Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_16_Ukrajina Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.2 Polská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_01_Německo Téma:
Východní Evropa. Rusko Bělorusko Ukrajina Moldavsko Estonsko Lotyšsko Litva Moskva Minsk Kyjev Kišiněv Tallinn Riga Vilnius.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_0702_Ukrajina Téma: Ukrajina Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
F INSKO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_12_INOVACE_33_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_VÝCHODNÍ EVROPA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
státy vzniklé po rozpadu SSSR povrch – nížiny mírný podnebný pás kontinentální podnebí obyvatelstvo – Slované věřící – pravoslavná církev.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
EVROPA.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
UKRAJINA A MOLDAVSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ukrajina Open Presentation.
Rakousko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_32_INOVACE_Fi_II_13 Název Evropa – poloha a rozloha
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Práce s politickou mapou
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Evropa poloha Jan Dušek.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Název školy: Základní škola T. G
zpracovaný v rámci projektu
Česká republika jako součást Evropy
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: Základní škola T. G
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_VLASTIVĚDA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Východní Evropa -Přehled
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_16_Ukrajina Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

Do východní Evropy obvykle spadá Ukrajina, evropská část Ruska, Bělorusko a Moldavsko. Malými okraji svého území zasahují také státy Ázerbájdžán, Gruzie a Kazachstán. evropská část Ruska Bělorusko

Povrch východní Evropy tvoří Východoevropská rovina, sahající až k pohoří Ural a řece Ural, které na východě oddělují Evropu od Asie. řeka Ural pohoří Ural Východoevropská rovina

Ukrajina

Rozloha km² Počet obyvatel Hlavní město Kyjev Hlava státu Viktor Janukovič Jazyk ukrajinština, ruština a krymská tatarština Měna ukrajinská hřivna

Se svojí rozlohou je Ukrajina druhým největším státem Evropy / po Rusku /. Ukrajina sousedí na východě s Ruskem, na severu s Běloruskem, Na západě s Polskem, Slovenskem a Maďarskem, na jihozápadě s Moldavskem a Rumunskem. Jižní hranici tvoří Černé a Azovské moře. Hlavní město Kyjev leží na řece Dněpr. Kyjev

Povrch Ukrajiny je převážně rovinatý. Na východě země zasahuje z Ruska Východoevropská rovina. Směrem ke středu a západu se povrch mírně zvedá, nalézá se zde Podolská a Dněperská plošina. Na jihu se rozprostírá Černomořská nížina. Na jihozápadě vystupují Karpaty s nejvyšším vrcholem Ukrajiny Hoverla m. Jih země tvoří Krymské hory. Východoevropská rovina Podolská a Dněperská plošina Černomořská nížina Karpaty Krymské hory

Do Černého moře podél hranic s Rumunskem ústí řeka Dunaj. Dále se tam vlévají řeky Dněstr a Dněpr. Do Azovského moře z východu teče řeka Doněc. Severozápad Ukrajiny je odvodňován Bugem, který teče do Visly a do Baltského moře. Ukrajina má i několik jezer, největší se nacházejí v okolí údolí Dunaje. Některá se rozkládají i u pobřeží Černého a Azovského moře.

Černobyl je město na severu Ukrajiny, poblíž běloruských hranic. Městem protéká řeka Pripjať. Černobyl je spojován s výbuchem jaderné elektrárny 26. dubna Byla to největší jaderná katastrofa v historii jaderné energetiky, havárie 7. stupně. Srovnatelná je pouze havárie elektrárny Fukušima v Japonsku v roce Do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí tehdy ještě Sovětského Svazu, Východní Evropou a Skandinávií, do celé severní polokoule. I když havárie uvolnila tolik radiace jako 400 bomb z Hirošimy a byla obrovskou katastrofou, nepřerostla v katastrofu globální.

Krym je autonomní republika, je součástí Ukrajiny. Leží na Krymském poloostrově na jihu Ukrajiny a na severu Černého moře. Hlavní město Simferopol založila carevna Kateřina Veliká. Mezi další významná města patří přístav Sevastopol, Kerč, Sudak nebo letovisko Jalta, kde se koncem 2. světové války sešli tři nejmocnější muži světa – Churchil, Roosvelt a Stalin, aby si rozdělili svět. Díky oblázkovým i písečným plážím, lázním a historickým památkám se této oblastí říká Ruská riviéra. Simferopol Kateřina Veliká

Ukrajina patří mezi státy ……………………….Evropy. Hlavní město je ……………………………… Nejvyšší vrchol Ukrajiny je …………………………., leží v ………………………………………………….. Při pobřeží Černého moře leží úrodná nížina…………………………………………………….. Z Ruska zasahuje do Ukrajiny……………………………rovina, na poloostrově …………………….. se tyčí ……………....hory. Poloostrov …………………leží na severu………………….moře. Hlavní město založila …………………………………………….. Ukrajinské město…………………….je známé výbuchem……………………………………… Byla to nejhorší havárie v jaderné energetice označená stupněm………. VýchodníKyjev HoverlaKarpatech Černomořská Východoevropská Krym Krymské Krym Černého Kateřina Veliká Černobyl jaderné elektrárny 7

Zdroje INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: statu.cz/data/vlajky/vlajka-belorusko-1100.gifhttp:// statu.cz/data/vlajky/vlajka-belorusko-1100.gif INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: statu.cz/data/vlajky/vlajka-ukrajina-800.gifhttp:// statu.cz/data/vlajky/vlajka-ukrajina-800.gif INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg.png Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg.png INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: geographics.com/cfg/public/_lib/img/maps/europe/topographic_map_of_ukraine.jpghttp:// geographics.com/cfg/public/_lib/img/maps/europe/topographic_map_of_ukraine.jpg INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: