Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Advertisements

- Romské etnikum a sport - percepce, přínosy a bariéry
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
ACPD Mazánek a ADSN Lvíček
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
YOUTHPASS (Pas mládeže) externí spolupracovníci ČNA.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Téma: Sociologické metody Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Děti a rodiče před televizí
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Průzkum trhu.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/28 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Volný čas a volnočasové aktivity Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
PORTFOLIO PEDAGOGA – DATA Z RYCHLÉHO ŠETŘENÍ NIDV 2016 Mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogů , Praha Tomáš Machalík.
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Sociologický výzkum II.
Aktuální informace o projektu
Sekce veřejných knihoven SKIP
Co říká česká veřejnost?
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život. Realizátor: Národní institut dětí a mládeže, Kombinovaný výzkum: kvantitativní část – dotazníkové šetření F2F, kvótní výběr, reprezentativní vzorek 2238 respondentů ve věku 6 – 15 let na území celé ČR kvalitativní část – skupinové rozhovory (FG), 103 respondentů ve třech lokalitách Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let

Výzkum zaměřen na hlavní socializační činitele (tzv. klíčové hráče) v životě dětí: Rodinu Školu Způsoby trávení volného času (instituce poskytující VČ aktivity) Média Hodnoty, životní postoje a aspirace

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Hodnoty člověka Jedna z nejsložitějších oblastí v sociologickém výzkumu. Děti dynamicky se vyvíjí podléhají vnějším tlakům a vlivům působí na ně vnitřní biologické zákonitosti

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Vlastnosti klíčových hráčů Otázka: „Má tvoje maminka/ tatínek/třídní učitel-ka/ nejlepší kamarád-ka následující vlastnosti?“

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Životní priority Otázka: Řekni mi prosím, zdali následující věci považuješ za důležité… V grafu – odpovědi „Rozhodně ano“

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Trávení volného času v organizacích

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Nejvíce dětí navštěvuje volnočasové aktivity ve věku 10 – 12 let Nejčastěji jsou navštěvovány sportovní aktivity (chlapci) hudebně dramatické, výtvarně rukodělné a vzdělávací (dívky) Důvody k návštěvě volnočasových aktivit: Děti to baví, je tam zábava (81 %) Jsou tam dobří kamarádi (63 %) Naučí se zajímavé věci (53 %) Důvody k NEnávštěvě volnočasových aktivit: Nezájem (především děti 13 – 15 let ) Nedostatek financí (hůře situovaní, nižší vzdělání rodičů) Nedostupnost (v menších obcích)

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let MEDIA Hlavní úloha: přenos informací, jejich interpretace funkce socializační poskytují zábavu nástroj manipulace, prosazování určitých myšlenek a sdělení Ve svých příjemcích masmédia ovlivňují samotnou konstrukci sociální reality i jejich osobní představy – nebezpečné u dětí.

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Televize a internet v souvislosti s věkem dětí:

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Čas strávený u internetu v souvislosti s časem stráveným u televize:

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Zákazy a doporučení vybraných TV pořadů:

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let Zákazy a doporučení vybraných webových stránek:

Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let DŮLEŽITÉ ODKAZY: Národní institut dětí a mládeže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a školské zařízení pro zájmové vzdělávání (NIDM) Projekt „Klíče pro život – rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání“ Národní registr výzkumů o dětech a mládeži Mgr. Miroslav Bocan, garant výzkumů, NIDM

Děkuji za pozornost