NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Sjednocení Německa TEMA: Sjednocování států ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou II
Advertisements

Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
REVOLUCE 1848.
Evropa za napoleonských válek
Sjednocení Itálie a Německa Nové státy na mapě Evropy
Ludwig Karl Wilhelm. Narodil se v roce 1814 v Jeně Vystudoval rytířskou akademii v Drážďanech byl jmenován poručíkem v saském gardovém pluku V roce 1833.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Válečné konflikty v Evropě
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
Bitva u Waterloo Dějepis Autor: Pavel Hrstka
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Středověká Anglie, Svatá říše římská
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Památník Gablenz -Sedmnáctimetrový litinový pomník ve tvaru obelisku. -Na pomníku jsou uvedena jména padlých rakouských důstojníků a počty padlých z jednotlivých.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Sjednocení Německa.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Sjednocení Itálie a Německa
Sjednocení Itálie sjednocení Německa.
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (II. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Obléhání Vídně Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_1.
Sjednocení Německa Výchozí situace: 18O6 zánik Svaté říše římské /po vítězství Napoleona 1805 u Slavkova/ po Vídeňském kongresu 1815 Německý spolek,
SJEDNOCENÍ ITÁLIE války Sjednotitel Itálie a jeho památník – Viktor Emanuel II.
Německé státy – od roku 1815 členy Německého spolku. nejsilnější stát = Prusko. součást spolku = Habsburská monarchie.
Bitva u Hradce Králové Rozhodly lepší pušky Prusů?
SJEDNOCENÍ NĚMECKA. Situace po roce 1848 * Pruský král odmítl přijmout císařskou korunu z rukou frankfurtského parlamentu * Obnoven Německý spolek * Neustálé.
Otto von Bismarck, muž krve a železa, cukru a biče
Který další stát se ještě objevil v 19. století na mapě Evropy? Itálie. Proč se nepodařilo sjednotit Itálii a Německo již v revolučním roce 1848? Jaké.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589 – příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum: Název: VY_12_INOVACE_17_D6.
Křížovka Britský admirál proti Napoleonovi 1 Královnina města 2 Proces poněmčování 4 Barokní malířská technika 2 Státní dohled nad informacemi 1 Ruský.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Bouřlivý rok 1848.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Název a číslo materiálu:
Sedmiletá válka Mgr. Jiří Žilka.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francie válčila nepřetržitě od roku 1792 až do roku 1815:
Napoleonské války Autor: Lenka Mulačová
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Vídeňský kongres.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Napoleon I. Bonaparte a jeho bitvy
Vídeňský kongres 1814 –1815 Bláhová Simona, 4.B.
Sjednocení Itálie sjednocení Německa.
Rakouská monarchie ve 2. polovině 19. století
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
Základní škola Čelákovice
Název a číslo materiálu:
Sjednocení Německa Veronika Peřinová 3.A
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Sjednocení Německa TEMA: Sjednocování států ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/

Sjednocení Německa Válka roku 1866

Příčiny Zápas mezi Pruskem a Rakouskem o vliv v Německém spolku (volná federace jednotl. států) Německo rozdrobeno na řadu států => největší Prusko, Sasko, Bavorsko Kancléř Otto von Bismarck, sjednocení „krví a železem“ Státy na straně Pruska (Meklenbursko, Oldenbursko) na straně Rakouska (Sasko, Hannoversko, Bavorsko)

Záminka Situace v tzv. zálabských vévodstvích (ležících severně od řeky Labe u dánských hranic), především ve Šlesvicku a Holštýnsku. Obě země v roce 1863 anektovalo Dánsko, čímž vyprovokovalo ráznou protiakci Německého spolku a především obou jeho nejsilnějších států, Rakouska a Pruska. Během války, která vypukla v roce 1864, porazily společně armády obou států Dány na souši a námořní eskadra pod vedením Rakušana Wilhelma von Tegetthoff svedla u Helgolandu úspěšný boj s dánským loďstvem.

Holštýnsko – pod správou Rakouska, které bylo odhodláno mu udělit samostatnost Prusko reaguje velmi ostře Prusko a Itálie uzavřely 8. dubna 1866 spojeneckou smlouvu zaměřenou jasně proti Rakousku.

Vypuknutí války Prusové okupovali 7. června 1866 Holštýnsko, které Rakouské jednotky včas bez boje vyklidily a stáhly se do Čech. Okupace Saska proběhla bez boje a saská armáda se stáhla do Čech. Ostatní spojenci Rakouska byli také vyřazeni

1.

2.

3.

Otto von Bismack Říšský kancléř 5. 4.

Ludwig von Benedek Velitel severní armády Velel v bitvě u Hradce Králové Neprávem označen za viníka porážky a penzionován 6.

Prusko-rakouská válka Rakousko Výzbroj – puška Lorenz (předovka) Palba ve stoje nebo v kleče Pěší pochody Zastaralá taktika bodákových útoků Skvělé dělostřelectvo a jezdectvo Prusko Puška Dreyse (zadovka), třikrát rychlejší střelba Palba i v leže Přesuny vlakem Střelecké řetězy

7. 8.

