Přežije systém EU pro obchodování s emisními povolenkami Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Nová pravidla veřejné podpory
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Transkript prezentace:

Přežije systém EU pro obchodování s emisními povolenkami Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební unie, Setkání těžařů,

Obsah I.EU ETS, charakteristika, etapy a vývoj cen II.Situace v současné etapě obchodování III. Reakce EU IV.Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů,

I. EU ETS Stanovený cíl: snižovat emise v EU efektivně z hlediska nákladů a umožnit splnit závazky na snížení emisí skleníkových plynů z Kjótského protokolu Těžební unie, Setkání těžařů, Systém obchodování s emisními povolenkami v EU (EU ETS –Emission Trading Systém) zahájen v roce Směrnice 2003/87/ES

I. Charakteristika EU ETS  Jednotlivé podniky/zařízení mají přidělený určitý počet povolenek (strop-cap). Pokud je nevyčerpají, mohou je dále prodat. Pokud vypouštějí do ovzduší větší množství emisí, musí naopak povolenky dokoupit (cap and trade). Těžební unie, Setkání těžařů, Systém by měl podniky motivovat, aby investovaly do ekologických technologií. Tyto investice by měly být výhodnější než nákup chybějících emisních povolenek.  určuje limity na množství skleníkových plynů, které může evropský průmysl každoročně vypustit do ovzduší.

I. Etapy EU ETS 3. obchodovací období jednotný celoevropský emisní limit, hlavní metoda získávání povolenek formou dražby, tržní princip. Výjimka: bezplatné přidělování povolenek pro některé země, včetně ČR, pro centrální vytápění, kogeneraci a modernizaci výroby elektřiny za investice Těžební unie, Setkání těžařů, etapy: 1. obchodovací období přidělení povolenek členským státům na základě národních alokačních plánů (NAP) bezplatné přidělování 95% povolenek, pilotní fáze, pokles pokles cen povolenek v 2006 a hlouběji pak v 2007 (vysoké NAP) 2. obchodovací období přidělení povolenek členským státům na základě přísnějších NAP, bezplatné přidělování 90% povolenek, cíl: napomoci ke splnění 20% snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020, pokles cen v druhé polovině 2008 (hospodářská krize) a pak v roce 2012

I. Vývoj ceny povolenek Těžební unie, Setkání těžařů, Emisní povolenky Evropské unie od svého cenového vrcholu v dubnu 2006 kvůli převisu nabídky ztratily již 91 % hodnoty. Vývoj ceny povolenek za posledních pět let Zdroj:Bloomberg

II. Situace ve 3. obchodovacím období V systému je nadbytek povolenek a v důsledku toho nízká cena povolenky  poptávku po povolenkách snižují zejména pokračující hospodářská krize a investiční nejistota  přebytek povolenek způsobil pokles ceny uhlíku až na 2,80 €/t v lednu 2013  cena uhlíku pro efektivní výstavbu ekologických zdrojů – okolo 20 €/t Těžební unie, Setkání těžařů,

III. Reakce EU Těžební unie, Setkání těžařů, Snaha oživit trh s povolenkami Evropská komise, DG Climate  navrhla odložení aukcí 900 mil.emisních povolenek v letech na roky (back-loading) Evropský parlament  Výbor pro průmysl, obchod a výzkum proti  Výbor pro životní prostředí pro  Plénum EP hlasování 15. dubna 2013 Členské státy  Polsko proti  Velká Británie pro  Německo,ČR nerozhodnuty

III. Reakce EU Těžební unie, Setkání těžařů, Další návrhy na oživení trhu s povolenkami z dílny EU  trvalé vyčlenění povolenek z 3. obchodovacího období  zvýšení ročního redukčního faktoru (t.č.1,74 %)  zvýšení cíle na snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 z 20% na 30%  rozšíření EU ETS na další sektory (např. pohonné hmoty- doposud energetika, výroba a zpracování železa a oceli, zpracování nerostů, papírenský průmysl a lepenka, od 2012 letectví)  cenový management - cenové dno u aukcí, řízení ceny při výkyvech  omezení přístupu k mezinárodním kreditům (mechanismus čistého rozvoje -CDM) a společná realizace -JI) Těžební unie, Setkání těžařů,

IV. Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů, zabývá se interdiciplinárním výzkumem v oblasti energetiky, životního prostředí a technických inovací a hodnocení rizik -v roce 2010 ho časopis Foreign Policy uvedl mezi první stovkou předních světových myslitelů Prof. Václav Smil emeritní profesor kanadské University of Manitoba

IV. Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů, Dotaz k EU ETS na prof. Smila od zástupce ministerstva financí ČR (13. energetický kongres ČR března 2013, Praha) MF: Co si myslíte o budoucnosti EU ETS? Smil: Jaká je cena? MF: Velmi nízká, trochu nad nulou. Smil: Pak je zbytečné o tom dále mluvit. Razantní přístup k nefunkčnímu systému

IV. Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů, ČEZ Podporuje back- loding a další strukturální úpravy EU ETS, preferuje trvalé vyčlenění povolenek a zrychlení redukčního faktoru (Alan Svoboda,13. Energetický kongres ČR). Konference Coaltrans Poland, března 2013, Katowice Back-laoding byl odmítnut a doporučeno uplatňovat po roce roce 2020 transparentní uhlíkovou daň.

IV. Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů, EURACOAL je proti back-loadingu Důvody:  požadované 20% snížení emisí skleníkových plynů do 2020 bude velmi pravděpodobně dosaženo  další zvyšování redukčního cíle je vázáno na mezinárodní dohodu na snižování emisí skleníkových plynů, která se nerýsuje (Kjótský protokol)  EU ETS byl koncipován jako tržní systém, cena může vzniknout jen na základě nabídky a poptávky, intervence nebo dokonce plánovaný dirigismus do systému nepatří  back- loading je jen oddálení problému  z hlediska investic je to změna pravidel uprostřed hry, množství povolenek musí být před každým obchodovacím obdobím jasně stanoveno  v současné hospodářské situaci v Evropě je velmi nemoudré zatěžovat evropskou ekonomiku vyššími náklady na energetiku

IV. Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů, EURACOAL: Dopady back - loadingu  vliv na cenu elektřiny (vyšší cena povolenky + dotace na obnovitelné zdroje energie)  vliv plánovací jistotu podniků v EU ETS narušením harmonogramu aukcí emisních povolenek  vliv na konkurenceschopnost evropského průmyslu  vliv na odchod investorů z Evropy a přesunu výroby mimo země s EU ETS………. JE TO CESTA PRO EVROPU, která se podílí na celosvětových emisích skleníkových plynů 11%

IV. Stanoviska k úpravám EU ETS Těžební unie, Setkání těžařů, Co říkají analytici: CYRRUS, a.s hlavní investiční stratég Marek Hatlapatka Nefungující systém obchodování s emisními povolenkami se zřejmě udrží při životě, ovšem spíše cestou odložení problému, než systematického řešení. Stabilního a předvídatelného regulatorního prostředí se investoři v dohledné době zřejmě nedočkají. Současná situace je nešťastná, protože podmínky na trhu se dramaticky a nepředvídatelně mění během krátkých časových úseků. V energetice je však nutné plánovat na roky dopředu a měnit pravidla v průběhu hry či dokonce zpětně je to nejhorší, co investory může potkat.

Těžební unie, Setkání těžařů, Děkuji za pozornost a za Váš čas Kontakt: Dr. Renata Eisenvortová Tel.: