Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zástupci bílkovin VY_32_INOVACE_ březen 2014
BÍLKOVINY proteiny, patří mezi biopolymery Mr – 10 3 – 10 6 základní jednotkou jsou aminokyseliny vzájemně spojeny peptidickou vazbou - CO-NH- podle počtu AMK rozlišujeme: oligopeptidy polypeptidy
Skleroproteiny (fibrilární bílkoviny) KOLAGEN nerozpustný ve vodě základní složka pojivových tkání tvoří 25-30% všech proteinů v těle savců hlavně prolin, hydroxyprolin a glycin [1] [2]
KERATIN stavební bílkovina nerozpustný ve vodě součást vlasů, nehtů, kůže, peří [3] konečný tvar - terciální stukturu zajišťují disulfidické můstky vznik keratinu v buňkách → keratinizace (rohovatění)
Sféroproteiny (globulární bílkoviny) ALBUMINY [4] protein krevní plazmy součást tkáňového a mozkomíšního moku důležitý při transportu látek (minerály, léky, hormony) syntetizován v játrech, tvoří ho 585 aminokyselin
GLOBULINY nerozpustný ve vodě součást krevního séra, vaječného bílku, mléka podílejí se na obranyschopnosti organismu nejčastěji se vyskytující - IgG - přechází přes placentu a chrání plod, váže se na viry, bakterie i houby.
Složené bílkoviny Fosfoproteiny - KASEIN hlavní protein v savčím mléce obsahuje ho až 80% molekuly kaseinu obsahují hydrofóbní a hydrofilní část v mléce tvoří micely [5]
HEMOPROTEINY HEMOGLOBIN MYOGLOBIN [6] [7]
Použité zdroje: [1]NEVIT DILMEN.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na gen_Triple_Helix_Model_Pro-_Pro-Gly103_04.png gen_Triple_Helix_Model_Pro-_Pro-Gly103_04.png [2]LOUISA HOWARD.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na _TEM_.jpg _TEM_.jpg [3]J.BUSH, J.SCHMIDT.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [4]BORISLAV MITEV.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [5][cit ] Dostupný pod licencí Public domain na suplementace/clanky/548-pruvodce-proteinovymi-suplementy.html [6]BERSECKERBEN.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na
Použité zdroje: [7]ATATOTH.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na