Úprava publikací Papír a formáty publikací Volba písma Délka řádek Sazební obrazec Zrcadlo sazby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Elementaristika elektronických informací
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Počasí tabulka v MS Excelu Mgr. Jitka Křičková, Mgr. Jitka Rybenská.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
Vzhled prezentace - šablony
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Word 2007 se na rozdíl od předcházejících verzí ovládá pomocí pásu karet, který najdete v horní části obrazovky. Pás je rozdělen na jednotlivé karty,
Zpracování textů počítačem
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Písmo.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Základy práce v aplikaci Adobe Illustrator 1. část
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Textový procesor (MS Word)
SIPVZ – úvodní modul P Pokročilá práce s textem metodické poznámky (4 h)
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MS ACCESS.
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Formátování tabulek n postupné formátování tabulek n automatické formátování tabulek Vypracovala: Veronika Nováková, 4. B 2.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Vlastnosti stránky VY_32_INOVACE_10_2_11_AP.
Vlastnosti stránky a tisk
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Zadání Podle předlohy si připravte tabulky se kterými budete pracovat.
Grafy v Excelu.
Jak vyrobit titulní stránku První a nejdůležitější částí titulní stránky je název práce.Ten musí vystižně celo práci charakterizovat a přitom nesmí být.
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
Textový editor.
GIMP : úpravy fotografií
Typografie a zpracování textů
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Tvorba prezentace Vypracovala : Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
SP3 - ARCHICAD NAVIGÁTOR VLASTNÍ VÝKRESOVÉ ŠABLONY - SCHEMATA ing. arch. Vladimíra Jínová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony Klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_.
Grafická úprava formuláře
Elementaristika elektronických informací
Postup při návrhu (výpočtu) schodiště
Měřítko a orientace výkresů
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Autor: Ing. Ksandrová Lenka
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Tabulky a prostředí tabular
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Úprava publikací Papír a formáty publikací Volba písma Délka řádek Sazební obrazec Zrcadlo sazby

Papír a formáty publikací Nejdůležitější je formátová řada A Základní arch má rozměry 841 x mm Doplňková je řada B Základní arch x mm Na knihy je nejčastěji používaný B5, ale také A5 176 x x 210

Volba písma Nejdůležitější je dobrá čitelnost Odpovídá obsahu a rozsahu publikace Vybíráme antikvová písma s malými rozdíly v tloušťce Optimální velikost pro dospělé kolem 9 – 10 b, na formátu A5, na˳formátu A4 dvanáctibodové písmo Řídíme se velikostí stránky a kvalitou papíru

Délka řádek Příliš krátké neumožňují vytvořit kvalitní sazbu Dlouhé komplikují čtení Počet znaků na řádku by neměl překročit sedmdesát

Sazební obrazec Je zákres umístění sazby na stránce Slouží ke zhotovování návrhu stránek Ke stanovení rozměru obrázků a tabulek Rozměr sazebního obrazce ovlivňuje zvolený formát papíru, stupeň písma, rozsah díla a charakter publikace Levý : horní : pravý : dolní = 3 : 4 : 5 : 7

Zrcadlo sazby Je zjednodušený návod jak postupovat při tvorbě jednotlivých stránek publikace Zrcadlo sazby je podrobný zákres jednotlivých prvků tiskové stránky

Při oboustranném tisku se stránkové prvky kryjí Svislé zarovnání stránek ovlivňují dva příkazy \flushbottom používá vertikálně roztažitelné mezery \raggedbottom různá výška stran, používá mezery v přirozené velikosti