Platón & „objektivní idealismus“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Politologie jako věda Politika moc
Přírodní vědy v antickém Řecku
Aristotelés – část druhá
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Filozofie – Platón Střední odborná škola Otrokovice
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
VY_32_INOVACE_28-10 Antická filosofie Sokrates.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Platón Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Aristotelés ze Stageiry
Období klasické řecká filosofie II
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ARISTOTELES FILOZOFIE
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Politologie jako věda Maturitní otázka č. 15.
Řecká kultura klasické období
Eklekticismus, skepticismus,
Filosofie úvod do problému....
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Antika – řecké myšlení o právu.
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Ahoj….. Znáte Platóna?. O, promi ň te … Platón pocházel z velmi bohaté rodiny. Vlastním jménem Aristoklés. Jeho u č itelem byl Sókrates.
Období klasické řecká filosofie II
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofie křesťanského středověku
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Jana Skácelová.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Idea krásy u Platóna Přednáškový cyklus na FFMU, podzim 2007.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře  Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Dějiny evropského myšlení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Dějiny evropského myšlení
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE II.
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
PLATÓN př. n. l..
Dějiny evropského myšlení
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Platón & „objektivní idealismus“ Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 6 6 Platón & „objektivní idealismus“ Mgr. Marek Timko, Ph.D.

Platón (427 – 347 př. Kr.) - žák Sókrata, vl. jménem Aristoklés; - původem aristokrat a básník (všechny své básně spálil o spisovatelství se vyjadřoval hodně hanlivě, písmo oslabuje paměť). Dílo (formou dialogů): Obrana Sókratova, Prótagoras (kritika sofistů, pojetí ctnosti), Menón (poznání jako vzpomínání, anamnésis),

Kratylos (o jazyce), Symposion (erós jako filosofie), Faidón (o duši a idejích), Políteiá/Ústava (o spravedlivém společenském zřízení), Faidros (o třech složkách duše a idejích), Timaios (přírodní filosofie/kosmologie, vliv pythágorejců), Zákony (o politice a státě → nedokončený spis). Základní filosofická otázka se odvíjí od lásky (Erós)! Erós je puzením smrtelníka povznést se k nesmrtelnosti. „Láska je touha ploditi v kráse.“ (Nejde ale o lásku tělesnou! Ale lásku k pravdě, kráse a dobru.)

Ambivalentní vztah k ženám… - žena jako inkarnace zbabělého muže („Žena je muž, který byl potrestán.“); - žena jako „nástroj“ k plození potomků, ale - žena má mít s mužem stejná občanská práva a stejnou výchovu. - žena jako druhá polovina muže!

Učení o ideách Co je spravedlnost? Co je skutečnost? Co je pravda? A co je „covitost“? (Ideje – z řec. eidos, = obraz, podoba)

Mýtus o jeskyni (Ústava, kniha VII.) To, co nám zprostředkovávají smysly je jenom stínem skutečné reality!

„Jeskyně“ v informační době…

Typy poznání

Lidská duše… aneb Co je člověk? „Člověk je dvounohá bytost bez peří. A s širokými nehty!“

- 3 částem těla odpovídají 3 složky duše a 3 etické ctnosti (arété) → etický pozitivismus; - ideální poměr ctností vede k ctnosti nejvyšší → spravedlnost!

Nauka o státu Polis – hledání spravedlivého uspořádání obce či státu. Ústav je tolik druhů, kolik je druhů lidí. Aristokracie – vláda nejlepších, nejurozenějších; Oligarchie – vláda bohatých; Demokracie – vláda lidu (lůzy), hrozba svévole; Tyranie – neomezená a vláda (násilí) jednoho. Špatné formy zřízení jsou: oligarchie, demokracie, tyranie.

Stát má tři přirozené úkoly: 1. výživu a zisk jako základ bohatství; 2 Stát má tři přirozené úkoly: 1. výživu a zisk jako základ bohatství; 2. obranu před nepřítelem; 3. řízení rozumem (filosofem/panovníkem). Stát má tři přirozené stavy: 1. řemeslníky 2. strážce, vojáky 3. vládce a filosofy Vláda filosofů a problém totalitárního státu!

Platónská tělesa Academia → „Nevstupuj, kdo neumíš matematiku!“

Pár citátů: „Nikdo neví, co je smrt, a přece se jí všichni bojí, jako by uznávali, že je největším zlem, třeba je pro člověka největším dobrem.“ „Znalost slov vede ke znalosti věci.“ „Chlapec se stává mužem, když obejde kaluž, místo aby do ní vstoupil.“ „Tak jako feny a psi vykonávají stejné služby při hlídání i lovu, tak v dokonalé obci mají být ženy účastny týchž prací jako muži.“

A na závěr… (autentický citát!)