Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes fiktivně, zítra reálně Daň z příjmu. • Jedná se o přímou důchodovou daň – poplatník podává daňové přiznání FÚ a tomu daň odvede + daňová povinnost.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A15 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
FO – fyzické osoby PO – právnické osoby
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Příjmy z podnikání fyzických osob. 2 Zdanění příjmů fyzických osob příjmy se dělí do 5 dílčích daňových základů  ze závislé činnosti a funkční požitky.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1110Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1116Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Zálohy na daň Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Bilance DLM. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1293Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Bilance dlouhodobého.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1283Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Průměrné ceny zásob. FIFO.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Druhy daní Daně FO.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1145Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu PO a účetní závěrka.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1144Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu PO a účetní závěrka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1153Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
BILANCE MATERIÁLU.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1284Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Průměrné ceny zásob - VAP.
FO – fyzické osoby PO – právnické osoby
EVIDENCE DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1108Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1115Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Slevy na dani a sazby.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1109Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1156Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1112Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
ODPISY – TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
LEASING. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1295Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma:Leasing Jméno autora:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan (upraveno D. Šramková)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1111Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1160Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Zdaňování ostatních příjmů
Výnosy nezahrnované do ZD
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Výsledek hospodaření před zdaněním
Celkový základ daně.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová ztráta Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora výkladu v hodině. Podpora výkladu v hodině. Prezentace seznamuje žáky se základem daně a daňovou ztrátou podle Zákona 586/1992 Sb.

 Částka stanovená jako příjmy (za rok) – výdaje  § stanoví výjimky  Nezahrnujeme:  Příjmy osvobozené (§ 4)  Příjmy se zvláštní sazbou (§ 36)

Zjišťujeme Poplatníci s daňovou evidencí Příjmy – výdaje Poplatníci s účetnictvím Výnosy - náklady

 Každý poplatník může mít různé druhy příjmů – dílčí základy daně  Součet dílčích základů = celkový základ daně

Poplatník Závislá činnost Ø Závislá činnost + další příjmy základ daně >0 základ daně <0

 Odčítá se od základu daně  Nejdéle 5 zdaňovacích období od vyměření  Jen příjmy z podnikání či pronájmu

Příjmy Ze závislé činnosti (§6) Pracovněprávní vztah, služební poměr, členský poměr Práce v družstvu, společníci, jednatelé Z podnikání (§7) Živnost, vodní hospodářství, lesnictví Jiné (advokáti, auditoři, daňoví poradci) Z jiné SVČ (§7) Autorská práva Profesionální sportovci (není ani živnost, ani podnikání) Znalci, tlumočníci Z kapitálového majetku (§8) Dividendy Úrok z vkladu Úroky z půjček Z pronájmu (§9) Nemovitosti Movité věci Ostatní (§10) Příležitostné činnosti (i pronájem movitých věcí) Prodej nemovitostí i movitých věcí (mimo §4)

 Který § ZoDP vymezuje základ daně a daňovou ztrátu  Podle jakých § se dělí příjmy  Jak zjišťuje ZD poplatní vedoucí daňovou evidenci

 § 5  §6 - § 10  Příjmy - výdaje

 Zákon o účetnictví (č. 563/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů)  Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.)