Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:VY_32_INOVACE_06-01_Zelenina Autor:Mgr. Alice Frýželková Ročník:1.-3. Datum vytvoření:
Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Prvouka - život na vesnici Předmět:Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Seznamuje se zeleninou, jejími druhy. Popisuje stavbu těla zeleniny, ukazuje jedlé části zeleniny. Vysvětluje pojem bioodpad. Klíčová slova:Zelenina, druhy zeleniny, bioodpad Druh učebního materiálu:prezentace
Zelenina Na zahradě a na poli pěstujeme zeleninu. Než vyroste, musíme ji zalévat, vytrhávat plevel a okopávat ji. Zelenina je zdravá, obsahuje vitaminy a velké množství vody. Kterou zeleninu máte rádi? 1
Zelenina – stavba těla Rostliny mají některé části těla pod zemí (např. kořen nebo cibuli). Další části těla mají nad zemí – stonek, listy. Většina rostlin má také květy, ze kterých později vyrůstají plody. Zelenina, to jsou listy, plody a nadzemní i podzemní části některých rostlin Z každé zeleniny jíme její určitou část. 2
Podívejte se na stavbu rajčete. list plod květ stonek
Kořen jíme u mrkve, petržele a celeru. U petržele a celeru jíme i jejich stonek a listy mrkev celer petržel
Cibuli a stonek jíme u cibule, česneku a pórku cibule pórek česnek
Listy jíme u salátu a špenátu salát špenát
Plody jíme u papriky, rajčete, dýně, fazolu, hrachu dýně rajče 11 paprika fazole hrách
Z květáku a brokolice jíme květenství květák brokolice
Poznáš tuto zeleninu? Pojmenuj, kterou část zeleniny jíme.
brambory cuketa kedlubna petržel kapusta lilek Zkontroluj, jestli jsou u zeleniny správně napsány názvy.
Rozlišujeme několik druhů zeleniny: 9 listová 11 plodová
Rozlišujeme několik druhů zeleniny: 3 kořenová 7 17 košťálová cibulová
Bioodpad Skoro polovinu odpadu tvoří odpad živočišného nebo rostlinného původu. Říká se mu odborně bioodpad. Je hlavní součástí kompostu. Kam u vás doma vyhazujete bioodpad? 24
Použité zdroje: 1.Vegetables. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: 2.Jardin potager 6. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 3.7carrots. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: 4.Wurzelpetersilie Wurzel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 5.Céleri-rave-fendu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: 6.Onions. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Garlics. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: 8.Chives. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2003 [cit ]. Dostupné z: 9.Kopfsalat Setzlinge. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit ]. Dostupné z: 10.CDC spinach1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z:
Použité zdroje: 11.Capsicum annuum fruits IMGP0122. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: Tomato je. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 13.Pumpkins. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 1997 [cit ]. Dostupné z: 14.Ab food 20. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: 15.Doperwt rijserwt peulen Pisum sativum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: Cauliflower. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: 17.Broccoli bunches. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 18.Kartoffeln der Sorte Marabel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 19.Courgette. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z:
Použité zdroje: 20.Rosenkohl In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: 21.Brassica oleracea var. gongylodes. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: Armoracia rusticana 03 ies. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: Aubergine. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit ]. Dostupné z: 24.Zahradni odpad kompostarna Berco. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: