Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
Práce s vektory a maticemi
MATLAB LEKCE 7.
Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Lineární rovnice se dvěma neznámými
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
( část 2 – vektory,matice)
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Lineární programování Simplexový algoritmus
Lineární algebra.
Úvod do Teorie množin.
Matice D.: Matice je systém m .n čísel, uspořádaný do m řádků a n sloupců. Je to jenom symbol, nemá to žádnou číselnou hodnotu! Označení: řádek, řádkový.
Gaussova eliminační metoda
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Vektory Práce s vektory Př.: Mějme dva vektory z Udělejme kombinace
Lineární zobrazení Definice 46.
Inverzní matice potom Že je to dobře:.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matice.
Způsob řešení soustavy lineárních rovnic
2.2.2 Úplné kvadratické rovnice
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
A. Soustavy lineárních rovnic.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
2.2 Kvadratické rovnice.
Lineární zobrazení.
Základní operace s maticemi
Vektorové prostory.
Spojení a průnik podprostorů
Základní operace s maticemi
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Matice přechodu.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustava lineárních rovnic
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Soustavy lineárních rovnic. Soustava m lineárních rovnic o n neznámých a 11 x 1 + a 12 x 2 + … + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + … + a 2n x n = b.
Ryze kvadratická rovnice
Kvadratická rovnice.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Jednoduché rovnice, užití druhé ekvivalentní úpravy
A. Soustavy lineárních rovnic. y = 2x + 5 2x – y = -5 a 1 x 1 + a 2 x 2 = b a 1 = 2 a 2 = -1 b = - 5 x + y = 5 3x + 3y = 18 x + y = 5 3x + 3y = 15 x +
ALGEBRAICKÉ STRUKTURY
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
Simplexová metoda.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
Matematika pro ekonomy Jaro 2012 Ivana Vaculová
Řešení rovnic Lineární rovnice 1
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
1 Lineární (vektorová) algebra
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
27 ROVNICE – POČET ŘEŠENÍ.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

Matice Přednáška č.4

Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice

Různé druhy matic  Čtvercová matice matice řádu n  Obdélníková matice typu  Jednotková matice I (E)  (Hlavní) diagonála matice  Diagonální matice  Nulová matice….všechny prvky=0  Horní(dolní)trojúhelníková matice: A čtvercová  Horní(dolní) lichoběžníková matice:A obdélníková

Operace s maticemi  Součet matic  r-násobek matice A,  rovnost matic  součin matic :Buď a matice. Součinem  AB těchto matic (v tomto pořadí) rozumíme matici, kde Mocniny matice

příklad  Vypočtěte

Příklad pokračování

Vlastnosti matic  Vlastnost: Buď a, a matice a. Pak platí  1),  2) 3)

Hodnost matice  Definice: Řekneme, že matice je v Gaussově tvaru, jestliže žádný řádek matice se neskládá ze samých nul a první nenulové číslo každého řádku je zároveň poslední nenulové číslo příslušného sloupce  Definice: Nechť A je matice typu (m,n). Hodností h(A) matice A budeme rozumět počet řádků matice v Gaussově tvaru.

Další vlastnosti matic  Vlastnost: Hodnost matice A se nezmění, jestliže v matici A  1) vynásobíme nějaký řádek (sloupec) nenulovým číslem  2) přičteme-li b-násobek nějakého řádku (sloupce) k jinému řádku (sloupci).  3) přehodíme-li dva řádky (sloupce)  4) vynecháme-li řádek (sloupec), který je lineární kombinací ostatních řádků (sloupců).  Důsledek: Hodnost trojúhelníkové matice je rovna počtu jejích nenulových řádků (sloupců).

Příklad- Určete hodnost matice

Příklad- pokračování

Regulární a singulární matice  Definice: Čtvercová matice A se nazývá regulární, jestliže její hodnost je rovna jejímu řádu. Každá jiná matice se nazývá singulární.  Vlastnost: Součin regulárních matic téhož řádu je zase regulární matice.  Vlastnost: Jestliže A,B jsou matice, pro které existuje součin AB, potom h(AB)=nim(h(A), h(B))  Definice: Lineární kombinací řádků a 1,…, a k matice A je vektor u, kde u=α 1 a 1 + α 2 a 2 +…+ α k a k,, kde α 1, α 2,…,α k jsou reálná čísla

Transponovaná matice  Definice: Nechť A je matice typu (m,n). Matice A T je typu (n,m) se nazývá transponovaná matice k matici A, jestliže  Vlastnosti: 

