Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/03.0044 ZEMĚPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik a vývoj litosféry
Advertisements

Opakování Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách?
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
DRUHY ZEMĚTŘESENÍ (podle původu)
Strukturní geologie litosféry
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Sopečná činnost 1.divergentní desková rozhraní (středooceánské hřbety a kontinentální riftové zóny)  2. horké skvrny 3. konvergentní desková rozhraní.
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Litosféra II..
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Název Endogenní pochody - vulkanismus Předmět, ročník
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
Interaktivní „idealizovaný“ průřez sopkou
ÚLOHA SOPEK PŘI FORMOVÁNÍ RELIÉFU ZEMĚ
Zemětřesení a sopečná činnost
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečné jevy.
Sopečná činnost Jan Dušek.
POHOŘÍ VZNIKNE SOPEČNOU ČINNOSTÍ ZEMĚTŘESENÍM TAJFUNEM.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Planeta Země - Litosféra
Endogení geologické děje
Stavba a složení Země Kollarov J..
LITOSFÉRA I..
Vnitřní geologické děje
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Sopečná činnost Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Sopečná činnost.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Sopečná činnost a zemětřesení
Vznik pohoří.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Název vzdělávacího materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sopky a sopečná činnost
Schéma vzniku a průběhu
Vzdělávací materiál: Litosféra a litosférické desky Operační systém:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
AZ KVÍZ Geologické děje
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Sopky a sopečná činnost
Přírodní složky a oblasti Země
Schéma průřezu sopkou.
LITOSFÉRA sopečná činnost
Geologické děje.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS

Litosféra Pevný horninový obal Mocnost 5 – 300 km Zemská kůra a část svrchního pláště Spodní hranicí je astenosféra Není celistvá → rozčleněna na litosférické desky Najdi příklady litosférických desek??

Litosférické desky Desky jsou odděleny hřbety, zlomy, příkrovy Desky se pohybují po astenosféře Pohyb je 1 – 5cm za rok max.14 cm ( Kalifornie, Somálský pol.) Pohyb desek se na povrchu projevuje - pevninotvornými pochody - horotvornými pochody - sopečnou činností - zemětřesením endogenní pochody

Litosférické desky

Endogenní pochody Pochody získávají energii z nitra Země Nejsou závislé na vnějších podmínkách Vznikají velkotvary – sopky, hluboká údolí, pohoří Patří mezi vnitřní krajinotvorné činitele Většinou zvyšují nadmořskou výšku Geologie Geomorfologie

Sopečná činnost Vulkanismus → přemísťování magmatických hmot z nitra na povrch Země (magma, plyny, páry) Místo projevu na povrchu – sopky, lávové plošiny, gejzíry …. Geologicky nejmladší období – čtvrtohory Příklady sopek:…………………………… ??

Sopečná činnost Příklady typů sopek: 1.Štítové sopky – plošší, pomalu vytéká láva, Havajské sopky 2. Střídání explozí s výlevy lávy, plynů a par s obdobím klidu, láva stéká po bocích kužele → stratovulkány, Stromboli 3. Vesuv – silné epizodické exploze, hodně plynů, dopadá na zem jako popel

Stromboli

Etna

Vesuv - kaldera

Vesuv

Havajské sopky - štítové

Manua Kea

Sopky

Pojmy Pyroklastika – pevné částice vylétající ze sopky (horniny a kusy ztuhlého magmatu) Tefra – pyroklastika dopadající na povrch Země ( pumy, lapilli, prach…) Magma – horniny v sopouchu v tekutém stavu Kaldera – rozmetaná horní část jícnu sopky (Vesuv) Ohnivý kruh – okraj Tichého oceánu, vyskytuje se zde sopečná činnost a zemětřesení

Nej Největší doložená erupce – Krakatoa 1883 Jediná činná sopka na evropské pevnině – 1279 m.n.m - ………………….? Nejvyšší činná sopka v Evropě – 3323 m.n.m-..? Nejvyšší sopkou Asie - pol.Kamčatka -……….? Nejvyšší vulkán na Zemi – Ojos del Salado Nejmladší sopky v ČR –………… a ………..hůrka Sopečná pohoří v ČR - ……………………………? Postvulkanické projevy v ČR – termální prameny? bahenní sopky – přírodní rezervace……… ?

Zdroje content/gallery/stromboli/stromboli- eruzione.jpghttp:// content/gallery/stromboli/stromboli- eruzione.jpg e/stromboli/1107/stromboli_e31401m.jpghttp:// e/stromboli/1107/stromboli_e31401m.jpg estri_craters.jpghttp:// estri_craters.jpg volcano.jpghttp://topnews.net.nz/data/Mt-Etna- volcano.jpg content/uploads/2012/01/etna.jpghttp:// content/uploads/2012/01/etna.jpg n/photos/italy/etna/1999/etna_8361.jpghttp://images.volcanodiscovery.com/fileadmi n/photos/italy/etna/1999/etna_8361.jpg content/uploads/vesuv.jpghttp://procproto.cz/wp- content/uploads/vesuv.jpg oehoe.jpghttp:// oehoe.jpg _o2.jpghttp://nd01.jxs.cz/286/167/a1622aa742_ _o2.jpg ovolcano.jpghttp:// ovolcano.jpg e/04-HawaiianStarlight_Film- MaunaKea_Puu-Cuillandre.jpghttp:// e/04-HawaiianStarlight_Film- MaunaKea_Puu-Cuillandre.jpg ker/images/Mauna_Kea_1.jpghttp:// ker/images/Mauna_Kea_1.jpg