MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování. Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace na téma : Harddisk
Advertisements

Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
Záznamová média.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 19 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Záznam dat pomocí magnetického pole
33. Elektromagnetická indukce
Magnetické pole.
Magnetismus.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Výpočet indukce magnetických polí
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektromagnetická indukce
Transformátory.
Elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Princip magnetického disku
Nestacionární magnetické pole
TRANSFORMÁTOR.
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Elektrotechnologie 5.
Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
MÉDIA.
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Magnetické materiály v technické praxi
Indukčnost vlastní a vzájemná
Faradayův zákon Každá změna magnetického pole v okolí vodiče indukuje v tomto vodiči napětí.
9.3 Pohyb nabitých částic v elektrickém a magnetickém poli
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Magnetický záznam dat (1)
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
MAGNETISMUS AutorMgr. Libor Vakrčka AnotacePrezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Magnetický záznam dat (1)
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky.
Indukční čáry magnetického pole.
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektromagnetická indukce
všechny animace a obrázky - archiv autora
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
Veličiny magnetickeho pole
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování

Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium na nějž se zaznamenává musí mít povrch z feromagnetického (magneticky tvrdého) materiálu (nikl, kobalt, železo,…).  Záznamová hlava je cívka z feromagnetickým jádrem.

Magnetický záznam

 Feromagnetické jádro obsahuje velmi malou štěrbinu, díky ní se magnetický pole uzavírá přes záznamové medium, které je v těsné blízkosti záznamové hlavy.  Tím v médiu vzniká magnetická indukce, která se (díky tomu, že povrch je z magneticky tvrdého materiálu) po odstranění pole ustálí na hodnotě zbytkového magnetismu.  V médiu tak vznikají elementární magnety.  Jejich orientace určuje hodnotu 0 nebo 1.

Magnetický záznam  Čtení je prováděno čtecí hlavou – konstruována stejně jako zapisovací hlava.  Ta se pohybuje těsně nad záznamovým médiem.  Magnetický tok elementárních magnetů se uzavírá přes feromagnetické jádro hlavy.  Tím se v cívce indukuje napětí.

Kódování dat  Aby vznikalo indukované napětí musí docházet ke změnám toku.  V našem případě střídání orientace elementárních magnetů. rozdílné = impuls (P) stejné = mezera (N)  Nemělo by po sobě následovat mnoho stejných bitů.

Kódování dat  Např bychom nevěděli kolik jsme přečetli nul.  Řešení by bylo prokládat bity speciálním impulsem => mnoho impulsů k zápisu jednoho bajtu => výrazné zmenšení kapacity.  Jestliže je počet impulsů menší, vejde se na médium více informací.

Kódování dat - algoritmy  Používají speciální kódovací algoritmy  Frekvenční modulace (FM) BitZakódování 0PN 1PP – př = PPPNPNPPPPPNPP – příliš mnoho impulsů

Kódování dat – algoritmy  Modifikovaná frekvenční modulace (MFM) BitZakódování 0 PN jestliže je v řetězci 00 1NP NN jestliže je v řetězci 10 – př = NPNNPNNPNPNNNP – menší počet impulsů než FM – v současnosti použití u disket

Kódování dat – algoritmy  V současnosti se používají některé modifikace algoritmu RLL (Run Lenght Limited). ukládaná posloupnost se přepočítá na novou posloupnost 0 a 1, tak aby se nevyskytovaly „nečitelné“ sledy 0 a 1.

Kódování dat – algoritmy schéma kódování RLL: VzorekZakódování v RLL 00 PNNN Počet impulsů 1 Zakódování v MFM PNPN Počet impulsů 2 01 NPNN1PNNP2 100 NNPNNN1NPNNPN2 101 PNNPNN2NPNNNP NNNNPNNN1NPNPNNPN NNPNNPNN2NPNPNNNP3 111 NNNPNN1NPNPNP3

 odkaz odkaz