Přímočaré šíření světla. Prochází-li světlo čistým vzduchem → NEVIDÍME JE Světelné paprsky „VIDÍME“ → procházející světlo se odráží na částečkách prachu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy a jejich využití
Advertisements

Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Světelné jevy Optická prostředí Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Digitální učební materiál
Světelné jevy a jejich využití
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
zpracovaný v rámci projektu
Světelné jevy a jejich využití Co už víme o světle
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_609_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Odraz světla. Zákon odrazu světla
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Přímočaré šíření světla
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Základní zákony geometrické optiky
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
zpracovaný v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Holografie Z. Tognerová VIII. A.
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optické čočky Ročník:4. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/1 Název : Inovace.
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
Lom světla Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Název projektu: Škola a sport
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
19.1 Světelné jevy – šíření světla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Šíření světla Vypracoval: Lukáš Karlík
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
Optika – vznik světelných svazků
Optika – vznik světelných svazků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Čočky Vypracoval: Lukáš Karlík
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
Optika – druhy zrcadel.
Třída 3.B 3. hodina.
Druhy optických prostředí
Čočka spojka a rozptylka
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Přímočaré šíření světla

Prochází-li světlo čistým vzduchem → NEVIDÍME JE Světelné paprsky „VIDÍME“ → procházející světlo se odráží na částečkách prachu, kouře, mlhy… a pak přichází do našeho oka. ŠÍŘÍ SE SVĚTLO OPRAVDU PO PŘÍMKÁCH???

Světelný paprsek Důkaz: Z tvrdého papíru si vytvoř kornout Upevni jej na baterku tak, aby zaclonil všechno světlo Ustřihni růžek kornoutu – vznikne malý otvor V zatemněné místnosti rozsviť baterku a pozoruj šíření světla prostředím SVĚTELNÝ PAPRSEK = ÚZKÝ SVAZEK SVĚTLA

Šíření světla otvorem clony Bodový světelný zdroj před kruhovou clonou Na promítací stěně světelný kruh zvětšování a zmenšování světelného kruhu BODOVÝ ZDROJ →rozbíhavý světelný paprsek

Rovnoběžný světelný svazek SVĚTLO SE ŠÍŘÍ PŘÍMOČAŘE ve stejnorodém prostředí

Přímočaré šíření světla Malé otvory dvou clon Ze svítícího bodu se světlo rozšíří na stěnu, jestliže otvory leží v téže přímce

Využití přímočarého šíření světla Zeměměřictví – vytyčení přímek Stavitelství Zaměřování střelby

Dírková komora Vynalezl ji 1321 Levi Gerson Krabička z papíru s malým otvorem vepředu Zadní stěnu tvoří stínítko – ze skla či z průsvitného papíru - zde se vytváří obraz předmětu vyvinul se dnešní fotografický přístroj

Použité zdroje: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 7. ročník základní školy. 4.vyd. Praha: Prometheus, ISBN KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 7. ročník základní školy. 4.vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, O. Fyzika pro gymnázia – Optika. 3. vyd. Praha: Prometheus, Obrázky: – na téma zeměměřič, zaměření střelby, stavitelství…