Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
HLEDÁNÍ KOŘENŮ S ROŽNOVSKOU KNIHOVNOU Čtenáři a uživatelé - rok 2005 čtenářů 2 976, dětí 763, návštěvníci , akce 474, z toho 201 pro děti a mládež.
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Města, obce a židovské památky – vzájemná spolupráce Vladimír Vihan, Obnova židovských památek v České republice.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
MĚSTSKÁ KNIHOVNA LOUNY S knihovnou nezabloudíte, knihovna je majákem vašeho života Kadaň 29. dubna 2015.
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Plán rozvoje Kamarádi Stochov Vize Krátkodobý plán na příští rok 2006 Střednědobý plán do r.2010 Dloouhodobý plán do r.2025.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Městská knihovna Louny S knihovnou nezabloudíte, knihovna je majákem vašeho života.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
CENTRUM PRO TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU VE FRYMBURKU
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Svět techniky Ostrava a jeho přínos podpoře podnikavosti žáků
Aktivní senior v České Skalici.
Bc. Jana Řezníčková, sociální pracovnice
Název projektu: Ve škole po škole
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PORADA RF Holasovice
Městská knihovna jevišovice
Co je program Mládež v akci?
NNO partner pro rozvoj kraje
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Transkript prezentace:

Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková

Městská knihovna v Rožnově - statistika Velikost fondu (2014): k. j. Návštěvníci knihovny (2014): Registrovaní čtenáři (2012): (812 dětí do 15 let) Vzdělávací a výchovné akce (2014): 355 Počet hodin pro veřejnost: 38,5 hodin týdně Počet obyvatel:

Městská knihovna v Rožnově  Je komunitní knihovnou  (diskusní fóra, celoživotní vzdělávání, besedy, místo pro setkávání nejrůznějších názorových skupin, občanských sdružení …)  Cílem komunitní knihovny je při zachování kvalitních knihovnických a informačních služeb…  povzbudit místní obyvatele k aktivní účasti na životě své obce, pomoci rozšířit možnosti lidí ovlivnit to, co se s nimi děje  pomoci řešení problémů komunity informační podporou všech zainteresovaných  posilovat vztah lidí k místu, ve kterém žijí  koordinovaně s dalšími organizacemi (a ve spolupráci s nimi) rozvíjet kulturní, vzdělávací a volnočasové aktivity vycházející z potřeb komunity (podpora rozvoje potenciálu místa) (definice viz

Další možnosti komunitní knihovny Propagace regionální historie a tradic Podpora kulturního dědictví Kulturní programy se vztahem k místu

Seniorský projekt / od roku 2007 Město v mé paměti ● Program OSF, Nadace ČS, vlastní financování, Nadace Via, Poštovní spořitelna, Město Rožnov pod Radhoštěm ● Motivační projekt využívající znalostí a dovedností aktivních seniorů ● Senioři nejsou jen příjemci aktivit, ale sami se podílejí na tvorbě aktivit ● Plánují další směřování svých aktivit

Hlavní cíle – Město v mé paměti Nabídli jsme seniorům se zájmem o historii místa prostor pro uplatnění jejich záliby a zjistili, že mají i další zájmy Ukázali jsme možnosti kreativního využití jejich schopností a zkušeností při vytváření lektorských pomůcek o městě, jeho historii a současnosti Nabídli jsme možnost získání lektorských dovedností, které dále využívají při besedách s veřejností - lektorované vycházky s průvodcovským materiálem, který vytvořili Motivujeme k literárnímu sebeuplatnění vydáním prací, které sami vyhodnotí - redakční rada

Výstupy – Město v mé… Fyzické ● 8 netradičních průvodcovských materiálů pamětí města ● letní vycházky pro veřejnost

Výstupy – Město v mé… Fyzické ● Almanach Město v mé paměti / Čtení na webu ● 2 vydané publikace účastníků projektu 2 další „v šuplíku“ ● Edice RMT - Paměť města ● Černobílá Tesla: Jan Surý - vydáno vlastním nákladem ● Edice Milé tisky: 1) Úvaha: Julie Radhošťská 2) Vzpomínky na Rožnov mého mládí: Jindřiška Deáková 3) Rožnovský rynek: Věra Otevřelová 4) Vzpomínky na Josefa Kramoliše: Mirka Baštánová 5) Tak mě asi neznáte: Vladimír Bartošek 6) Vzpomínky na Josefa Tvarůžka: Doubravka Vejmelková 7) Věčně plynoucí čas: Richard Sobotka 8)Tenkrát v pětačtyřicátém: Richard Sobotka 9) Ikarova křídla: Richard Sobotka Vše na:

Výstupy – Město v mé… Fyzické ● Pašerácké stezky ● 1. rožnovský quest – Rožnovská struha Český rozhlas 2: TV Beskyd: questing-hrou-poznate-zajimava-mista/ questing-hrou-poznate-zajimava-mista/

Výstupy – Město v mé… Fyzické ● veřejná čtení z almanachu literárních prací celého týmu pro klienty Domova seniorů ● výstavy ze soukromých archivů 2010 ● kalendář města rok 2011

Výstupy – Město v mé… Nehmotné ● skvělé PR knihovny ● rozrůstající se spolupráce a vzájemná důvěra ● noví spolupracovníci / dobrovolníci při jiných akcích knihovny (např. besedy o historii lázeňství v Rožnově, hodnocení dětských literárních prací, focení akci knihovny...) ● senioři sami přejímají tento model ve svých aktivitách (např. sdružení Přátelé fotografie)

Fotografie – Město v mé…

Podrobněji – Město v mé…

Závěrem? Nepodceňujme seniory! Učme se naslouchat druhým i sobě Nezapomeňme si hrát Každý život je jedinečný Děkuji za pozvání a pozornost