Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Pascalův zákon.
Účinky gravitační síly na kapalinu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Mechanika kapalin a plynů
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Vypařování a kapalnění
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Změny skupenství látek
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Tlak v kapalinách

Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Proč se boří boty do sněhu? 2.Jak se vypočítá tlak v pevné látce? 3.Jak se projevuje tlak v kapalině? 4. Znáš nějaké hydraulické zařízení? 5. Co cítíš při potápění do hloubky? 6. Může tlak ve velkých hloubkách zdeformovat předměty?

Tlak v kapalině ( p ) způsobuje jej vnější tlaková síla ( F ) velikost tlaku F – síla působící kolmo na plochu  N  S – obsah plochy  m 2  jednotka: Pascal - Pa 1 Pa – tlak vyvolaný silou 1 N kolmo na plochu obsahu 1 m 2

Tlak v kapalině - příklad Jaký velkým tlakem působí síla 600 N na píst o obsahu plochy 150 cm 2 ? F = 600 N S = 150 cm 2 = 0,015 m 2 p = ? p = Pa = 40 kPa

Pascalův zákon pokus se sáčkem Pascalův zákon: Působením vnější tlakové síly na kapalinu vzniká ve všech místech kapaliny stejný tlak. využití Pascalova zákona: hydraulická zařízení další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Zebra pro školy Fyzika – kapitola Kapaliny

Hydraulická zařízení využití ke zvedání, lisování, tvarování těles mají schopnost vytvořit velkou sílu nákres, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – kapaliny a plyny – kapitoly Tlak a jeho měření a Pascalův zákon

Účinek gravitační síly na kapalinu na kapalinu v gravitačním poli působí gravitační síla  v důsledku tohoto působení vzniká v kapalině hydrostatický tlak pokus s válcem s otvory nad sebou další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Zebra pro školy Fyzika – kapitola Kapaliny

Hydrostatický tlak ( p h ) vzniká v kapalině v gravitačním poli Země na částice kapaliny působí gravitační síla v důsledku této síly vzniká na plochu ponořenou v kapalině hydrostatický tlak závisí: – na hloubce kapaliny h  m  – na hustotě kapaliny    výpočet p h p h = h.ρ.g

Hydrostatický tlak - příklad Jaký velký hydrostatický tlak vznikne ve vodě v hloubce 2 m pod hladinou? ρ = h = 2 m p h = ? p h = h.ρ.g p h = 2 m p h = Pa

Otázky k zopakování 1.Co způsobuje tlak v kapalině? 2.Jak stříkala ze sáčku otvory voda a proč? 3.Kde se využívá platnost Pascalova zákona? 4.Jak vytékala voda z válce s otvory nad sebou a proč? 5. Je větší tlak pod hladinou nebo na dně bazénu? Proč ? Jak větší tlak zaznamenává naše tělo? 6. Porovnej tlak v hloubce 2 m pod hladinou vody a v hloubce 2 m pod hladinou ropy.

Shrnutí tlak v kapalině způsobuje jej vnější tlaková síla Pascalův zákon Působením vnější tlakové síly na kapalinu vzniká ve všech místech kapaliny stejný tlak. hydraulická zařízení využití ke zvedání, lisování, tvarování těles hydrostatický tlak vzniká v důsledku gravitační síly na plochu ponořenou v kapalině p h = h.ρ.g