Portugalsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum10.1.2013 NázevVY_32_INOVACE_05_Z8_Portugalsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PORTUGALSKO.
Advertisements

Portugalsko - nejzápadnější cíp Evropy
Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Parlamentská republika
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island (Islandská republika)
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vypracoval Martin Vincens Gymnázium Havlíčkův Brod
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Polsko Eliška Pokorná.
Portugalsko Marta Kubánková.
Portugalsko Info a obrázky.
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
Andorra.
Oblast: Západní Evropa Andorra
Island.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
PORTUGALSKO.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 22- Portugalsko AnotaceSeznámení s Portugalskem AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci si získají.
Španělsko a Portugalsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Malta Maltská republika
PORTUGALSKO -PORTUGALSKÁ REPUBLIKA- (República Portuguesa)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Švédsko.
RUMUNSKO.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Čína Jan Dušek.
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Nejmocnější státy Evropy
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
Hlavní město – Lisabon Počet obyvatel (80. na světě) Jazyk – portugalština Náboženství - katolické 93 % - protestantské 3 % Rozloha - 92.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Pobaltské státy Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Z8_Pobaltské.
Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.
Libanon
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Portugalsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_05_Z8_Portugalsko TémaPortugalsko Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

PORTUGALSKO

Vznik – 1128 jako hrabství, jako království (odtržení od Leónského království) Hlavní město – Lisabon ( ) Rozloha – km² Počet obyvatel – Jazyky – Portugalština Náboženství – katolické 93 % protestantské 3 % Státní zřízení – Parlamentní republika Prezident - Aníbal Cavaco Silva Měna – Euro Řeky – Douro, Mondego, Tejo, Povrch – nížiny a pahorky Několik fakt

Historie Dominance mořeplavby a zámořských objevů Výhodná poloha na Iberském poloostrově na pobřeží Atlantského oceánu Minulost má vliv na kulturu – v architektuře a v umění převládají maurské a orientální vlivy Během let se v Portugalsku vystřídalo mnoho civilizací – Féničané – Řekové – Keltové – Kartaginci – Římané – Arabové 15. století – Vasco da Gama průzkum nových území Zisk kolonií Jedna z nejstarších univerzit v Evropě v Coimbře, založená v roce 1290 Prezident je volen ve všeobecném hlasování na pětileté období a má omezené pravomoci. Parlament má 230 členů Portugalská karavela

Hospodářství Před rozšířením Evropské unie v roce 2004 patřilo Portugalsko mezi nejchudší země uskupení Zemědělství zaměstnává asi 11% pracujících Významné je pěstování pšenice, kukuřice, vinné révy a oliv Portugalsko je největším světovým pěstitelem korku. Mezi živočišnou výrobou vyniká chov ovcí Portugalsko má značné zásoby rud wolframu a mědi Průmyslu vévodí oděvnictví a obuvnictví, automobilový průmysl a výroba cementu Asi 75% zahraniční výměny zboží této země připadá na EU V zemi se daří rozvíjet oblast služeb, hlavně cestovního ruchu. Portugalsko navštíví ročně cca 20 milionů turistů

Doprava Portugalské vlaky jsou pohodlné a v porovnání s vlaky českými v podstatě i levné Určitě se nejlépe hodí na delší vzdálenosti V okolí Porta a Lisabonu také existuje velmi frekventovaná síť příměstských vlaků za dvě eura se dostanete až 60 km daleko Tyto příměstské vlaky už se spíše podobají metru V Portu je úžasné, že frekventovaná železniční stanice Sao Bento je v podstatě uprostřed města Dálkové autobusy jsou hodně podobné našim, ovšem úskalí je v tom, že v Portugalsku působí několik desítek autobusových společností, které ale nespojuje žádný Idos na zastávkách se platí u řidiče. Metro je v Porgugalsku v Lisabonu a v Portu Narozdíl od našeho metra jezdí portugalské metro po většinu času nad zemí Lístky do metra se v Portu kupují a dobíjejí podle zón a neplatí v MHD Intermodální stanice Gare do Oriente v LisabonuGare do Oriente

Zajímavosti Pěstují nejkvalitnější korkové duby Jediný pevninský soused – Španělsko Mají hrad jako symbol nezávislosti V minulosti národ objevitelů Podle oficiálního dělení na obce nemá Portugalsko město nad obyvatel, neboť obce, které fakticky srostly s centry aglomerací, nadále zůstávají samostatné

Významní lidé Cristiano Ronaldo – Fotbalista hraje za tým CF REAL MADRID Luís de Camões - Básník Fernando Pessoa - Básník

Citace Portugalská vlajka: Portugalský znak: Pezident Portugalska: Portugalská karavela: Autobusová stanice: Cristiano Ronaldo: Luís de Camões: _Fran%C3%A7ois_G%C3%A9rard.jpg _Fran%C3%A7ois_G%C3%A9rard.jpg Fernando Pessoa: Fernando-Pessoa.jpg?uselang=cs