Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Národní divadlo; Generace Národního divadla Předmět, ročník
Advertisements

Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6. ROČNÍK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitalizace výuky Příjemce
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Národní divadlo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl07
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
České národní obrození
Národní divadlo 5. ročník
národní divadlo Kulturní život v 2.pol.19.st. VY_ 32_INOVACE_155
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Osobnosti národního obrození
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
PAMÁTKY PRAHA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Národní divadlo 8. ročník.
NÁRODNÍ DIVADLO NÁROD SOBĚ!.
Památky národního obrození
ČESKÁ LITERATURA 2. POLOVINY 19. STOLETÍ
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Národní divadlo Praha Mgr. Nikola Vykydalová.
Národní divadlo čeští herci Autor: Adam Zivner. Národní divadlo - obecně Zlatá kaplička v Praze nejznámější divadlo v ČR příspěvková organizace ČR zřizovatel.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov AUTOR: Mgr. Alena Malíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_20: Vlastivěda 5.ročník TEMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Národní divadlo ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Národní divadlo Mgr. Hana Šenková Počátky vlastenci uvažovali už v roce 1844 navrhl Palacký národní sbírka – přispívali chudí lidé i šlechta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR : Mgr. Jana Christenová NÁZEV: Vy_32_INOVACE_02_Národní divadlo TEMA: Národní divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS TEMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorMgr. Jiřina Holešovská Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_06.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÁ LITERATURA 2. POLOVINY 19. STOLETÍ
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁRODNÍ DIVADLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Národní divadlo, jeviště, hlediště.
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_300_ČJ9
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název materiálu: Národní obrození
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a literatura (klíčová aktivita III/2) Téma Národní divadlo Ročník 2. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s budovou Národního divadla v Praze – představit historii budov, jejich podobu, nejslavnější představení a herce. Žáci si tak vytvoří základní komplexní představu a rozšíří všeobecné znalosti. Datum tvorby

NÁRODNÍ DIVADLO © Dušan Kráčmar 2013

NÁRODNÍ DIVADLO VZNIK MYŠLENKY v období národního obrození byla pro zachování a rozvoj identity českého národa velmi důležitá snaha uchování existence českého jazyka v psané i mluvené podobě krom poezie a prózy bylo pro úspěch této snahy klíčové především divadlo – mělo značnou popularitu, dokázalo oslovit i lidové vrstvy (často negramotné), existovalo mnoho ochotnických spolků atd. české hry se sice hrály i na některých pražských scénách (Nosticovo divadlo, Bouda), chybělo však divadlo, které by cele reprezentovalo zájmy českého národa = ˃ myšlenka na vznik Národního divadla

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE první myšlenky na vznik Národního divadla v Českých zemích se začaly objevovat už v době národního obrození, ve 40. letech 19. století pod předsednictvím Františka Palackého byl ustanoven Sbor pro zřízení českého národního divadla v Praze, započaly veřejné sbírky krom tradovaných drobných příspěvků chudých vrstev české společnosti byli štědrými mecenáši pro výstavbu i císařský dvůr Františka Josefa I., šlechta a podnikatelé František PalackýFrantišek Josef I.

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE pozemek pro budovu byl zakoupen na vltavském nábřeží v roce 1852 touto koupí se však finanční zdroje velmi vyčerpaly, proto byl pozemek dlouhodobě pronajímán a v roce 1862 bylo něm bylo postaveno tzv. Prozatímní divadlo

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE základní kámen národního divadla byl položen v roce 1868 – ve skutečnosti to bylo celkem 19 kamenů z historicky památných míst pro český národ (Říp, Blaník, Vyšehrad, Trocnov, Žižkov atd.) hlavním architektem a autorem návrhu stavby byl Josef Zítek, na výtvarné výzdobě se podíleli mj. Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek, František Ženíšek (autor první opony), Václav Brožík nebo Bohuslav Schnirch

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE Josef Zítek Mikoláš Aleš J. V. Myslbek Václav Brožík František Ženíšek Bohuslav Schnirch

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE Národní divadlo bylo otevřeno uvedením opery Libuše od Bedřicha Smetany, následně v něm bylo uvedeno dalších 11 představení a poté bylo kvůli dokončovacím pracím divadlo opět uzavřeno Původní opona Národního divadla od Františka Ženíška

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE vypukl na střeše divadla požár, který se nepodařilo uhasit a divadlo bylo z velké části zcela zdevastováno příčiny vzniku požáru jsou dodnes nejasné, za viníky požáru byli zřejmě mylně označeni na střeše pracující klempíři, mnoho odborníků se kloní k teorii úmyslného zapálení (národnostní motiv???)

