podvědomí, žádná logika či kalkulace, žádná pravidla verše, bez interpunkce, spontánnost, nepravděpodobnost

Surrealismus - autoři André Breton – Nadja Paul Éluard – Veřejná růže Vítězslav Nezval – Praha s prsty deště Žena v množném čísle (1934 – 38 založil a vedl Surrealistickou skupinu v Československu)

A. Breton a V. Nezval ( )

TEST 1 Doplň odpovídající literární směr. 1. rychlost, destrukce volný, neregulovaný proud motivů zoufalství, prázdnota, morbidita náhoda a nelogičnost slovesa v infinitivu, absence příd. jmen žádné podvědomí, odpor k civilizaci technika psychického automatismu odpor proti techn. vynálezům

ŘEŠENÍ 1 1. futurismus 2. surrealismus 3. expresionismus 4. dadaismus 5. futurismus 6. dadaismus 7. surrealismus 8. expresionismus

TEST 2 Co k sobě patří? 1. Paul Éluard a. Kalendářní biograf abstr. srdce 2. Gottfried Bennb. Nadja 3. Kokoschka, Kleec. Veřejná růže 4. Velemír Chlebnikovd. Žena v množném čísle 5. André Bretone. Márnice 6. Tristan Tzaraf. Oblak v kalhotách 7. Vladimír Majakovskijg. Der blaue Reiter 8. F.T. Marinettih. Válka v myší pasti 9. Vítězslav Nezvalch. Zzang tůmp tůmp 10. Ladislav Klímai. Utrpení knížete Sternenhocha

ŘEŠENÍ 2 1.c 2.e 3.g 4.h 5.b 6.a 7.f 8.ch 9.d 10.i

Použitá literatura BLAŽKE, Jaroslav. Kouzelné zrcadlo literatury. Sny a realita moderního světa. Praha: Velryba, 2003, ISBN PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století. Karlovy Vary: O.K.- Soft, 2010