BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro skladování a balení stavebních materiálů 9.Přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
NAKLÁDÁNÍ S ODPADY v ÚVN. 1) Běžný odpad podobný komunálnímu  a) ukládá se v místě vzniku výhradně do jednorázově použitelných PVC pytlů modré barvy.
Obaly Ivan Gros
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
Tato prezentace byla vytvořena
Karel Schreiner obchodní provoz 3.ročník prodavač
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tato prezentace byla vytvořena
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpady.
Velkoobchodní sklady se spotřebním zbožím
Jak je to s odpady ?.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TDS HYDROIZOLACE PLOCHÝCH STŘECH – FÓLIOVÉ SYSTÉMY
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
Otvory v nosných stěnách
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ballet Europe s.r.o. Váš partner ve světě obalů Ballet Europe s.r.o. je moderní a dynamicky rozvíjející se společnost, která se zabývá návrhy, výrobou.
Obklady stěn a stropů Mají praktický, hygienický a estetický význam.
Pascalův zákon a jeho užití
SOLI Stavební materiály
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Hydroizolace plochých střech použitím střešních fólií - Sikaplan
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
BALENÍ: Speciální balení jako součást distribučního procesu aneb
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Ballet Europe s.r.o. Váš partner ve světě obalů Ballet Europe s.r.o. je moderní a dynamicky rozvíjející se společnost, která se zabývá návrhy, výrobou.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
ČLENĚNÍ SKLADŮ PODLE SKLADOVANÉHO MATERIÁLU MATERIÁL - jde o vytěžené suroviny, polotovary, hotové výrobky, obaly i odpady - základním kritériem pro.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
04-03/AWT-BA HERZ- ROHR PE-RT pro domácí rozvody a podlahové topení.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Mechanizace stavebních prací Obecné informace o stavebních strojích 1.Přednáška.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Optimální naložení kontejneru ISO 1C.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro těžbu a úpravu dřeva pro výrobu stavebních materiálů 8.Přednáška.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍBW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Ing. Svatava Henková, CSc. Mechanizace práce ve stavebnictví Základní konstrukční prvky strojů 1.Přednáška.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 2.Přednáška BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ruční obrábění plastu II
Staveniště a zařízení staveniště
Sklady, skladování VY_32_INOVACE_41_829
Výroba dřevěných obalů na trhu od roku 2000
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro skladování a balení stavebních materiálů 9.Přednáška

Stroje a zařízení pro skladování a balení stavebních materiálů  slouží k balení zejména práškovitých látek do pytlů nebo k plnění nádob pro přepravu  drobné stavební výrobky jsou ukládány na palety a baleny pro přepravu do fólií  např. páskovací nebo ovinovací systémy (v různých stupních automatizace) BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Balení stavebních materiálů  tvárnice, zdivo, obklady dlažby, ale i sypké materiály jako vápno, cement a ostatní stavební materiály potřebují obal  smyslem obalu je zabezpečit výrobky při přepravě  nejefektnější je páskování a fixování svazků či celých palet vázací páskou a následovné balení do PE fólie nebo ovinování do průtažné stretch fólie BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ

Mechanické ruční páskování  používá se např. pro izolace, lepenky a lešení. Dělení páskování:  páskování ocelovou páskou - spoj průsekem nebo sponou  páskování plastovou páskou (PP, PET) - spoj sponou  páskování polyesterovou textilní páskou - spoj drátěnou sponou BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj: Zdroj:

Akumulátorové ruční páskování  používá se např. na dlaždice, tvárnice nebo obklady  akumulátorové ruční páskovače jsou přístroje pro páskování stavebních hmot a  lze je používat téměř kdekoli, protože nejsou vázány na přívod elektrické energie BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj: Zdroj:

Automatické páskování palet  používá se např. na dlaždice, obklady, tvárnice, cihly  stroje umí nejen páskovat palety, ale i jednotlivé vrstvy zboží (např. páskování vrstev dlažby před paletizací) BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj: Zdroj:

