NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Elektromagnetické vlny a záření
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Využití elektromagnetického záření v praxi
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční energie.
Elektromagnetické vlny a záření
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Zpracovala: ing. Alena Pawerová
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Přehled elektromagnetického záření
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Světlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Elektromagnetické záření 2. část
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Využití jaderného záření
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Elektromagnetické vlny a záření
Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceSeznámení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Elektromagnetické spektrum
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Světlo, optické zobrazení - opakování
Rozklad světla optickým hranolem
PaedDr. Jozef Beňuška
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Elektromagnetické vlny a záření
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika ROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_18_8F- Elektromagnetické vlny a záření AUTOR: Mgr. Jitka Fejtová DATUM TVORBY: únor 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Materiál slouží jako výklad učiva o elektromagnetických vlnách a záření, lze použít jako podklad pro zápis do sešitu.

Rádiové a televizní vlny  rádiové – přenos zvuku, velmi krátké vlny – více stanic  televizní – příjem televizního obrazu  hlavní vysílač a síť retranslačních vysílačů na vyvýšených místech  satelitní televize – signál vysílán z družice, lepší příjem, více stanic

Mikrovlny 1. odrážejí se od kovových předmětů  radiolokace  navigace lodí a letadel  radar ve vojenství  pro měření rychlosti (policie) 2. přenášejí obrovské množství informací  sítě mobilních telefonů  systém GPS (globální poziční systém) – určuje polohu 3. mají tepelné účinky  k ohřívání pokrmů v mikrovlnkách

Infračervené záření  podoba záření – paprsek = IČ záření  tepelné záření (vysílají ho zahřátá i chladná tělesa)  využití: infračervené dalekohledy (umožňují vidět ve tmě) dálkové ovladače

Světelné záření  v lidském oku způsobuje vidění  viditelné záření  barvy: červená oranžová žlutá zelená modrá fialová

Ultrafialové záření  UV paprsky jsou pro oko neviditelné  zdroj: Slunce elektrický oblouk „horské slunce“ (solárko)  může vyvolat rakovinu kůže  může způsobit opálení kůže  chráníme se před ním slunečními brýlemi a opalovacími krémy  využití: sterilizace (ničí choroboplodné zárodky)  UV záření pohlcuje sklo a atmosféra (ozón)

Rentgenové záření  německý fyzik Röntgen objevil nové pronikavé záření = paprsky X = RTG záření  využití: fotografování vnitřních orgánů a předmětů uvnitř těla rentgenová defektoskopie (vady odlitků)  škodlivé záření – rakovinotvorné účinky

Záření gama  vzniká při radioaktivní přeměně atomových jader  nejpronikavější záření  zdroj: z kosmu vytváří se v laboratořích  použití: medicína (diagnostika, ozařování nádorů) technika (prozařování odlitků, potrubí)

Citace a zdroje  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Fejtová.  Ilustrace: - kliparty MS Office a vlastní archiv autora