Vybrané studie zdravotního stavu. Evropský průzkum zdravotního stavu - EHES 2014 Evropský průzkum zdravotního stavu (EHES) je mezinárodním projektem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
TROMBOFILNÍ MUTACE A RIZIKOVÉ FAKTORY U MLADÝCH DÍVEK ČESKÉ POPULACE UŽÍVAJÍCÍCH HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI MUDr. Zdenka Vlčková GHC GENETICS, s.r.o. –
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Sledování zdravotního stavu populace Hygiena obecná LS 2007/2008.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Koncepce péče o staré občany
PROCES KOORDINACE ODBĚRU ORGÁNŮ
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Miroslava Rýparová
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Vybrané studie zdravotního stavu
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Krajské akční plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Rutinní zdravotnická statistika
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
Stipendia města Ostrava
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Demografie vs. zdravotnictví
Transkript prezentace:

Vybrané studie zdravotního stavu

Evropský průzkum zdravotního stavu - EHES 2014 Evropský průzkum zdravotního stavu (EHES) je mezinárodním projektem, kterého se účastní řada evropských zemí. Cílem projektu je sběr srovnatelných a kvalitních dat o zdravotním stavu a zdravotních rizicích evropské dospělé populace. V Česku v letech 2010–2011 proběhla pilotní etapa studie ve dvou lokalitách; od června 2014 do února 2015 potom následně probíhala 1. etapa celorepublikového šetření.

Co je EHES? Výběrové šetření zdravotního stavu populace s lékařským vyšetřením. Je národní modifikací celoevropské studie EHES – European Health Examination Survey. Snahou je odhalit skrytá zdravotní rizika v populaci. Cílem EHES je získat srovnatelné údaje o zdravotním stavu osob v evropských zemích. Studie zahrnuje lékařské vyšetření: měření výšky, hmotnosti, obvodu pasu, krevního tlaku; stanovení celkového a HDL-cholesterolu a HbA1c (glykovaného hemoglobinu) v žilní krvi.

Východiska studie EHES Srdečně-cévní onemocnění způsobují téměř polovinu úmrtí v ČR a jsou jednou z hlavních příčin předčasných úmrtí (do 75 let). Na vzniku těchto onemocnění se podílí pět klíčových rizikových faktorů: vysoký krevní tlak, nadváha a obezita, kouření tabáku, vysoká hladina celkového cholesterolu v krvi a vysoká hladina cukru v krvi. Hlavním rizikovým faktorům lze do značné míry předcházet a léčit je. Na prevenci kardiovaskulárních onemocnění je v členských zemích EU určena jen malá částka ročních výdajů na zdravotnictví (3 %).

Jak může EHES pomoci a co účast ve studii přinese? Účastník studie získá přehled o svém zdravotním stavu a možném zdravotním riziku a bude mít možnost konzultovat svůj zdravotní stav se zdravotníky (20-50 % osob nezná své hodnoty krevního tlaku, cholesterolu a hladiny cukru v krvi). Získaná data poskytnou informace o klíčových zdravotních ukazatelích, které nejsou z jiných zdrojů dostupné a jejich skutečný výskyt v populaci je odlišný než uvádí rutinní statistiky, kde jsou údaje získávány především z registrů již léčených pacientů. Poskytne podklady pro včasnou přípravu a realizaci preventivních programů.

Šetření EHES 2014 se v Česku uskutečnilo od 15. června 2014 do 28. února 2015 v návaznosti na dotazníkové šetření o zdraví - EHIS 2014.EHIS 2014 Bylo zajištěno Státním zdravotním ústavem, krajskými hygienickými stanicemi, zdravotními ústavy a zdravotnickými zařízeními ve všech krajích Česka. K vyšetření bylo pozváno 3850 náhodně vybraných osob ve věku 25 až 64 let.

Šetření EHES 2014 Lékařské vyšetření zahrnovalo: –měření výšky, hmotnosti a obvodu pasu,měření výšky, hmotnosti a obvodu pasu, –měření krevního tlaku,měření krevního tlaku, –stanovení celkového a HDL-cholesterolu a HbA1c (glykovaného hemoglobinu) v žilní krvi.stanovení celkového a HDL-cholesterolu a HbA1c (glykovaného hemoglobinu) v žilní krvi. Výsledky šetření se momentálně zpracovávají, budou zveřejňovány v průběhu roku Základní informace o realizaci a průběhu Evropského výběrového šetření o zdraví (EHIS 2014) a Evroského lékařského vyšetření (EHES 2014) zde.zde

HAPIEE - kohortová studie zdravotního stavu Mezinárodní kohortová studie HAPIEE – Health, Alcohol and Psychosocial factors in Eastern Europe – sleduje dopad životního stylu a psychosociálních faktorů na zdravotní stav populací ve vybraných státech střední a východní Evropy.

Studie HAPIEE je prospektivní kohortová studie sledující městskou populaci středního a vyššího věku, která probíhá od roku 2002 v sedmi městech Česka - Hradec Králové, Jihlava, Havířov, Karviná, Kroměříž, Liberec a Ústí nad Labem, v Polsku ve městě Krakov a v Rusku ve městě Novosibirsk a od roku 2005 také v litevském Kaunasu. Celý projekt je organizován a koordinován University College London (UCL Central and Eastern European Health Research Group) a u nás je průběh studie zajišťován Státním zdravotním ústavem.UCL Central and Eastern European Health Research Group

Průběh studie v ČR 1. vlna studie HAPIEE - Zdraví a životní styl Na začátku studie v letech 2002 až 2005 bylo ve zvolených městech ČR náhodným stratifikovaným výběrem osloveno zhruba osob ve věku let, kdy oporou výběru byly městské registry. Celkem bylo v této fázi do projektu získáno 8857 osob (respondence 55%). Osoby, které souhlasily s účastí ve studii (respondenti), se v počáteční fázi studie, nazvané „Zdraví a životní styl“, zúčastnily dotazníkového šetření a zároveň se podrobily lékařskému vyšetření, včetně odběru krve.

2. vlna studie HAPIEE – Kvalita života stárnoucí populace Další fáze studie proběhla v letech Respondenti, kteří se zúčastnili počáteční fáze studie, byli znovu osloveni a požádání o aktualizaci informací o zdravotním stavu a o poskytnutí dalších informací týkající se zejména zdravého a aktivního stárnutí a ekonomické situace.

Průběžné sledování Účastnící studie jsou dále zhruba každé dva roky sledováni poštovní formou. Korespondenční formou jsou aktualizovány informace o zdravotním stavu, dále je zjišťován výskyt srdečně cévních onemocnění a cévních mozkových příhod, včetně průběhu nemoci, hospitalizace či podstoupení léčebných zákroků. Poštovní dotazník byl respondentům zaslán v letech , , a v roce 2012.