9.10.

11.12.

13.14.

15.Bitva u Náchoda

27. Červen 1866 – X u Trutnova jediné rakouské vítězství 16.

Podmaršálek Ludvík Gablenz vítěz od Trutnova Toto vítězství, ale nebylo využito a Gablenz ustoupil ke Dvoru Králové, neboť nedostal slíbené posily. Následovala prohraná bitva u Dvora Králové. 17.

Útok na Jánský vrch 18.

Vítězství u Trutnova, které pro Prusy znamenalo ustoupit za hranici, bylo znehodnoceno ještě téhož dne nezdarem Rakušanů u Náchoda a 28.června bitvami u Starého Rokytníku a České Skalice; zde boj 8. armádního sboru s Prusy u České Skalice. Ztráty Rakušanů dosáhli vojáků, pruské ne více než

20.

Boje o Jičín 21.

22.

Bitva u Hradce Králové Boj začal v 7 hod. ráno a střetlo se více než můžů. Benedek se domíval, že díky dělostřelectvu nepřítele zadrží. Nejprudší boje o les Svíb. Zvrat nastal s příchodem 2. pruské armády korunního prince na bojiště po poledni. Pruské jednotky postupující od Hořiněvsi (2. armáda) po tvrdém boji ovládly kolem 14. hodiny střed rakouského postavení na Chlumu, odrazily zoufalé pokusy I. armádního sboru o znovudobytí této pozice a v zásadě tak rozhodly o svém vítězství v bitvě. Ne však o zničení celé Severní armády. Rakouští pěšáci krytí silnou palbou dělostřelecké zálohy a jezdectvem se, byť s řadou obtíží po 16. hodině přece jen pomalu začali stahovat z bojiště za řeku Labe. Prusové odepsali ze stavu mužů, Rakušané a Sasové celkem !

Boj o les Svíb 23.

24.

25.

yeUPs0q_Y&feature=related JUpX65A0s&feature=relmfu gfDBaf_A

28.

Závěr války Poslední bitvy u Lamače, boje přerušilo sjednané příměří sjednán Pražský mír Bismarck se vzepřel snahám pruského krále Viléma I. a generality a odmítl táhnout na Vídeň, nepřál si příliš ponížit svého protivníka

Důsledky války Prusko se stává hegemonem v Severoněmeckém spolku Rakousko-uherské vyrovnání Moderní válka (telegraf, železnice)

Metodika Autor: Marcela Horká Předmět: Dějepis Ročník: osmý Pomocí prezentace s výkladem se žáci seznamují se sjednocením Německa a válkou v roce Použité materiály: FRONK, Václav. Dějepis 8 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vyd. Praha: Fraus, 2010, 160 s. ISBN Poznámky pro učitele: Prezentace je určena pro výklad.

Použité zdroje 1.FRANTIŠEK, Josef. Wikimedia commons: Mým Národům 1866.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: 66.jpg?uselang=cs Licence: Public domain 2.SAPFAN. Wikimedia commons: Austro Prussian War AT propagandaCZ1.png: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: g?uselang=cs Licence: Public domain 3.52PICKUP. Wikimedia commons: Map-AustroPrussianWar.svg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: AustroPrussianWar.svg?uselang=cs Licence: Creative commons 4.DANSSOKAL. Wikimedia commons: Ottoengrave.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain 5.UNKNOWN. Wikimedia commons: OttovanBismarck1.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain

6.PRINZHOFER, August. Wikimedia commons: BenedekLitho.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain oskenované pohlednice, vlastní zdroj 15.KNOTTEL, Richard. August. Wikimedia commons: Nachod 1.JPG: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain 16.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: Trutnov Battle Schuellinger.png: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: ?uselang=cs Licence: Public domain 17.Oskenováno z publikace Den bitvy u Trutnova, vydalo město Trutnov, 2002, s.1 18.Oskenováno z publikace Den bitvy u Trutnova, vydalo město Trutnov, 2002, s.9 19.BENSA, Alexander. Wikimedia commons: Das Gefecht von Schweinschädel (A. Bensa 1866).jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: A._Bensa_1866).jpg?uselang=cs Licence: Public domain 20.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: Battle of Ceska Skalice Schuellinger.png: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: elang=cs Licence: Public domain

21.Oskenováno z vlastních zdrojů 22.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: Jicin Battle Schuellinger.png: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain 23.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: Battle of Svib Schuellinger.png: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain 24.BLEIBTREU, Georg. Wikimedia commons: Battle of Koniggratz by Georg Bleibtreu.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: ?uselang=csLicence: Public domain 25.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: Stresetice Battle Schuellinger.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain 26.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: V Labi 1866.png: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Public domain

27.SCHÜLLINGER, Hugo. Wikimedia commons: Rout from Battle of Koeniggraetz Schuellinger.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: ger.jpg?uselang=cs Licence: Public domain 28.MIAOWMIAOW. Wikimedia commons: Baterie-Mrtvých.jpg: [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: Mrtv%C3%BDch.jpg?uselang=cs Licence: Creative commons