Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evangelista Torricelli

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evangelista Torricelli"— Transkript prezentace:

1 Evangelista Torricelli
Narození 15. října Faenza Úmrtí 25. října Florencie italský fyzik a matematik, znám je především díky vynálezu barometru.

2 Evangelista byl roku umístěn do jezuitské koleje, kde studoval matematiku a filosofii až do roku Roku 1627 byl poslán do Říma, aby studoval vědu pod dozorem benediktína Benedetto Castellii, profesora matematiky na Collegio della Sapienzaa v Pise. Po Galileově smrti (8. ledna 1642), požádal velkovévoda Ferdinando II de' Medicii Torricelliho, zda by nepokračoval na Galileově postu velkovévodova matematika a profesora matematiky na Univerzitě v Pise. Torricelli zemřel ve Florencii pár dnů poté, co chytil břišní tyfus, pochován je v San Lorenzo. Na jeho počest byl pojmenován asteroid 7437 Torricelli.

3 Jednotka Torr se dnes používá např. při měření krevního tlaku.
Jeho díla a vynálezy Barometr Torricelliho hlavní vynález byl rtuťový barometr, který vzešel z pozorování praktického problému. V roce 1643 použil 1 metr dlouhou na jednom konci zaslepenou trubičku, naplnil ji rtutí a postavil ji na výšku do nádržky se rtutí. Jednotka Torr se dnes používá např. při měření krevního tlaku.

4 Torricelliho zákon Torricelli také zformuloval Torricelliho zákon,
vysvětlující rychlost proudění kapaliny z otvoru na boku nádoby. Jde přitom o speciální případ Bernoulliho rovnice.

5 Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Evangelista_Torricelli


Stáhnout ppt "Evangelista Torricelli"

Podobné prezentace


Reklamy Google