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE bezprostředně po požáru se zrodila myšlenka na obnovu divadla a ihned započaly nové sbírky, významně opět přispěl císařský dvůr Františka Josefa I. novým architektem se stal Josef Schulz, původní shořelou oponu nahradila opona Vojtěcha Hynaise znovuotevření se pak konalo opět Smetanovou operou Libuše Josef SchulzVojtěch Hynais

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE současná opona Národního divadla od Vojtěcha Hynaise

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORIE Národní divadlo poté sloužilo svému účelu až do 60. let 20. století, kdy vyvstaly nové provozní potíže – nutnost rekonstrukce historické budovy a výstavba tzv. Nové scény, kde by našla uplatnění především činohra a balet tato rekonstrukce a výstavba byla zahájena v roce 1977 a ukončena v roce 1983, kdy bylo symbolicky na den stého výročí divadlo opět otevřeno i s novou scénou (tradičně Libuše v historické budově, Tylův Strakonický dudák na Nové scéně) v současnosti spadá pod Národní divadlo celkem pět scén, kromě dvou výše zmíněných ještě např. Stavovské divadlo má celkem tři soubory – činohru, balet a operu ředitelem Národního divadla se od stane Jan Burian

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORICKÁ BUDOVA

výška 26 m kapacita 986 sedadel nad hledištěm visí lustr s 260 lampičkami nad třemi oponami (železná, historická a sametová) je nad jevištěm nápis Národ sobě v prostorách divadla lze najít malby především Mikoláše Alše a Františka Ženíška

NÁRODNÍ DIVADLO HISTORICKÁ BUDOVA

pro svá představení využívá historickou scénu jak opera, tak i činohra a balet nejdražší místa v první řadě v přízemí a v lóžích stojí 1100 resp. 1000,- Kč na jedno představení, 24 míst vyhražených k stání se prodává za 50,- Kč

NÁRODNÍ DIVADLO NOVÁ SCÉNA

budovu projektoval Bohuslav Fuchs, po jeho smrti plány dopracoval Pavel Kupka pro svá představení ji využívá Laterna Magika (kombinace herců s nahraným zvukem a filmovým obrazem), činohra a balet Nejdražší vstupenky stojí 1000,- Kč, nejlevnější 120,- Kč

NÁRODNÍ DIVADLO DIVÁCKY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ PŘEDSTAVENÍ v celé historii divadla bylo na všech scénách odehráno mnoho legendárních přestavení, divácky nejúspěšnější je však nenáročná komedie italského autora Carla Goldoniho (1707 – 1793) s názvem Sluha dvou pánů premiéra se odehrála na podzim 1994 a na repertoáru činohry je dodnes (!!!), celkem bylo odehráno více než 500 repríz, přičemž představení jsou často vyprodaná v hlavní roli vystupuje od počátku Miroslav Donutil, dále hrají Oldřich Vlček, Kristýna Hrušínská, Martin Donutil a další představení režíruje Ivan Rajmont

NÁRODNÍ DIVADLO NEJSLAVNĚJŠÍ POSTAVY HISTORIE Václav Talich (dirigent) Beno Blachut (operní pěvec) Eduard Haken (operní pěvec) Vlastimil Harapes (balet) Dana Medřická (herečka) Karel Höger (herec) Josef Kemr (herec) Rudolf Hrušínský (herec)

NÁRODNÍ DIVADLO ZDROJE Pacovský, J.: Historie budovy Národního divadla. 1. vyd. Praha, Panorama s. ISBN neuvedeno. Ivanov, M.: Požár Národního divadla aneb příliš mnoho náhod. 2. vyd. Praha, Academia s. ISBN Literatura pro 2. Ročník středních škol – Učebnice. 1. Vyd. Brno, Didaktis s. ISBN AUTOR NEUVEDEN. simonak.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Národní divadlo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BLAAS, Julius Von. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ROUBALÍK, Bohumír. Národní divadlo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Franti%C5%A1ek_%C5%BDen%C3%AD%C5%A1ek.jpg AUTOR NEUVEDEN. Prostor - architektura, interiér, design [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. BOZP a PO [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NÁRODNÍ DIVADLO ZDROJE VILÍMEK, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HYNAIS, Vojtěch. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 20_n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo.jpg DEZIDOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _(3).jpg FIŠEROVÁ, Hana. Metodický portál RVP [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEZIDOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FIŠEROVÁ, Hana. Metodický portál RVP [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Zdenda - vášnivý sběratel [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: autogramy.blog.cz/en/gallery/hudba-a-film/hudba/hudebnici-a-skladatele/picture/ UNKNOWN. Zdenda - vášnivý sběratel [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MHORNIK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SINGINGDAISIES. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Co je co? [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. plajka.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hoger AUTOR NEUVEDEN. rimanka.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kemr AUTOR NEUVEDEN. latrynaskblog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NÁRODNÍ DIVADLO DĚKUJI ZA POZORNOST.