Příklad

Symetrická, antisymetrická, inverzní matice  A je symetrická matice, jestliže  A je antisymetrická matice, jestliže  Definice: Nechť A je matice. Matice A -1, pro kterou platí  A -1 A=AA -1 =I se nazývá inverzní matice k matici A.  Vlastnosti: 1) inverzní matice k matici A existuje právě tehdy, když A je regulární matice  2)  3)  4) je regulární a  Výpočet inverzní matice-Gaussova metoda – za matici za čáru připíšeme jednotkovou matici a upravujeme povolenými úpravami tak, abychom před čarou dostali jednotkovou matici. Matice za čarou bude inverzní matice k zadané matici.

Příklad

Příklad-nalezněte inverzní matici k matici

Příklad-pokračování

zkouška  A -1 A=I

Maticové rovnice  Rovnice, ve kterých koeficienty i neznámá jsou matice.  Příklad: Vyjádřete matici X z rovnice  AX-B=C, kde A,B,C jsou matice odpovídajících rozměrů  AX=C+B  X=A -1 (C+B)

Maticové rovnice  Z rovnice AX+C=D vyjádřete matici X  AX=D-C  A -1 | AX=D-C  A -1 AX=A -1 (D-C)  IX=A -1 (D-C)  X=A -1 (D-C)

Maticové rovnice  Z maticové rovnice XA=B vypočtěte matici X, kde  X=B A -1

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy homogenních lineárních rovnic  Definice: Buď a  Homogenní soustavou m rovnic o n neznámých  rozumíme rovnici.  Matice A se nazývá matice soustavy a vektor, pro který, nazýváme řešením této soustavy.

Vlastnosti soustav homogenních lineárních rovnic  Hodností soustavy rozumíme hodnost matice A  Soustava homogenních rovnic je vždy řešitelná. Pokud hodnost matice soustavy je rovna počtu neznámých, má soustava pouze triviální řešení (tedy jediné)(triviální řešení-všechny složky nulové).  Pokud hodnost matice soustavy je menší, než počet neznámých, pak má soustava nekonečně mnoho řešení, které vyjádříme pomocí n-h parametrů.

 Definice: Buď A matice typu a B matice typu. Homogenní soustavy rovnic a se nazývají ekvivalentní, jestliže mají stejné množiny řešení, tj..  Vlastnost: Buď A matice typu a B matice typu. Pak soustavy a jsou ekvivalentní matice A a B se dají pomocí úprav zachovávajících hodnost matice převést na stejné matice v Gaussově tvaru.

Příklad  Nalezněte řešení soustavy rovnic

Příklad  Nalezněte řešení soustavy rovnic

Soustavy nehomogenních lineárních rovnic  Definice: Buď A matice typu, nehomogenní soustavu m lineárních rovnic o n neznámých rozumíme rovnici.  vektor řešení  vektor pravých stran

Vlastnosti soustav nehomogenních lineárních rovnic  Matici nazýváme rozšířenou maticí soustavy ….. homogenní soustava příslušná soustavě.

Řešitelnost soustavy nehomogenních lineárních rovnic  Věta:(Frobenius) Nehomogenní soustava lineárních rovnic je řešitelná hodnost h matice soustavy A je rovna hodnosti rozšířené matice soustavy.  Soustava nemá řešení, jestliže  má jediné řešení  má nekonečně mnoho řešení

Vlastnosti  Vlastnost: Nechť je řešení soustavy lineárních rovnic. Pak vektory, kde je libovolné řešení příslušné homogenní soustavy, tvoří právě všechna řešení soustavy.  Definice: Buď A matice typu a B matice typu. Nehomogenní soustavy rovnic a se nazývají ekvivalentní, jestliže mají stejné množiny řešení, tj..

 Vlastnost: Buď A matice typu a B matice typu. Pak soustavy a jsou ekvivalentní matice a matice se dají pomocí úprav zachovávajících hodnost matice převést na stejné matice v Gaussově tvaru.  Gaussova eliminační metoda- převádí matici soustavy na matici v Gaussově tvaru. A řešení nalezneme ze soustavy s touto maticí soustavy.

Příklad  Nalezněte všechna řešení soustavy lineárních rovnic

Příklad  Nalezněte všechna řešení soustavy lineárních rovnic

Příklad-pokračování

Příklad  Nalezněte všechna řešení soustavy lineárních rovnic

Příklad-pokračování