Ošetřování dítěte a prevence ve stomatologii Mgr. Marcela Křiváková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Advertisements

Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Soustava trávicí – dutina ústní, hltan, jícen. Možnost využití: interaktivní tabule.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Zdravý úsměv preventivní program pro zlepšení stavu chrupu dětí Diana Kubů.
Modernizace a inovace vzdělávacího programu diplomovaná dentální hygienistka Modernizace a inovace vzdělávacího programu diplomovaná dentální hygienistka.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_16C_Zuby Téma: Biologie člověka Registrační.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
TRÁVICÍ SOUSTAVA - ZUBY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Bc. Balonová Soňa. Proč chodíme na preventivní lékařské prohlídky? „Preventivní lékařská péče“ ? Co to znamená.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
ZDRAVÉ ZUBY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Účetnictví – význam informací
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Psychologie zdraví.
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Právo sociálního zabezpečení
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Vývojová psychologie Prenatální období.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Práva a povinnosti členů rodiny
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Ošetřování dítěte a prevence ve stomatologii Mgr. Marcela Křiváková

Dětská stomatologie: Vznikla z potřeby poskytnout dětem systémově koncipovanou péči o orální zdraví na bázi vědeckých poznatků zaměřenou převážně preventivně.

Disciplíny:  Protetika  Paradentologie  Dentoalveolární chirurgie  Ortodoncie

Vývoj zubu: Růst a vývoj zubů je složitý kvalitativní i kvantitativní proces, probíhající prenatálně i postnatálně, a to od založení zubního zárodku přes prořezání do dutiny ústní až do zařazení zubu do funkce.

Vývoj zubu: Z ektodermu a mezodermu 6.– 8.týden embryonálního vývoje ►založení dočasných zubů (bazální lišta) 20.týden prenatálního vývoje až 10.měsíc postnatálního vývoje ►založení definitivních zubů

Erupce:  Prořezání zubu přes orální sliznici do dutiny ústní. Resorpce kosti, sliznice (kořene zubu 1.dentice).  Erupce probíhá tak dlouho, pokud zub nedosáhne svého antagonisty.  Časové odchylky 6.měsíců oběma směry norma.

Erupce první dentice:

Erupce druhé dentice:

Přehled vývoje dentice:

Zubní věk:  Vychází ze stavu vývoje chrupu první a druhé (trvalé) dentice, který odpovídá normám pro určité věkové období.  Pojem zubní věk zavedl u nás ve 20. letech minulého století Matiegka  Je ukazatelem biologického věku dítěte

Zubní věk – druhá dentice:  Hodnotí se všechny zuby těch druhů, které se ještě neprořezaly v plném počtu a dále toho druhu zubů, které se posledně prořezaly (počet prořezaných a právě se prořezávajících zubů).  Kriteriem hodnocení stavu erupce je, že za prořezaný se považuje každý zub, jenž alespoň částečně pronikl gingivou

Zubní věk:

Zubní věk – příklad: Má-li jistý chlapec tuto erupce zubů formuli 4 I I M 1 Tj. 7,1 + 7,8 + 6,7 3 21,6 : 3 = 7,2 (7 let a 2 měsíc)

Sekulární trend ve vývoji chrupu:  Akcelerace druhé dentice  Typ prořezávání I-typ, M-typ (Valšík)  Orální zdraví (kazivost chrupu)

Prevence ve stomatologii:  předcházet rozvoji zubního kazu  předcházet chronickému zánětu dásní  předcházet úrazu zubu

Zubní kaz:  Nejrozšířenější infekční onemocněn u člověka  Faktor snižující kvalitu našeho života  Jde u multifaktoriální onemocnění  Ohrožena sklovina ihned po prořezání do dutiny ústní

Etiopatogeneze zubního kazu: 1.Vnímavost zubní skloviny 2.Mikrobiální zubní povlak (zubní plak) 3.Zbytky fermentovaných sacharidů z potravy

Časný dětský zubní kaz: (Early Childhood Caries) Destrukce dočasného chrupu u batolat a dětí předškolního věku  Kaz medového dudlíku (oslazeného)  Kaz dětské láhve  Kaz častého kojení (kaz prodlouženého kojení)  Kaz malých dětí  Rozsáhlá kazivá destrukce

Faktory působící na vznik zubního kazu: 1.Zdravotní stav matky v těhotenství 2.Výživa těhotné ženy 3.Komplikace v těhotenství 4.Medikace matky v těhotenství 5.Poškození plodu 6.Předčasný porod 7.Nízká porodní hmotnost

Faktory působící na vznik zubního kazu: 8.Malnutrice dítěte 9.Kojení (podle chuti, v noci, spaní v jedné posteli s matkou) 10.Krmení z láhve od narození 11.Časné osídlení dutiny ústní – kariogenním streptokokem 12.Špatný stav dutiny ústní rodičů

Faktory působící na vznik zubního kazu: 13.Neuspokojivá hygiena dutiny ústní 14.Celkový zdravotní stav dítěte 15.Nezralost imunitního systému 16.Neinformovanost rodičů o hygieně dutiny ústní 17.Psychosociální faktory (vzdělání, neúplná rodina, ekonomické zázemí rodiny)

Prevence zubního kazu:  Čistit zuby ihned při prořezávání  2x denně (po jídle)  Do školního věku zajišťují hygienu rodiče  Dočišťování zubů při nácviku  Zamezit přenosu mikrobů z úst rodičů  Své pomůcky k čištění  Výživa

Výživa:  Snížit počet situací za den (CUKROVÉ HODINY)

Výživa:

Výživa:  Kojení  Sladké nápoje  Láhev ► hrníček  Využívat žvýkačky  Omezit fermentabilní sacharidy v potravě  Fluoridové pozadí rodiny

Fluoridové pozadí rodiny:  Fluoridové tablety  Fluoridové zubní pasty, gely  Fluoridovaná sůl  Fluoridové minerální vody  Mořské ryby  Zelenina (hrášek, mrkev, hlávkový salát, pažitka, kapusta)  …

Rizikové skupiny dětí:  Etnické menšiny  Tělesně handicapovaní  Chronické onemocnění  Ortodontické léčení  Mentálně postižení

Pomůcky a technika:

Technika čištění zubů:

Technika čištění mezizubních prostorů: