Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ZELENINY1 Název materiálu (téma): ZELENINY1 Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY1 (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
ZELENINY Mgr. Zbyněk Němec, , 9.ročník, V/2/III, Člověk a příroda, Přírodopis, ZELENINY1, interaktivní práce žák - tabule je důležitá jako zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé se využívají i jako koření. Pěstují se Na polích, zahradách V pařnících, ve sklenících
Dělení Plodová zelenina - tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek Kořenová zelenina - mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička Listová zelenina - salát, chřest, celer, zelí, špenát Cibulová zelenina - čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek Košťálová zelenina - brukvovité druhy, zelí, kapusta, květák, brokolice Kořeninová zelenina - řazená i podle názvu mezi koření, patří sem majoránka, kmín, kopr, fenykl
Plodová zelenina Okurka salátovky – jsou vhodné k přípravě okurkových a zeleninových salátů Okurky nakládačky - jsou vhodné k zavařování
Plodová zelenina Tykev obecná – konzumuje se syrový Meloun cukrový- konzumuje se syrový nebo sušený
Plodová zelenina Meloun vodní– konzumuje se syrový Rajče jedlé – lilek rajče – konzumuje se syrová nebo tepelně upravená
Kořenová zelenina Mrkev obecná – konzumuje se syrová, přidává do polévek a omáček Petržel kadeřavá - zpracovává se její nať i kořen – do polévek
Kořenová zelenina Celer hlíznatý– zpracovává se její nať i kořen – do polévek Ředkvička setá - konzumuje se její kořen
Test 1.Na co se pěstuje zelenina?. Dává nám vitamíny, vlákninu a minerály 2. Jak rozdělujeme zeleninu? Plodová zelenina, Kořenová zelenina, Listová zelenina, Cibulová zelenina, Košťálová zelenina, Kořeninová zelenina 3. Jakou znáš plodovou zeleninu? Okurky, tykve, meloun, rajčata 4. Jakou znáš kořenovou zeleninu? mrkev, petržel, celer, ředkvička
meloun/images:vodni-meloun-4.vodni-meloun-popis.htm meloun/images:vodni-meloun-4.vodni-meloun-popis.htm file=8472&article= file=8472&article=2028