Automatické páskování palet  stroje s horním svárem slouží pro páskování zboží na paletách (lisování nebo křížové páskování)  stroje s bočním svárem mají uplatnění především při páskování palet paralelními úvazky a v prostorově stísněných podmínkách BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Ruční balení do fólie  používá se převážně na sypké stavební směsi, ale lze použít i např. pro balení palet  balený materiál je balen do fólie, na kterou působíme horkovzdušnou plynovou pistolí  doporučený spotřební materiál - PE folie, propan / zemní plyn BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Strojové balení do fólie  vhodný zejména pro balení palet se sypkými materiály jako je cement, vápno a omítkové směsi  balení do fólie chrání před mechanickým poškozením, povětrnostními vlivy a škůdci  stroj automaticky navleče ''kapuci'' z průtažné PE fólie na produkt nebo paletu a zajistí obalení produktu z 5 stran BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Ovinování do stretch fólie  používá se pro veškeré stavební materiály  zvolený druh ovinování záleží na kapacitě provozu a na stabilitě daného produktu  ovinování může být:  ruční  poloautomatické  plně automatické BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Balení sypkých materiálů  dříve ruční, dnes je však zcela nahrazena plně automatickým strojem  probíhá na tzv. rotačních baličkách, které balí cement do 25 nebo 50 kg papírových pytlů  poté jsou pytle následné skládány na palety (příp. i zabaleny do fólie) BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ

Zdroj:

Skladování stavebních materiálů  pro manipulaci při skladování se používají převážně vysokozdvižné nebo paletové vozíky  stavební materiály bývají nejčastěji skladovány v halách nebo na skládkách BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Požadavky na skladovací plochy  skladovaný materiál musíme uskladnit tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení a byl zajištěn ve stabilní poloze  konkrétní podmínky pro skladování konkrétního materiálu bývají udávány výrobcem  u předem zhotovených výrobků (např. kovové prvky, železobetonové prefabrikáty) se materiál ukládá v poloze, ve které bude zabudován do stavby  skladovací plochy musí být zpevněné, rovné a odvodněné  rozmístění materiálů s ohledem na únosnost skladovacích ploch a mechanismům, které budou s materiály manipulovat BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ

Ruční skladování materiálů  sypký materiál volně na hromadách (max. výška 2 m) nebo v pytlích (max. výška 1,5 m)  pytle uloženy tak, aby bylo zabráněno jejich samovolnému uvolnění a sesunutí  křehký materiál ukládáme v jedné vrstvě  kusový materiál lze ručně ukládat do výšky 2 m BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Mechanizované skladování materiálů  sypký materiál v pytlích a na paletách lze mechanizovaně skladovat do výšky 3 m  u sypkého materiálu není v tomto případě maximální výška stanovena  prvky pravidelných tvarů mohou být v případě mechanizovaného ukládání i odběru uloženy do výšky 4 m  upínání a odepínání dílců nebo sestav je možné do pracovní výšky 1,5 m BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ

Materiály nepravidelných tvarů  ukládáme na hromadách do výšky 2 m  např. o lomové kameny, prvky speciálních tvarů,…  okraje hromad se zajišťují pomocnými prvky (stěny, opěry)  při odběru z hromad musí být místo odběru upraveno, aby nevznikaly převisy BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Skladování sudů, rour a kulatiny  ukládají se v jedné vrstvě a nastojato  v případě ukládání naležato musíme jednotlivé vrstvy vzájemně stabilizovat  tekutý obsah je skladován tak, aby otvor k vyprazdňování nádoby byl vždy směrem nahoru BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Skladování sudů, rour a kulatiny  Roury, trubky, potrubí a kulatina musejí být při skladování zajištěny proti rozvalení (musejí být provázány)  nejvhodnější prvky k zajištění stability jsou různé zarážky, klíny, podložky,… BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Manipulace se stavebním sklem  skla musejí být zajištěna proti převržení a nežádoucímu pohybu  manipulace se skly:  nesmějí stavět přímo na podložku, ale musí být podloženy a zajištěni proti překlopení  ukládají nastojato do rámů vybavených měkkými podložkami  skleněný odpad se ukládá do zvláštních beden BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ

Zdroj:

Skladování nebezpečných látek  musí se ukládat do obalů, které zabrání jejich úniku a jsou označeny, aby byl poznat skladovaný druh látky uvnitř obalu  je možné je skladovat pouze do výšky 2 m a musí být zajištěna jejich stabilita  při uskladnění v zásobnících nebo cisternách musíme dbát na to, aby dovnitř nevnikla voda BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Skladování nebezpečných látek  zbytky hořlavin a materiálů k lepení musejí být uskladněny předem stanoveným způsobem  v případě azbestocementu je materiál uskladněn do speciálních uzavřených kontejnerů BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Zdroj:

Tato studijní opora byla vytvořena v rámci projektu středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů (CZ.1.07/2.2.00/ ) financovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje. Děkuji za pozornost! BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