CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nefroprotekce u hypertonika - diabetického a nediabetického onemocnění ledvin Autor Vladimír Tesař Klinika nefrologie 1. LF UK a VFN Univerzita Karlova.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Hypolipidemika.
METABOLICKÝ SYNDROM (pohled neurologa)
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
MUDr.Ondřej Šmíd Kardiologie Pardubice
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
14. Listopad – Světový den diabetu
Diabetologické centrum - podiatrická ambulance
Patologie oběhového ústrojí
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
MUDr. Jana Bělobrádková Diabetologické centrum FN Brno - Bohunice
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Diabetes mellitus u seniorů
Arteriální hypertenze
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
TcpO 2 v hyperbarii jako prediktor ischémie u nehojících se diabetických defektů D. Čechurová 1, Z. Rušavý 1, M. Emmerová 1, J. Růžička 2 I.interní klinika.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do International Congress of Medicine for Everyday Practice Alain Wajman, MD, Kardiolog.
Studie ASCOT: změnila se léčba hypertenze?
Ateroskleróza.
ATEROSKLEROZA.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Monika Dušová Simona Tomková
Epidemie diabetu ve světě: kontext mezinárodního společenství Prof.MUDr.Michal Anděl Centrum pro výzkum diabetu metabolismu a výživy, Ústav výživy a 2.
Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Diabetes mellitus - metabolické onemocnění mnohočetné etiologie, které je charakterizováno chronickou hyperglykemií s.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Cévní systém lidského těla
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_24 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Cukrovka Anotace Žáci si pomocí.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
NDP aneb Národní akční plán
Vybrané studie zdravotního stavu
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
DM 2t – epidemie 21.století.
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Národní diabetologický program (NDP)
Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.
Transkript prezentace:

CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha

Vývoj počtu léčených diabetiků v ČR Počet nemocných v r = cca 800 tisíc Prevalence = 8 % 1/3 o svém onemocnění neví !!! MONIKA (Cífková a spol a 2006)

DM 1. typu DM 2. typu Ostatní typy diabetu Diabetes mellitus (DM) Heterogenní metabolické onemocnění se společným charakteristickým rysem - chronickou hyperglykémií, která způsobuje charakteristické pozdní komplikace.

DM 2. typu

Inzulinová rezistence Centrální obezita Zvýšené tuky v krvi DM 2.typu Vysoký krevní tlak Sklon k tvorbě krevních sraženin Srdce + cévy Metabolický syndrom

?

SLEDOVÁNÍ TELEVIZE Každé 2 h/d navíc u TV 23%  obezity 14%  rizika diabetu

Chronické cévní komplikace diabetu Každých 10 vteřin 1 osoba umírá na komplikace DM Onemocnění ledvin Onemocnění oka Onemocnění nervů Onemocnění srdce a cév Diabetická noha

Zvyšující se prevalence vybraných komplikací diabetu v ČR (ÚZIS) % Rok Diabetické onemocnění ledvin 2009 Více než 80 tisíc diabetiků (11%) Reálný odhad 40 % v různých fázích onemocnění !!!! 39% pacientů zařazených v ČR do pravidelného HD programu jsou diabetici.

Roční úmrtnost diabetických a nediabetických nemocných na dialýze v ČR (%) rok HemodialýzaPeritonealní dialýza DMNon-DMDMNon-DM Mortality (%) = (Pts. deceased/( Pts. surviving on Dec 31 + Pts. transplanted + Pts. deceased)) x100 Czech Society of Nephrology -

Onemocnění oka - diabetická retinopatie (DR)  V ČR ÚZIS 2009 – (12,1%) osob s DR - z toho slepých  Cukrovka je nejčastější příčinou slepoty u osob v produktivním věku

Syndrom diabetické nohy postižení tkání nohy pod kotníkem (nejčastěji vřed, odúmrtí tkáně, zánět v kosti či v měkkých tkáních, osteomyelitida, flegmóna, Charcotova osteoarthropatie, stavy po amputacích) spojené s nedostečným prokrvením a zánětem nervů

Zvyšující se prevalence vybraných komplikací diabetu v ČR (ÚZIS) % Rok Syndrom diabetické nohy - nejvyšší výdaje na péči o diabetiky -Roční výdaje na pac. s vysokou amputací ( Kč/rok) -Roční výdaje na pac. s do roka zhojenou ulcerací ( Kč/rok) (Prompers et al., Eurodiale, Diabetologie 2008, 51, ) Včasným záchytem a účinnou léčbou je možné zabránit vysokým amputacím až v 80 % případů.

Srdečně cévní komplikace (srdeční infarkt, mozková mrtvice) jsou nejčastější příčinou úmrtí diabetiků cca 75%

Trvání diabetu (roky) Kumulativní incidence (%) A) RETINOPATIE B) NEFROPATIE Kumulativní incidence diabetické retinopatie a nefropatie podle období vzniku diabetu 1.typu (Nordwall et al 2004). ▲ ◄ o  ●

Multifaktoriální intervence u nemocných s DM 2. typu Steno 2 Study Sdružený endpoint: KV úmrtí, IM nebo mozková příhoda, CABP nebo PICI, amputace končetiny nebo cévní rekonstrukce (Gaede et al, New Engl J Med 2003, 348:383)

Závěry Počet nemocných s cukrovkou (DM2) se stále zvyšuje Epidemii diabetu je možné zastavit (životní styl) Komplexní léčbou cukrovky, která zahrnuje snížení krevního cukru, ale také tuků v krvi a krevního tlaku je možné zabránit rozvoji komplikací cukrovky. Děkuji za pozornost