Pavla Tesařová Základní škola Řevnice Vedoucí práce: PhDr.Olga Tomková, Ph.D. školní rok: 2014-2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST..
Advertisements

Romantismus v hudbě ruských skladatelů
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Datum (období) vytvoření: červen 2011
Romantismus v hudbě německých skladatelů
Hudební výchova 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Klasicismus v evropské hudbě
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
JOHANN SEBASTIAN BACH.
Richard Wagner –
Beethoven by Andy Ludwig van
ANTONÍN DVOŘÁK.
Novoromantismus Richard Wagner
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
ANTONÍN DVOŘÁK.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Český hudební romantismus
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
19.1 Světoví hudební velikáni
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Maturitní předmět: Dějepis
Emil František Burian
Národní obrození.
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Vrcholná renesance II Mgr. Jakub Tomala.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Novoromantismus Richard Wagner Připravil: Mgr. Alexandr Šťastný, dipl. um.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3C_19_ Hudební romantismus.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
REALISMUS polovina 19. století. Základní anotace  Dějepis - Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.13  Autor: Mgr. Soňa Blažková 
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_20_ANTONÍN_DVOŘÁK_TEST Dějiny hudby listopadu 2012 A. Dvořák– život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Dějiny hudby a její osobnosti
Romantismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
BAROKO KLASICISMUS ROMANTISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Světoví hudební skladatelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Richard Wagner AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_19
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Pavla Tesařová Základní škola Řevnice Vedoucí práce: PhDr.Olga Tomková, Ph.D. školní rok:

Jeden z nejvýznamnějších skladatelů 19. století Výrazný představitel hudebního romantismu Spisovatel Básník

O jeho budoucím zaměření na hudbu rozhodlo okouzlení operou Fidelio od Beethovena Inspirace v Beethovenových symfoniích Od roku 1831 studie na universitě v Lipsku Ve 21 letech kapelníkem v Magdenburku 29. března 1836 premiéra opery Das Liebesverbot 24. listopadu 1836 se oženil s Minnou Planerovou Krátce působil jako hudební ředitel v Královci a jako dirigent v Rize 1839 odešel z Rigy a překročil rusko-rakouskou hranici

Prostředí náladového publika, nevypočitatelné módy, obchodu a korupce F. Liszt: „…Křiklavý rozpor mezi skutečností a pompézními frázemi…“ H. Berlioz: „…Chce-li někdo být v Paříži skladatelem, musí se spoléhat jen a jen na sebe…“ Wagner se zde po tři roky v bídě živil psaním článků pro hudební časopisy a opisováním not pro pařížské nakladatelství Po pobytu v Paříži Wagner plánuje operu Tannhäuser Paříž:

Po roce 1842 Wagner šéfem drážďanské opery po slavném uvedení oper Rienzi a Bludného Holanďana 1845 dokončena partitura Tannhäusera – premiéra na podzim V červnu r vznik opery Lohengrin k provedení díla nedošlo, protože se Německo stávalo evropským revolučním střediskem smrt matky Účast v bojích na barikádách Wagner, stíhán zatykačem, uprchl k Lisztovi a poté se usídlil v Curychu

Bez finančních problémů r povolán do Mnichova králem Ludvíkem II. Skládání opery Prsten Nibelungův, budování bayreuthského divadla r ve Švýcarsku zkomponování opery Mistři pěvci Norimberští 25. srpna 1870 se Wagner po smrti své první ženy znovu oženil s Cosimou de Flavigny vrcholné drama Parsifal Zemřel 1883 v Benátkách

Orig. Der fliegende Holländer

Festivalové divadlo na tzv. Zeleném vrchu Postaveno Otto von Brückwaldem Podle návrhů Richarda Wagnera a Gottfrieda Sempera Pozemek obdržel Wagner od města zdarma 29. dubna 1872 první výkop 22. května položen základní kámen Náklady na samotnou stavbu divadla: ,09 marek Odlišné rozsazení nástrojů

Bavorský král Ludvík II.