Denní motýli (hmyz). Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ s proměnou dokonalou
Denní motýli.
HMYZ s proměnou dokonalou
ZOOLOGIE ŘÁD: MOTÝLI.
Upraveno (pro ZŠ) z materiálu:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Hmyz Motýli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MOTÝLI.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Elektronická učebnice - I
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis
Pří_082_Rozmanitost přírody_Noční motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Motýli Barbora Žáková
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_52_INOVACE_PŘ _Dvoukřídlí,motýli,prac
Hmyz s proměnou dokonalou
Bezobratlí živočichové travních společenstev
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
Bezobratlí.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Martina Čejková Petr Harmach
Motýli Noční a denní.
Živočichové našich polí Hmyz 4. ročník
Motýli.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Hmyz s proměnou dokonalou
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_02_MOTÝL Autor:Mgr. Libuše Stonawská Předmět:Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO4 Vytvořeno:14.
Motýli Hmyz Holometabolia vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Jinany a cykasy. Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.BOT15.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LOUKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Ještěři a hadi Šupinatí plazi.
Mechorosty.
Etologie ptáků.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_PRVOUKA
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Motýli Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Přesličky, plavuně.
Kapradiny.
Lišejníky.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
MOTÝLI VY_32_INOVACE_XVII-C-19.
Řád: Motýli sací ústrojí se sosákem Živí se rostlinnými šťávami
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hradec Králové
POZNÁVÁME NAŠE BEZOBRATLÉ I
DENNÍ MOTÝLI.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Denní motýli (hmyz)

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO3 Vytvořeno: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Přírodopis Tematický okruh:Biologie živočichů (hmyz) Určeno pro:6. Ročník Anotace: Denní motýli Výukový materiál slouží jako podklad pro výkladovou část hodiny a shrnutí poznatků.Inovace – využití ICT (PC, interaktivní tabule). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kurišová.

Znaky řádu motýli Dva páry křídel vyrůstající z hrudi Vyztuženy žilkami a z obou stran křídla kryjí barevné šupiny, které se překrývají.

Ústní ústrojí sací – dlouhý rozvinutelný sosák. Umožňuje sání nektaru z květů.

Larva motýla = HOUSENKA

Vývoj nepřímý – PROMĚNA DOKONALÁ = vývoj zahrnuje stadium kukly vajíčko housenka kukla motýl

Dělení motýlů Podle způsobu života (období převažující aktivity) Motýli - denní a noční

Babočky Babočka paví oko -housenky jsou černé, živí se listy kopřiv a chmele, je hojná Babočka kopřivová -hojná, housenky na kopřivách Babočka admirál -u nás se zdržuje pouze v létě. Přezimuje na jihu Babočka osiková -housenky na osikách, vrbách a břízách - dle oblastí vzácná

Otakárci Otakárek fenyklový - housenky na mrkvi, kmínu, fenyklu (miříkovité) Otakárek ovocný - housenky na trnkách, ovocných stromech

Okáči Okáč luční Okáč bojínkový - hojný Viz obrázek (same c )

Bělásci Bělásek zelný (viz obrázek) - velmi hojný - škůdce - housenky na zelí, kapustě květáku Bělásek řeřichový POHLAVNÍ DVOJTVÁRNOST = samec se liší od samice ( m á na špičce předních křídel oranžovou skvrnu) Bělásek řepový, řepkový

Modrásci - drobnější motýli - nápadná pohlavní dvojtvárnost Samci zbarvení domodra Samičky hnědé Modrásek jetelový Modrásek bahenní (obrázek)

Vřetenušky -drobní motýli s bělavými nebo červenými skvrnami na předních křídlech -let nízko u země -při vyrušení znehybní -Vřetenuška tužebníková

Další denní motýli Perleťovci Perleťovec stříbropásek - louky, pole Perleťovec malý – polní cesty Žluťásci tvoří jednu skupinu s bělásky Mnoho druhů motýlů obývá tropické oblasti

Zdroje křídlo KIN, Karol. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí creative Commons 2.5 Generic na WWW: < sosák wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. housenka office.microsoft.cz cz/images/zvirata- CM aspx?qu=mot%C3%BDli&ex=1#ai:MP | housenka s listem CM aspx?qu=housenka&ex=1#ai:MP |

babočka cz/images/results.aspx?qu=mot%C3%BDl&ex=1&origin=FX #ai:M P otakárek CM aspx?qu=mot%C3%BDli&ex=1#ai:MP | okáč HUHULENIK. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na WWW:. bělásek RV. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na WWW:.

modrásek ROSENZWEIG. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na WWW:. vřetenuška BEYER, Simone. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 2.5 Generic na WWW:.