ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pomocné vědy historické
Advertisements

Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: kultura, školství, náboženství Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 6/2012.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: správa, armáda, gladiátoři, triumvirát Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum:
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: boj, právo, vláda Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace: podpora.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu I. (dějepis, historie, historické prameny,
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ charakteristika Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 3 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Archaické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace:
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Lenka Hrnčířová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ POJMY Historie - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Přídavná jména přivlastňovací.
Rozdělení zemí podle vyspělosti
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní statistické pojmy
Historické prameny a pomocné vědy historické
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Bakalářské studium archivnictví samostatný obor maior minor
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Historické prameny a pomocné vědy historické
Transkript prezentace:

ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém se žáci seznamují s dějinami. Slovo dějepis vzniklo spojením slovesa psát a podstatného jména děj. Dějepis si klade za cíl popisovat minulé děje, události. S dějinami se žáci setkávají již na prvním stupni v hodinách vlastivědy.

DĚJEPISEC,HISTORIK Dějepisec, historik je člověk, který se zabývá studiem a výkladem lidské minulosti. Xenofón – řecký historik, který žil ve starověku. Gaius Julius Caesar – římský politik, vojevůdce a také spisovatel. Ve svém díle popsal vojenská tažení v Galii. Sir Arthur Evans – archeolog, který se proslavil vykopávkami na Krétě.

POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Pomocné vědy historické jsou vědní disciplíny, které svými metodami pomáhají historikovi hlouběji proniknout do podstaty vývoje lidské společnosti. PALEOGRAFIE – věda, která studuje stará písma. Učí správně číst a pochopit písemné prameny. CHRONOLOGIE – je to nauka o měření času, o způsobech a prostředcích k tomu užívaných. GENEALOGIE- věda, která zkoumá nejen rodokmeny šlechtických rodů, ale také rodinné vztahy u všech skupin obyvatelstva. Historie, Historie, Historie, Historie, Historie, Historie, Historie, Historie A začal nový školní rok. TÁTAMÁMA SESTRA BRATR JÁ

HISTORICKÁ METROLOGIE – jejím úkolem je shromažďování informací o délkových, hmotnostních a od nich odvozených mírách v minulosti. DIPLOMATIKA – je věda zabývající se studiem písemností úřední povahy ve spojitosti s dějinami institucí, které tyto písemnosti produkují. KODIKOLOGIE – studuje rukopisy neúřední povahy. SFRAGISTIKA – pomocná věda historická o pečetích, kterými byly vybaveny listiny. Každý o něm píše, že to byl nudný patron, ale zdání klame. Drahá Lucie. Máš nádherné oči a rty, miluji vůni tvých vlasů, mé srdce Ti na podnose donesu, v náručí si Tě domů donesu.

EPIGRAFIKA - věda o nápisech, které byly ryty, tesány, odlévány, řezány modelovány či přímo malovány na nejrůznějších archeologických látkách mimo papyrus, voskové tabulky a kůru stromů. HERALDIKA – je věda, která se zabývá studiem znaků – erbů, jejich vznikem, užíváním a vývojem. NUMISMATIKA – zkoumá funkce platebních prostředků v procesu obchodování od nejdávnější minulosti po současnost.

Kdo zná minulost, je schopen lépe hájit a podporovat myšlenky a úmysly dobré. A být odpůrcem toho, z čeho nejspíš nic dobrého nevzejde.

LITERATURA KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN HLAVÁČEK, Ivan, Jaroslav KAŠPAR a Rostislav NOVÝ. Vademecum pomocných věd historických. 3. vyd. Jinočany: H+H Vyšehradská, s.r.o., ISBN Zdroje obrázků [ ] Xenofón LUOuQMce5hAewloDICw&tbm=isch [ ] Sir Arthur Evans LUNy0O9OHhQfY9ICYDA&tbm=isch [ ] Gaius Julius Caesar uLUN2YIeaR0QWPrICoAw&tbm=isch Pergamenový svitek- vlastní zdroje Rodokmen –vlastní zdroje Dopisní obálky- vlastní zdroje Erb- vlastní zdroje Mince-vlastní zdroje