Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Vývin člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o vývinu člověka v jednotlivých.
BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Jana Fišerová EU- ICT-ČAZ-8-02
Oplodnění (početí) a nitroděložní vývoj
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
VÝVOJ JEDINCE.
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Asistovaná reprodukce
Reprodukce 2 vznik a vývoj jedince
Rozmnožování obratlovců
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Péče o těhotnou s dvojčaty od diagnózy k porodu MUDr. Michaela Soušková IVF Clinic, U.S.G. POL.
Ústav lékařské genetiky FN Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci Dvojčata očima genetika Curtisová V 3. mezinárodní konference „Život s dvojčaty-dvojnásobná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Slovní úloha 1.třída VY_32_INOVACE_44_Opakovani_petim_1tr Matematika a její aplikace, 1.ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Dědičnost jednovaječných dvojčat – co hrozí v běžném životě
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Ovulační a menstruační systém
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení žáků s dalšími variantami těhotenství. VY_32_INOVACE_38_TEHOTENSTVI_2 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis pro 8. ročník ZŠ Studentská 895 Mnichovo Hradiště dne Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Opakování – těhotenství Průvodní znaky těhotenství Doba trvání Rozlišení zárodek x plod Význam placenty Kdy první pohyby Význam plodové vody Průměrné porodní hodnoty délky, hmotnosti Co to je interupce, její +/-

Nejčastěji se jedná o dvojčata (přirozeně se vyskytují s pravděpodobností 1:97 porodů, trojčata 1:97 2 a čtyřčata 1:97 3 ) Vlivem asistované reprodukce (?) se ale současná frekvence výskytu dvojčat pohybuje 1:80. Výskyt vícečetných těhotenství souvisí i s rasou. Častější výskyt vícečetných těhotenství je u černochů, méně pak u žluté rasy. jsou provázena zvýšenými komplikacemi jak ze stran plodů, tak i matky. ? Vysvětli pojem

-vývoj z jednoho vajíčka a jediné spermie (zárodek se v časné fázi embryonálního vývoje rozdělí na dvě embrya) -dvojčata jsou stejného pohlaví -mají společnou placentu a stejný dědičný základ (mají tedy např. stejnou krevní skupinu, lze jim bez jakýchkoliv problémů vzájemně jednomu od druhého transplantovat orgány ). A. Jednovaječná dvojčata Obr.1 1/3 všech dvojčat

Obr.2

-vznikají uvolněním dvou vajíček -každé vajíčko je oplozeno jinou spermií -každé z nich má vlastní placentu ( každý plod vzniká z jiného vajíčka a spermie, proto si plody nemusí být podobné a mohou být i rozdílného pohlaví). B. Dvojvaječná dvojčata 2/3 všech dvojčat

Obr.3 Obr.4

Zahnízdění oplozeného vajíčka jinde než v děloze (nejčastěji ve vejcovodu) Plod není možné donosit (embryo obvykle brzy po zahnízdění odumírá nebo se vyvíjí nesprávně – nutný operativní zásah) Největším rizikem pro ženu je prasknutí vejcovodu s následným krvácením, které může být život ohrožující.

Obr.5

Zdroje a použité materiály : Obr. 1 – Obr.2 – Obr.3 – Obr.4 – Obr Text vychází ze