Stříhání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kótování - soustavy kót
Advertisements

Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK1.5
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kótování - základní pojmy a pravidla kótování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Frézování tvarových ploch
Strojírenství Strojírenská technologie
Frézování drážek.
Frézování ozubených kol - test
Frézování závitů.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Technické kreslení Měřítka zobrazení
Tato prezentace byla vytvořena
Frézování drážek ve šroubovici - test
Rozměry a úprava výkresových listů
Frézování drážek ve šroubovici
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_05
Frézování ozubených kol
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Základy frézování, druhy frézek - test
Tváření kovů – protlačování, tažení plechu
Stříhání - test. Stříhání - test Stříhání - test A třískové dělení materiálu, při kterém nevzniká žádný odpad B beztřískové dělení materiálu, při kterém.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Strojnictví Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:
STŘÍHÁNÍ STŘÍHÁNÍ OB21-OP-EL-OD-JEŘ-U Ondřej Jeřábek STŘÍHÁNÍ.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Sekání a probíjení - test. A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové.
Sekání a probíjení. Sekání dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu.
Teorie frézování.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotaceBeztřískové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Základy soustružení – 3.část. Základy soustružení A navineme-li úhel na válec, popřípadě kužel konkrétního profilu B navineme-li těleso závitového profilu.
Tváření kovů – kování v praxi
Broušení rovinných ploch a úkosů 2. část. Při broušení rovinných ploch obvodem kotouče je strojní čas dán vztahem: Při broušení rovinných ploch obvodem.
Broušení drážek a zápichů
Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením
Význam ručního a strojního zpracování kovů
Tváření kovů – válcování, tažení drátu
Řezání vnějších závitů
Obráběcí nástroj, řezné úhly
Netolerované rozměry a lícování
Tváření kovů – test č.1.
Pilování.
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Bezhroté broušení.
Řezání vnitřních závitů - test
Frézování drážek ve šroubovici
Frézování pomoci dělícího přístroje
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Ruční tváření plechu v praxi 3.část
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Broušení stupňovitých povrchů
Dokončovací práce - broušení na plocho
Základy soustružení – 2.část
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Rovnání a ohýbání.
Rovnání a ohýbání - test
Frézky rovinné a speciální
Broušení rotačních tvarových ploch
Řezání vnitřních závitů
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Stříhání

Stříhání Stříhání je beztřískové dělení materiálu Ručními nůžkami můžeme stříhat plechy ocelové do tloušťky 0.7 mm, mosazný plech do tloušťky 0.8 mm tvrdý hliník a měď do 1 mm měkký hliník do 2.5 mm apod.

Stříhání Stříhací nástroje přiměřená pevnost a vhodný tvar břit nožů je tvořen čelem, břitem a hřbetem Úhel břitu se volí: pro měkké kovy 65° pro střední tvrdosti 70 až 75° pro kovy 80 až 85° Úhel hřbetu: vykloněn od řezné roviny o úhel hřbetu 2 až 3°

Stříhání Geometrie břitu nůžek a) princip nůžek b) klopný moment c) použití přidržovače

Stříhání Klopný moment nebezpečí vzniku klopného momentu, který vzniká, když břity vniknou do materiálu k zamezení tohoto momentu používá jako protitlaku přidržení levou rukou u ručního stříhání přidržovače u strojního stříhání

Stříhání Ruční nůžky a práce s nimi Pohyb nožů se ovládá držadly, jsou buď: uzavřená otevřená dlouhé přímé úseky u plechových tabulí se používá nůžek s držadly vyhnutými nahoru vystřihování vnitřních oblouků - nože zahnuté do oblouku

Stříhání Strojní nůžky Je u nich nutno vždy pracovat s přidržovačem. Dovolují stříhat materiály o větších tloušťkách, jsou přesnější a produktivnější. Druhy: pákové, tabulové, okružní a křivkové elektrické ruční

Stříhání Strojní a ruční stříhání – zásady pákové nůžky stříhají ocelové plechy cca tl. 5 mm tabulové a ruční elektrické do 1 mm hydraulické až 20 mm Při stříhání vzniká na spodní straně obrobku otřep - můžeme snadno poranit po vystřižení odstraníme pilníkem. při manipulaci s plechy se používají ochranné rukavice

Stříhání Praktické ukázky strojních nůžek hydraulické nůžky, jsou schopny stříhat za studena ocelové plechy silnější než 10 mm.

Použité zdroje: ŘÍČKA, Jaroslav a Vladimír BULLA. Technologie obrábění. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1979, 179 s. ISBN ISBN 80-214-196-2. DOBROVOLNÝ, Bohumil, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Ruční obrábění a zpracování kovů. 1. vyd. Praha: SNTL, 1960, 230 s. ISBN ISBN 80-214-196-2. FRISCHHERZ, Adolf, Paul SKOP a Vladimír GABRIEL. Technologie zpracování kovů: základní poznatky. 4. vyd. Praha: SNTL, 2001, 268 s. ISBN 80-902-6550-2. LEINVEBER, Jan a Pavel VÁVRA. Strojnické tabulky: pomocná učebnice pro školy technického zaměření. 5., upr. vyd. Úvaly: Albra, 2011, xiv, 927 s. ISBN 978-80-7361-081-4. ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL.Strojírenská technologie 3. 1. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-718-3227-8.