Powerpoint Templates Page 1 VY_32_INOVACE_16_30_Otto von Guericke a Jan Evangelista Torricelli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atmosférický tlak a jeho měření
Advertisements

Evangelista Torricelli
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
Mechanické vlastnosti plynů.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_18 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
JAN EVANGELISTA TORRICELLI
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Evangelista Torricelli
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Evangelista Torricelli
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jan Evangelista Torricelli
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Evangelista Torricelli
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Historické experimenty
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
PLYNY.
VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby. Spojené nádoby Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace může sloužit.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Atmosférický tlak a jeho měření
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_18
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Powerpoint Templates Page 1 VY_32_INOVACE_16_30_Otto von Guericke a Jan Evangelista Torricelli

Powerpoint Templates Page 2 Otto von Guericke a Jan Evangelista Torricelli Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Andrea Masaříková Autor: Mgr. Andrea Masaříková Jazyk: Čeština Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: životopis fyziků Očekávaný výstup: životopis fyziků Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: Klíčová slova: Otto von Guericke a Jan Evangelista Torricelli Druh učebního materiálu: prezentace Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let Typická věková skupina: 12 – 15 let

Powerpoint Templates Page 3 Powerpoint Templates Otto von Guericke 20. listopadu 1602, Magdeburk – 11. května 1686, Hamburk

Powerpoint Templates Page 4

Powerpoint Templates Page 5 Život: Guericke studoval v letech 1617 až 1619 na univerzitě v Lipsku, později v Helmstedtu. Potom odešel do Jeny, kde v letech 1621 až 1623 studoval právo. Po ukončení studií rok cestoval po Anglii a Francii. V roce 1666 byl povýšen do šlechtického stavu, kdy si zvolil i jméno Otto von Guericke.

Powerpoint Templates Page 6 Vědecká práce : Při svých pokusech zjistil, že při kování se dlouhé železné předměty mohou za určitých podmínek zmagnetizovat. Zkonstruoval první přístroj na získávání elektrických nábojů - byla to koule ze síry, která se při otáčení třela rukou. Sestrojil i vzdušný teploměr a objevil vodní barometr. Největší význam měly však jeho výzkumy prázdného prostoru vacua spatio. Objevil a zkonstruoval zařízení (vývěvu) na odčerpávání vzduchu z uzavřených nádob. Pozoroval, že vzduch je potřebný k hoření i pro šíření zvuku.

Powerpoint Templates Page 7 Vývěva Vývěva je zařízení, které odčerpává vzduch či jiné plyny z uzavřeného prostoru a vytváří tak částečné vakuum. Vývěva je vlastně plynové čerpadlo, proto podobně jako u čerpadel existuje řada různých konstrukčních řešení vývěv. Vývěvy můžeme dělit jednak podle fyzikálního principu činnosti, jednak podle míry vakua, které mohou dosáhnout.

Powerpoint Templates Page 8 Vědecká práce: V té době vzbudily největší ohlas jeho tzv. magdeburské pokusy. Spojil dvě kovové polokoule a odčerpal z nich vzduch. Osm párů koní je nedokázalo od sebe odtrhnou. Když však vpustil dovnitř kohoutem vzduch, koule se oddělily bez použití síly. Tím prokázal, že obě polokoule nebyly k sobě pevně připoutány vzduchoprázdnem, ale že polokoule držel u sebe tlak okolního vzduchu. Tyto pokusy vyvrátily Aristotelovo tvrzení. Guerickovy pokusy otevřely vědcům oči a umožnily zavrhnout Aristotelovy představy o prostoru.

Powerpoint Templates Page 9

Powerpoint Templates Page 10 Jan Evangelista Torricelli (15. října 1608 – 25. října 1647)15. října října1647 italský fyzik a matematik znám je především díky vynálezu barometru

Powerpoint Templates Page 11 Kapaliny Jan Evangelista Torricelli zkoumal účinky zemské tíže na kapaliny. Pro rychlost výtoku otvorem ve stěně nádoby v hloubce h pod hladinou nalezl vztah, podobný jako platí pro rychlost volného pádu po uražení dráhy h první ucelené základy hydrodynamiky lze nalézt v Torricelliho díle Trattato del moto.

Powerpoint Templates Page 12 Život: Narodil se 15. října 1608 ve Feanze. Byl sirotek, kterého vychovával jeho strýc, učený mnich. Torricelli byl nejnadanějším žákem G. Galileiho (později se stal jeho nástupcem v úřadu dvorního matematika na dvoře velkovévody toskánského).G. Galileiho

Powerpoint Templates Page 13 Torricelliho pokus z roku 1644 Dokazoval jím, že vzduch není nehmotný, ale že na něj působí síla, která vyvolává atmosférický tlak

Powerpoint Templates Page 14 Torricelli a matematika Ve své knize Quadratura parabolae et Solido hyperbolico acuto podrobně popisuje vlastnosti kuželoseček a uvádí analytické řešení i takových případů, jakými je vedení tečny v bodě paraboly.

Powerpoint Templates Page Jan Evangelista Torricelli vynalezl rtuťový barometr. Torricelli se také pokoušel o konstrukci rtuťového teploměru. Jan Evangelista Torricelli zemřel 25. října 1641 ve Florencii.

Powerpoint Templates Page 16 Zápis Otto von Guericke 20. listopadu 1602 – 11. května listopadu května1686 německý fyzik, politik, vědec a vynálezce, objevitel vývěvy a vakuafyzikpolitikvědecvývěvyvakua pokus: magdeburské polokoule – důkaz tlaku okolního vzduchu

Powerpoint Templates Page 17 Evangelista Torricelli (15. října 1608 – 25. října 1647)15. října října1647 italský fyzik a matematik vynálezce barometru Torricelliho pokus - vzduch není nehmotný, působí na něj síla, která vyvolává atmosférický tlak

Powerpoint Templates Page 18 Zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. cke rricelli